Смачна Гуцульщина: страви, які варто спробувати, будучи в Карпатах

Відпочинок в Карпатах буде повноцінним лише тоді, коли Ви зможете відчути дух цієї землі. А одним з найкращих способів це зробити, є дегустація місцевих страв. Пропонуємо Вам інформацію про найбільш популярні страв карпатського регіону України.

Довгий час гуцульській кухні було властиве обмежене споживання м’яса, а сьогодні гостям краю запропонують апетитний студенець (холодець) та соковиту гуцульську буженину, ароматну домашню ковбаску зі шкварками та печеню, а ще й неймовірно смачні м’ясні крученики. До речі, як свідчать народознавці, холодець чи м’ясна печеня, а також буряковий борщ, голубці та кукурудзяна або рисова каша складали основу обрядового меню на хрестини, весілля та похорон. Характерне для гуцульської кухні і щедре використання приправ. Під час посту перевага віддавалась овочам, бобовим, печені з грибів та риби, а для пом’якшення смаку  використовувалась конопляна чи лляна олія. Багато традиційних рецептів, які передавалися з покоління в покоління, збереглися й донині. Переважна більшість господинь — не професійні кулінари й кондитери, але справжні берегині автентичної кухні. В кожної з них були і тепер є свої таємниці приготування пісних і скоромних страв — родинні, вдосконалені на власному досвіді, запозичені в різних регіонах нашої Гуцульщини та взяті з книжок і періодики. . Подекуди добрі куховарські здібності мають і чоловіки. навики куховарства передаються від покоління до покоління. Те ж запрограмовано на уроках гуцульщинознавства в початковій школі, зокрема, на уроці на тему: «Обряди і звичаї, пов’язані з полонинським господарством. Виготовлення продуктів із молока», де вчать приготування банушу, будза, бринзи, вурди й гуслінки. Пропонуємо вам ознайомитися, або пригадати деякі смачні гуцульські страви

Бануш

Старожили краю розповідають, що ця проста, поживна та дійсно символічна для Гуцульщини страва виникла, коли з харчів лишилися лише сметана та кукурудзяне борошно. А назву свою бануш  отримав  від імені ґазди Баноша, якого турботлива жінка рясно годувала. Споконвіку гордість гуцульської кухні готують виключно чоловіки, а на кожному поважному подвір’ї має бути облаштоване місце для священнодійства з приготування бануша. Основними компонентами бануша служать кукурудзяне борошно, сметана чи вершки та полонинська бринза. Додавання апетитної смажки з копченого сала робить страву ще смачнішою. Основними компонентами бануша служать кукурудзяне борошно, сметана чи вершки та полонинська бринза. Додавання апетитної смажки з копченого сала робить страву ще смачнішою. 

Бограч

Бограч – це мабуть найпопулярніша страва на Закарпатті. Цей суп найчастіше зустрічається в меню різних закарпатських закладах харчування. Бограч гуляш дійсно дуже смачна страва. Але сама назва “бограч” з угорської означає – “казан”. Так історично склалося, що на Закарпатті, і в інших регіонах України, цією назвою вже давно називають першу страву, яка прийшла з угорської кухні.  

Гуслянка – гуцульський йогурт

Цей здоровий та поживний кисломолочний продукт можна вживати як самостійно, так і додавати в круп’яні  чи картопляні страви. Готують його зі свіжого молока в глиняному або дерев’яному посуді, вимащеному кислою сметаною. Технологічні тонкощі доведення гуслянки до готового стану дозволяють уникнути утворення сироватки під час скисання молока. Справжня гулянка – густа та однорідна, наче сметана, має освіжаючий смак та тонізуючі властивості.  Карпатський кисляк згаданий навіть у відомому творі  М.Коцюбинського, де «споживали ґазди вкупі свіжу кулешу та гуслянку за мережаним столом».

 Грибна юшка

Яка ж може бути карпатська кулінарія без юшки з білих грибів. Сааме білі гриби вважаються місцевими мешканцями справжніми грибами. Всі решта гриби…… В Карпатах гриби поділяються на білі та всі решта. І цим все сказано. Приготування юшки дуже просте. Сухі білі гриби відварюють в курячому бульйоні із коренем петрушки та спеціями.  Крім того, в неї додають локшину та свіжу зелень. Оце і все.

 Гурка

Гурка – традиційна гуцульська ковбаса, в яку кладуть різноманітні начинки. В тому числі, кукурузну або рисову крупу, печінку чи легені, шкварки, обсмажену цибулю та багато іншого. Часто зустрічається і кров’яна гурка. Її готують з додаванням свіжої відвареної крові.

Затерка

Затерка – це мучна, досить проста пісна страва.  Окріп повільно підбивається кукурудзяним борошном до утворення густої , однорідної консистенції. Для поліпшення смаку до затерки додавали цукор.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела