Смачний “зимовий” напій: все про глінтвейн та його користь

Глінтвейн можна перекласти як «палаюче вино», і ця назва повністю відображає суть напою. В його основі – алкоголь, хоча його можна замінити апельсиновим або виноградним соком. А також – різні види спецій, імбиру, родзинок, яблук. Причому поєднання і кількість кожного інгредієнта можуть змінюватися в залежності від уподобань.

Цілющі властивості глінтвейну

Глінтвейн (нім. Glühwein від glühender Wein – розпечене вино) – гарячий алкогольний напій на основі вина. Традиційно вживається в Австрії, Німеччині, Великобританії та скандинавських країнах на різдвяних базарах і святах, що проводяться на відкритому повітрі. Напій для багатьох знайомий більше по класичній літературі.
Глінтвейн незамінний в холодну пору року.
Глінтвейн корисний при:
* відновлення після інфекційних захворювань.
* фізичному і психічному виснаженні.
* застуді, нежиті, кашлі.
* переохолодженні.
* безсонні та депресії.
Основа глінтвейну – червоне вино – володіє прекрасним антибактеріальним і антиокислюючим ефектом. Само по собі в невеликих дозах воно здатне надавати лікарський вплив на людський організм, сповільнювати старіння і підвищувати імунітет. Вино містить більше флавоноїдів (природних органічних сполук з яскраво вираженою антибактеріальною / антимікробною дією), ніж цитрусові, інші фрукти та ягоди, цибуля, зелений чай. При цьому флавоноїди у вині володіють високою біодоступністю – легше знаходять доступ саме до тих органів, яким вони необхідні.
Вино містить один із найбільш корисних біофлавоноїдів – кверцетин. Він також присутній у цибулі, чорниці, чаї, винограді та допомагає протистояти різним інфекціям, зокрема вірусним. Ще один основний компонент червоного вина – ресвератрол – блокує запальні процеси та прискорює одужання.
Крім вина рецепти глінтвейну в обов’язковому порядку включають у себе ряд тих чи інших прянощів, які також володіють цілющими властивостями.

Безалкогольний глінтвейн: опис, особливості

Цей ароматний напій зігріє і підніме вам настрій. Традиційно його готують на основі червоного вина, тому він також алкогольний, але не кожен хоче або може використовувати його за станом здоров’я. Не варто засмучуватися – є безалкогольна альтернатива. Незважаючи на те, що основний судинорозширювальний компонент виключений зі складу, ефект від цього гарячого коктейлю схожий. Так, пряні спеції з невеликою кислинкою фруктового соку відмінно зігріють, додадуть особливий аромат і приємний присмак. Це корисно для здоров’я, адже імбир, який також є в складі, є ефективною профілактикою простудних захворювань. Зверніть увагу: хоча алкоголю немає, все ж не кожен може беззастережно випити цей коктейль. Отже, від нього слід відмовитися тим людям, які страждають на цукровий діабет або борються із зайвою вагою. Калорійність глінтвейну становить 140 ккал з вмістом цукру близько 30 г. Також врахуйте, що спеції наповнюють коктейль великою кількістю ефірних масел, які можуть викликати алергічну реакцію. Тому не рекомендується пити його вагітним і годуючим жінкам.

Чи можна сп’яніти від глінтвейну

Пам’ятайте, вся річ у дозі. Можливо, якщо випити барило глінтвейну, то можна сп’яніти. Однак під час поступового нагрівання алкоголь випаровується з вина. Температура кипіння спирту близько 80 °C, тому частина його при приготуванні глінтвейну випаровуватиметься, а міцність напою зменшуватиметься. Зазвичай приготування напою використовують сухе вино, міцність якого 11–12 %. Тому в готовому глінтвейні зазвичай залишається 5-7% об.

Як приготувати глінтвейн

Інгредієнти:

  • вино червоне сухе – 0,7 л
  • цедра апельсина – 1 шт.
  • апельсин – 2 шт.
  • лимон – 2 шт.
  • яблуко – 1 шт.
  • мед – 2 ст. л
  • кориця – 2 палички
  • бадьян – 3 шт.
  • кардамон – 4 шт.
  • гвоздика – 4-5 шт.
  • запашний перець – 2 шт.

Рецепт 

  1. Виливаємо вино в каструлю і залишаємо варитися на повільному вогні.
  2. Додаємо у вино цедру апельсина, палички кориці, бадьян, перець, гвоздику.
  3. Зерна кардамону роздавіть і закиньте в каструлю.
  4. Додайте сік апельсина та яблука, які перед цим потрібно нарізати кружечками.
  5. Додаємо мед (2 ст.л) хто любить солодше – кладіть більше.
  6. Наливаємо сік лимона.
  7. Перед подачею напою на стіл процідіть отриману суміш.
  8. Прикрасьте напій кружальцями апельсина.

Смачного!

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела