Всесвітній день боротьби з діабетом: що варто знати про це захворювання

 Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом, який повинен нагадувати людству, що захворюваність цукровим діабетом на планеті зростає. Також, в цей день потрібно розповідати про наслідки хвороби, про можливості профілактики та лікування. Головна місія дня – інформування суспільства. Тож, що таке цукровий діабет? Хвороба належить до групи ендокринних захворювань, які пов’язані з порушенням засвоєння глюкози, хвороба розвивається через абсолютну чи відносну недостатність гормону інсуліну, в наслідок чого з’являється гіперглікемія (збільшення глюкози в крові).

Цукровий діабет був описаний в I ст. н. е.. римськими лікарями Цельсом і Аретом , які відзначали у деяких хворих рясне сечовиділення, надмірну спрагу і втрату ваги. У XVII ст. англійський лікар Томас Уілліс помітив, що у пацієнтів з такими симптомами сеча має солодкуватий смак. Пізніше, в XIX ст., встановили, що у тонкій кишці відбувається перетворення крохмалю в глюкозу, яка потім надходить з кровоносного русла в печінку, де і відкладається у формі глікогену (крахмалоподобної речовини, що складається із залишків молекул глюкози, з’єднаних в ланцюги). У січні 1922 року нікому не відомий молодий канадський вчений Фредерік Бантінг вперше в історії врятував життя, зробивши ін’єкцію інсуліну 14-річному хлопчику, який страждав важкою ювенільною формою цукрового діабету. Замість того, щоб отримати патент на інсулін і згодом казково розбагатіти, Бантінг передає всі права Торонтському університету. В подальшому права на виробництво інсуліну перейшли до Канадської ради з медичних досліджень, і наприкінці 1922 року новий лікарський препарат з’явився на ринку. Ця дата відзначається щорічно з 1991 року в день народження Фредеріка Бантінга, канадського фізіолога, який відкрив спільно з професором Джоном Маклеодом гормон інсулін. 

Що таке цукровий діабет?

Цукровий діабет – хронічне захворювання, основною ознакою якого є підвищена глікемія – вміст цукру у сироватці крові. Причиною лікарі називають нестачу в організмі рівню інсуліну або значне зменшення ефекту його дії. Для комфортного існування, та й для існування взагалі, наш організм потребує регулярного енергопостачання – достатньої кількості енергії, яка має надходити з харчовими продуктами. Перетворення цих продуктів на енергетичні «бонуси» є природним обміном речовин, одним з найважливіших процесів нашого тіла. Отримуючи їжу, наше тіло пропускає харчі через шлунок та кишківник і розкладає все отримане на окремі простіші речовини.Три найголовніші складові будь-якої їжі – білки, жири та вуглеводи. Кожна складова є джерелом потрібних для організму речовин: білки перетворюються на амінокислоти, жири стають жирними кислотами, а вуглеводи дають нам глюкозу (простіше кажучи, цукор). Новоутворені речовини стають складовими крові й з її течією надходять до всіх клітин організму.Глюкоза, що потрапляє до крові після того, як ми поїмо, – це і є наше паливо, необхідна організму енергія. Але засвоїти її наше тіло у змозі лише за допомогою гормону інсуліну, який продукують спеціальні бета-клітини підшлункової залози. Інсулін відіграє важливу роль в організмі, одна з його основних функцій – “відчиняти” клітини нашого тіла для потрапляння глюкози всередину. Навіть коли ми не їмо, підшлункова залоза постійно продукує інсулін, проте у невеликій кількості. Цю секрецію інсуліну називають «базальною». В проміжках між прийомом іжі глюкоза теж поступає в кров, звільнючись з запасів організму. Базальний інсулін постійно забезпечує потрапляння цієї глюкози до клітин.Але найбільшою мірою наше тіло потребує допомоги інсуліну після того, як ми поїмо, коли в кров потрапляє велика порція глюкози. Підшлункова реагує на процес, вкидаючі в кров необхідний обсяг  –  «болюс» – додаткового інсуліну, щоб засвоїти глюкозу. Болюсний інсулін також допомагає запасати глюкозу у печінці у вигляді глікогену – ця речовина буде використовуватися для забезпечення клітин тіла необхідною енергією у перервах між прийомами їжі. Якщо у людини є цукровий діабет, її організм або взагалі не виробляє інсулін, або виробляє його недостатньо, або виробляє інсулін, але є нечутливим до нього. При діабеті рівновага між концентрацією глюкози в крові і кількістю інсуліну, необхідною для його засвоєння, порушена, внаслідок чого рівень глюкози зростає. При високому рівні цукру в крові – цей стан називають «гіперглікемія» – частина глюкози виділяється з сечею. Таким чином організм намається видалити надлишок глюкози, що не потрапила до клітин. Але цього буває недостатньо. При недостатній кількості або зниженій ефективності інсуліну клітини організму не можуть засвоювати глюкозу і тому її рівень в крові значно підвищується. Оскільки глюкоза в клітини не потрапляє, вони не отримують необхідної енергії і починають «голодувати», незважаючи на постійно високу концентрацію глюкози в крові. Якщо не лікувати діабет, рівень глюкози буде постійно високим, що стане не тільки причиною поганого самопочуття, а й спричинить розвиток ускладнень з боку практично всіх органів та систем організму. Це обумовлене тим, що високий рівень глюкози в крові має токсичний вплив на дрібні та великі судини, які постачають кров у серце, очі, нирки і кінцівкі.

Чому виникає цукровий діабет?

Цукровий діабет має багато нюансів і різні причини, які можна умовно поділити на спадковість, спосіб життя чи автоімунну хворобу. В основному він виникає через порушення системи інсулін-глюкагон, яка підтримує рівень глюкози в організмі сталим. Як це працює? Коли порушується сталість, і глюкози бракує, цей брак відчувається як голод, водночас до нестачі глюкози чутливі нейрони, бо це їхнє головне джерело енергії. Надлишок глюкози небезпечний для судин, нейронів, шкіри, формених елементів крові, сітківки ока і навіть посилює перебіг бактеріальних інфекцій. Порушення балансу цієї системи та наслідки неналежного рівня цукру в крові і становлять клінічну картину цукрового діабету.

Є різні типу цукрового діабету, утім 1 та 2 типу є найбільш поширеними.

  • Цукровий діабет 1 типу — це автоімунна хвороба, коли клітини імунної системи атакують бета-клітини підшлункової залози. Так розвивається нестача інсуліну в організмі, і людині необхідно отримувати цей гормон ззовні, тож його називають інсулінозалежним. Такий діабет часто проявляється в дитинстві, хоча не завжди його діагностують одразу. Детальніше
  • Цукровий діабет 2 типу часто діагностують коли у людини розвинулася нечутливість клітин до інсуліну. У хворих на діабет 2 типу буває надлишкова вага, високий тиск та порушений баланс холестерину. Але не завжди людина з ожирінням, гіпертензією та високим рівнем глюкози в крові має діабет 2 типу

Фактори ризику 

Фактори ризику для діабету І типу досі шукають. Відомо, якщо у родині хтось мав такий діабет, це суттєво підвищує шанси теж ним захворіти. Довкілля та вплив деяких вірусних інфекцій також пов’язують з розвитком діабету І типу. А ось фактори ризику ІІ типу визначені. Основними причинами поширення діабету ВООЗ називає погіршення екологічної ситуації, зменшення фізичної активності, неправильне харчування. Безпосередньо причиною є надмірна жирова тканина, рецептори якої менш чутливі до інсуліну.

  • Надлишкова вага
  • Наявність інших захворювань (панкреатит, грижа, рак підшлункової залози, захворювання інших залоз внутрішньої секреції)
  • Різні вірусні інфекції (краснуха, вітряна віспа, епідемічний гепатит тощо)
  • Стреси, особливо це стосується осіб у яких вже є ожиріння
  • У родині були хворі на діабет
  • Нездорове харчування
  • Відсутність фізичної активності
  • Ризик росте з віком

Основні симптоми:

  • надмірне сечовиділення
  • спрага
  • постійне відчуття голоду
  • втрата ваги
  • стомленість
  • погіршення зору

Лікування та перспективи

Перше запитання кожної людини, що вперше стикнулася з подібним діагнозом, чи лікується цукровий діабет? На даний момент ліків для повного позбавлення від діабету не існує. Проте існує реально можливість тримати його під контролем. Отже, чи можна вилікувати цукровий діабет? Ні. Чи можна жити з ним у мирі та злагоді? Однозначно, так! Нині існує безліч як таблетованих засобів для контролю глікемії, так і методів введення інсуліну до організму.

Залежно від типу

  • Діабет 1 типу обов’язково використання інсуліну шляхом підшкірного введення або інсуліновим шприцем (100 Од/мл), або шприц-ручкою, або інсуліновою помпою..
  • Діабет 2 типу діабету іноді можна вдало компенсувати просто змінивши звички в харчуванні та фізичній активності. За необхідності лікар додає пероральні ліки для регуляції глікемії або зважується на початок інсулінотерапії.

Бережіть себе і будьте здорові!

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела