«СУМНИЙ СВЯТИЙ ВЕЧІР В СОРОК ШОСТІМ РОЦІ,
ПО ВСІЙ НАШІЙ УКРАЇНІ ПЛАЧ НА КОЖНІМ КРОЦІ».

Майже через вісім десятків років слова цієї колядки знову відгукуються болем в душах і серцях багатьох українців. Ми, охоплені полумʼям війни від нападів вічнопідступного й жорстокого сусіда- ворога, задумуємося: Чому в тиху ніч Христового Різдва ангели співають про мир, а тишу наших українських ночей розривають вибухи російських снарядів? Чому Різдвяну ніч просвітлила Вифлеємська зоря, а наші домівки й вулиці освітлюють спалахи ракет або поглинає пітьма?

Мир на землі, мир в Україні залежить від миру в душі кожної людини, від чистоти серця, подвигу віри. Війну й руйнування несе гріх, який є порушенням Божих Заповідей. Ангели співають про той мир, про який ми просимо під час богослужінь, молячись «за мир з неба і спасіння душ наших». То ж у цьому переконанні благаймо Всемогутнього Господа та робімо все, що від нас залежить, щоб на багатостраждальній українській землі запанував справедливий мир.

Аналізуючи євангельську історію, зауважуємо, що світ не раз зустрічав Бога з невдячністю та ворожістю. Христос прийшов у світ, але не всі Його прийняли. І князі світу, та вороги Бога, як той Ірод і досі розшукують «дитя, щоб його вбити». І сьогодні в наших домівках та на вулицях, як у далекі вифлиємські часи: «Чути голос…, плач і ридання та голосіння велике: Рахиль плаче за дітьми своїми, і не дає втішити себе, бо нема їх…».

В наші часи, як і тоді, наявний лейтмотив вигнання Христа з особистого й публічного життя. Часто сучасна людина живе так, ніби й не відбулося приходу Спасителя. Проте сутність різдвяної події дає нам переконання, що незважаючи на всі зусилля зла (Ірода), його слуг, а також їхніх пізніших послідовників, неможливо знищити дар спасіння людства. Між темрявою і світлом не може бути єдності. Не може зло і добро бути прирівняне одне до одного і співіснувати в мирі. І ми дивлячись на несправедливість довкола й самі зазнаючи випробувань, прислухаймося до слів Господа: «Прийдіть до Мене, всі втомлені й обтяжені, і Я облегшу вас»; «…щоб мали ви мир у мені. Страждання зазнаєте в світі, але будьте відважні: Я світ переміг!». Не зневірюймося, а будьмо переконаними, що Господь завжди вірний Своїм обітницям.

Російська збройна агресія ранила і розʼєднала нас. Багато хто перебуває далеко від рідного дому, захищаючи свою родину й Батьківщину, хтось втратив свою домівку, хтось скорботно переживає втрату близьких. Наші рідні батьки, чоловіки, сини, десь у криївках та окопах, помолившись не сядуть за домашню традиційну вечерю, але вони у ці години будуть всією душею, думками та любов’ю із своєю сім’єю, родиною. Вони також будуть колядувати і по мужньому чоловічому обличчю скотиться скупа сльоза …. Не одна дитина запитає: «Мамо. Де наш тато? Чому не вечеряють?». І така ж нестримна гаряча сльоза під час цьогорічної Святої Вечері вмиє не одне обличчя мами, дружини, сестри, коханої. І різдвяна молитва закінчиться словами тієї ж сумної колядки: «Поверни Боже додому батька, чоловіка й сина».

У цих умовах ми особливо покликані до духовної єдності – у наших молитвах любові й милосердя. У ці різдвяні дні особливою вдячністю та молитовною підтримкою огорнімо тих, хто захищає нас зі зброєю в руках, а також тих, хто допомагають нашим воїнам і постраждалим від війни. Під час наших богослужінь і за святковим столом згадаймо полеглих героїв і їхні родини, поранених захисників і відважних бійців, полонених і вимушено переселених, волонтерів − усіх, завдяки кому маємо можливість святкувати Різдво у цей важкий час.

Дорогі отці, брати і сестри! Святкуючи подію Христового Різдва, попри всі труднощі й випробування, які випадають на нашу долю, бажаю кожному з нас зберігати віру, не втрачати надії та сповнюватися любов’ю до Бога. Будьмо у твердому переконанні, що «Господь народові Своєму дасть силу, Господь благословить народ Свій миром». Молімося й борімося, щоб в Україні й у всьому світі зникла злоба війни, а запанував мир і спокій, щоб разом з небесними силами людський рід заспівав радісну пісню: «Слава в вишніх Богу, на Землі мир, в людях благовоління!». А благодать Господа нашого Ісуса Христа, і любов Бога й Отця, і спільність Духа Святого нехай буде з усіма Вами!

Христос Рождається! Славімо Його!

МИТР. ПРОТ. МИРОСЛАВ ХІМЕЙЧУК

ДЕКАН НАДВІРНЯНСЬКИЙ

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ ПЦУ

Різдво Христове 2023 року Божого

ПОСИЛАННЯ НА