Вівсянка може бути смачною! Ось, декілька рецептів
Страви з вівсянки по праву можна вважати не тільки стандартним корисним сніданком. З вівсяної крупи або пластівців можна легко приготувати велику кількість незвичайних і смачних перекусів, обідів або навіть вечерю.
Користь вівсянки
Вівсянка є одним з найкращих джерел клітковини і складних вуглеводів, її хімічний склад включає в себе всі найважливіші для людини компоненти: калій, магній, фосфор, хром, залізо, марганець, йод, фтор, цинк, кобальт, вітаміни А, Е, В1 , В2, В6, К. Велика кількість у вівсяній каші протеїнів і клітковини покращує всі обмінні процеси, сприяє зростанню і розвитку м’язової тканини. Корисність вівсянки так само полягає в її абсорбуючій здатності. Розбухаючи в травному тракті, вона вбирає в себе всі шлаки. З огляду на підвищений вміст клітковини, вівсянка ніколи не перетравлюється до кінця. У вигляді своєрідного скрабу, вона відмінно чистить кишечник, допомагає організму вивести більшість шлаків. Так само вівсянка містить харчові волокна, що зв’язують холестерин. Вони допомагають знизити холестерин в крові і запобігають появі холестеринових бляшок. Вівсянка багата біотином (вітамін групи В), який корисний для шкіри і запобігає дерматитам. Вівсянка рекомендується тим, хто хоче зберегти розумові здібності і пам’ять аж до глибокої старості. Особливо корисна вівсянка жителям великих міст з несприятливою екологією, адже вівсяна каша здатна виводити з організму токсини і солі важких металів. Як би, не дивно прозвучало, але разом зі шлаками, вівсянка може очистити ваш кишечник і від корисної мікрофлори. Щоб подібного не сталося, візьміть за правило випивати склянку кефіру або кислого молока хоча б раз на день. Так ось, коли каша вже приїлася і хочеться чогось нового, пропонуємо приготувати кілька дуже оригінальних рецептів за участю вівсянки.
- Норвезькі зернові хлібці
Інгредієнти:
- Борошно цільнозернове – 200 г;
- Вівсяні пластівці – 200 г;
- Насіння соняшнику – 100 г;
- Льон – 50 г;
- Кунжут – 50 г;
- Сіль – 0,5 ч.л;
- Мед – 1 ч.л;
- Вода очищена – 700 мл;
- Оливкова олія – 1 ст.л.
Приготування:
- Насамперед нам необхідно розмолоти вівсяні пластівці в муку. З’єднуємо вівсяну муку з цільнозерновою. До борошняної суміші додаємо льон, насіння соняшнику, кунжут, сіль і мед. До речі, мед ви можете додавати за бажанням. Всю суміш добре перемішуємо. Далі вливаємо всю воду, перемішуємо і залишаємо масу настоятися при кімнатній температурі 10-15 хвилин.
- Форму, в якій ми будемо випікати хлібці, застилаємо пергаментним папером, змащуємо оливковою олією і викладаємо половину всього тіста. Розрівнюємо тісто тонким рівномірним шаром. Дуже важливо розрівняти тісто по формі рівномірно, інакше вийде, що тонкий шар тіста швидко пропечеться, а більш товстий доведеться відокремлювати і допікати окремо.
- Поки тісто не відправили в духовку, розріжте пласт на невеликі довгасті сегменти. Це полегшить нам надалі нарізку хлібців на порційні шматочки. За бажанням, кожен порційний шматочок можна присипати подрібненим насінням соняшнику, льону або кунжуту.
- Випікаємо хлібці в розігрітій до 170 градусів духовці 40-45 хвилин, далі знижуємо температуру до 150 градусів і сушимо хлібці ще 15-20 хвилин. У процесі приготування кожні 10-15 хвилин відкривайте дверцята духовки на кілька секунд, для виходу пари. Подібну процедуру повторюємо і з другою частиною тіста.
2. Котлети з вівсяних пластівців
Інгредієнти:
- 200 гр вівсяних пластівців;
- 2 бульби картоплі;
- 1 цибулина;
- сіль, перець (за смаком);
- 3 ст. ложки олії для смаження
Приготування:
- Головку цибулі очистити і дуже дрібно нарізати. Картоплю очистити і натерти на самій дрібній тертці. Краще робити це безпосередньо перед приготуванням котлет, так як натерті бульби мають властивість темніти при зіткненні з повітрям, у результаті чого готову страву набуває не дуже привабливий відтінок.
- Вівсяні пластівці залити окропом на 5 хвилин, після чого злити зайву рідину, додати подрібнену цибулю, картоплю, сіль і перець за смаком і перемішати суміш.
- Налити невелику кількість рослинної олії на розпечену сковороду і викласти на неї кульки з отриманої маси за допомогою столової ложки.
- Обсмажити котлети по 2-3 хвилини з кожного боку, а потім накрити сковороду кришкою і пропарити їжу близько 3 хвилин.
- Подавати страву зі сметаною, попередньо посипавши його рубаною зеленню. Вівсяні котлети відмінно поєднуються з курячою грудкою і вареною рибою.
3. Батончики граноли «Вівсяна насолода»
Інгредієнти:
- 100 г вівсяних пластівців,
- 100 г сухофруктів,
- 50 г горіхів,
- 1,5 ст. л. рафінованої олії,
- 2 ст. л. меду.
Приготування:
- Спочатку нагрій мед та додай до нього олії.
- До суміші додай вівсяні пластівці, горіхи і сухофрукти. Ретельно перемішай.
- 3. Виклади все це на деко, застелене пергаментним папером, та випікай у духовці при 180 °C до золотистого кольору.
Розріж на шматочки та пригощай друзів!
4. Запечена вівсянка
- 2 яблука
- 75 г вівсяних пластівців
- 85 р цукру
- 2 ч. л. розпушувача
- 3 ч. л. кориці
- 300 мл молока
- 40 мл рослинного масла
- 1 яйце
Приготування
- Яблука, очищені від шкірки, нарізаємо кубиками.
- Змішуємо їх в мисці з корицею, пластівцями, цукром і розпушувачем.
- В окремій мисці змішуємо яйце, молоко і рослинне масло.
- Додаємо рідкі інгредієнти до сухим і перемішуємо.
- Форму змащуємо маслом і випікаємо 30 хвилин при 180 градусах.
- Подаємо запіканку холодною.
5. Яблучно-вівсяні млинці
Інгредієнти:
- 1 стакан вівсяних пластівців
- 2 середніх яблука
- 1 яйце
- сіль
- цукор
Приготування
- За 1 годину до приготування заливаємо пластівці 2/3 склянки води і даємо їм набрякнути. Якщо часу для цього немає, можна використати вівсянку швидкого приготування.
- У набряклі пластівці розбиваємо 1 яйце, додаємо дрібку солі, цукор за смаком і яблука, натерті на крупній тертці. Всі замішуємо до однорідної маси і смажимо.
- Млинці можна подати зі сметаною або медом.
Твій світ з посиланням на Інтернет джерела