Вівсянка може бути смачною! Ось, декілька рецептів

Страви з вівсянки по праву можна вважати не тільки стандартним корисним сніданком. З вівсяної крупи або пластівців можна легко приготувати велику кількість незвичайних і смачних перекусів, обідів або навіть вечерю.

Користь вівсянки

Вівсянка є одним з найкращих джерел клітковини і складних вуглеводів, її хімічний склад включає в себе всі найважливіші для людини компоненти: калій, магній, фосфор, хром, залізо, марганець, йод, фтор, цинк, кобальт, вітаміни А, Е, В1 , В2, В6, К. Велика кількість у вівсяній каші протеїнів і клітковини покращує всі обмінні процеси, сприяє зростанню і розвитку м’язової тканини. Корисність вівсянки так само полягає в її абсорбуючій здатності. Розбухаючи в травному тракті, вона вбирає в себе всі шлаки. З огляду на підвищений вміст клітковини, вівсянка ніколи не перетравлюється до кінця. У вигляді своєрідного скрабу, вона відмінно чистить кишечник, допомагає організму вивести більшість шлаків. Так само вівсянка містить харчові волокна, що зв’язують холестерин. Вони допомагають знизити холестерин в крові і запобігають появі холестеринових бляшок. Вівсянка багата біотином (вітамін групи В), який корисний для шкіри і запобігає дерматитам. Вівсянка рекомендується тим, хто хоче зберегти розумові здібності і пам’ять аж до глибокої старості. Особливо корисна вівсянка жителям великих міст з несприятливою екологією, адже вівсяна каша здатна виводити з організму токсини і солі важких металів. Як би, не дивно прозвучало, але разом зі шлаками, вівсянка може очистити ваш кишечник і від корисної мікрофлори. Щоб подібного не сталося, візьміть за правило випивати склянку кефіру або кислого молока хоча б раз на день. Так ось, коли каша вже приїлася і хочеться чогось нового, пропонуємо приготувати кілька дуже оригінальних рецептів за участю вівсянки.

  1. Норвезькі зернові хлібці

Інгредієнти:

  • Борошно цільнозернове – 200 г;
  • Вівсяні пластівці – 200 г;
  • Насіння соняшнику – 100 г;
  • Льон – 50 г;
  • Кунжут – 50 г;
  • Сіль – 0,5 ч.л;
  • Мед – 1 ч.л;
  • Вода очищена – 700 мл;
  • Оливкова олія – ​​1 ст.л.

Приготування:

  1. Насамперед нам необхідно розмолоти вівсяні пластівці в муку. З’єднуємо вівсяну муку з цільнозерновою. До борошняної суміші додаємо льон, насіння соняшнику, кунжут, сіль і мед. До речі, мед ви можете додавати за бажанням. Всю суміш добре перемішуємо. Далі вливаємо всю воду, перемішуємо і залишаємо масу настоятися при кімнатній температурі 10-15 хвилин.
  2. Форму, в якій ми будемо випікати хлібці, застилаємо пергаментним папером, змащуємо оливковою олією і викладаємо половину всього тіста. Розрівнюємо  тісто тонким рівномірним шаром. Дуже важливо розрівняти тісто по формі рівномірно, інакше вийде, що тонкий шар тіста швидко пропечеться, а більш товстий доведеться відокремлювати і допікати окремо.
  3. Поки тісто не відправили в духовку, розріжте пласт на невеликі довгасті сегменти. Це полегшить нам надалі нарізку хлібців на порційні шматочки. За бажанням, кожен порційний шматочок можна присипати подрібненим насінням соняшнику, льону або кунжуту.
  4. Випікаємо хлібці в розігрітій до 170 градусів духовці 40-45 хвилин, далі знижуємо температуру до 150 градусів і сушимо хлібці ще 15-20 хвилин. У процесі приготування кожні 10-15 хвилин відкривайте дверцята духовки на кілька секунд, для виходу пари. Подібну процедуру повторюємо і з другою частиною тіста.

2. Котлети з вівсяних пластівців

Інгредієнти:

  • 200 гр вівсяних пластівців;
  • 2 бульби картоплі;
  • 1 цибулина;
  • сіль, перець (за смаком);
  • 3 ст. ложки олії для смаження

Приготування:

  1. Головку цибулі очистити і дуже дрібно нарізати. Картоплю очистити і натерти на самій дрібній тертці. Краще робити це безпосередньо перед приготуванням котлет, так як натерті бульби мають властивість темніти при зіткненні з повітрям, у результаті чого готову страву набуває не дуже привабливий відтінок.
  2. Вівсяні пластівці залити окропом на 5 хвилин, після чого злити зайву рідину, додати подрібнену цибулю, картоплю, сіль і перець за смаком і перемішати суміш.
  3. Налити невелику кількість рослинної олії на розпечену сковороду і викласти на неї кульки з отриманої маси за допомогою столової ложки.
  4. Обсмажити котлети по 2-3 хвилини з кожного боку, а потім накрити сковороду кришкою і пропарити їжу близько 3 хвилин.
  5. Подавати страву зі сметаною, попередньо посипавши його рубаною зеленню. Вівсяні котлети відмінно поєднуються з курячою грудкою і вареною рибою.

3. Батончики граноли «Вівсяна насолода»

Інгредієнти:

  • 100 г вівсяних пластівців,
  • 100 г сухофруктів,
  • 50 г горіхів,
  • 1,5 ст. л. рафінованої олії,
  • 2 ст. л. меду.

Приготування:

  1. Спочатку нагрій мед та додай до нього олії.
  2. До суміші додай вівсяні пластівці, горіхи і сухофрукти. Ретельно перемішай.
  3. 3. Виклади все це на деко, застелене пергаментним папером, та випікай у духовці при 180 °C до золотистого кольору.

Розріж на шматочки та пригощай друзів!

4. Запечена вівсянка

  • 2 яблука
  • 75 г вівсяних пластівців
  • 85 р цукру
  • 2 ч. л. розпушувача
  • 3 ч. л. кориці
  • 300 мл молока
  • 40 мл рослинного масла
  • 1 яйце

Приготування

  1. Яблука, очищені від шкірки, нарізаємо кубиками.
  2. Змішуємо їх в мисці з корицею, пластівцями, цукром і розпушувачем.
  3. В окремій мисці змішуємо яйце, молоко і рослинне масло.
  4. Додаємо рідкі інгредієнти до сухим і перемішуємо.
  5. Форму змащуємо маслом і випікаємо 30 хвилин при 180 градусах.
  6. Подаємо запіканку холодною.

5. Яблучно-вівсяні млинці

Інгредієнти:

  • 1 стакан вівсяних пластівців
  • 2 середніх яблука
  • 1 яйце
  • сіль
  • цукор

Приготування

  1. За 1 годину до приготування заливаємо пластівці 2/3 склянки води і даємо їм набрякнути. Якщо часу для цього немає, можна використати вівсянку швидкого приготування.
  2. У набряклі пластівці розбиваємо 1 яйце, додаємо дрібку солі, цукор за смаком і яблука, натерті на крупній тертці. Всі замішуємо до однорідної маси і смажимо.
  3. Млинці можна подати зі сметаною або медом.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела