Що таке ботулізм, як розпізнати та запобігти

Під час війни багато господинь вдаються до консервування продуктів – ніхто не знає, якою буде ця зима. Не обов’язково вміти їх заготовляти самостійно. Консерви на будь-який смак можна знайти у магазинах. Але навіть куплена в магазині така їжа може бути небезпечною. Важливо знати, які ознаки свідчать, що продукт може загрожувати життю. Які ознаки ботулізму і як розпізнати його в консервації — читайте у матеріал.

Що таке ботулізм?

Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів. Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу. Хвора людина небезпечна для навколишніх через виділення у зовнішнє середовище бактерії з фекаліями, блювотними масами. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, «осідаючи» у різних відділах нервової системи. Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.

Як передається ботулізм: основні шляхи

Бактерії ботулізму містять одну з найсильніших в природі отрут – ботулотоксин. Смертельна доза для людини становить 0,3 мкг. Потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, ботулотоксин всмоктується в кров і розноситься по організму, осідаючи в відділах нервової системи. Внутрішніми ферментами токсин не руйнується. Збудник хвороби міститься в грунті, озерах, морях, мулі, у вмісті кишечника тварин, птахів, молюсків і риб. Відтак, людина може заразитися ботулізмом при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження без достатньої термічної обробки. Найчастіше збудник виявляється в консервах, а також продуктах тривалого зберігання: шинці, ковбасах, в’яленій і солоній рибі. При цьому запах, смак і зовнішній вигляд продуктів не змінюється.

Розрізняють такі види ботулізму:

  • Харчовий ботулізм  виникає при вживанні заражених продуктів харчування;
  • Дитячий  розвивається у дітей до 6-8 при порушенні санітарно-гігієнічних заходів (спори потрапляють у дитячий організм перорально  з брудними іграшками тощо);
  • Рановий  виникає при попаданні в рани спор із забрудненим грунтом

При цьому є легка форма захворювання, а також середня і важка . Від людини до людини інфекція не передається. Хворий може становити небезпеку лише через виділення в навколишнє середовище бактерій ботулізму з фекаліями.

Симптоми ботулізму:

• порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
• сильно виражена сухість у роті;
• важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
• підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення;
• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
• ураження м’язів шиї та кінцівок.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі, можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується виготовляти в домашніх умовах та купувати у приватних осіб:
• солону, в’ялену та копчену рибу (особливо, якщо не випотрошена  внутрішня частина риби);
• у місцях стихійної торгівлі м’ясні, грибні, овочеві консерви, копчені м’ясопродукти, що  приготовлені в домашніх умовах;
• не купувати та не вживати консерви у «бомбажних» банках і з наявністю плісняви.

Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати.
За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря!

Профілактика ботулізму

Проблема полягає в тому, що заражений продукт за запахом, кольором, смаком не відрізняється від нормального. Але все ж є деякі правила, які допоможуть уникнути ботулізму. Вам потрібно:

  1. Ретельно мити овочі і фрукти перед початком консервації.
  2. Видаляти частки грунту з усіх продуктів. Якщо неможливо промити під проточною чистою водою, то спочатку очищають поверхню щіткою, а потім обробляють кип’яченою водою.
  3. Стерилізувати банки перед заготовкою домашньої консервації не менше ніж 10 хвилин, бляшані кришки так само кип’ятити 10 хвилин.
  4. Заготовлювати м’ясо і рибу в домашніх умовах тільки за допомогою автоклава.
  5. Потрібно ретельно перебирати овочі і фрукти перед консервацією, викидати перезрілі або зіпсовані.
  6. Перед тим, як пригостити дітей віком до 3 років домашньою консервацією, вміст банок слід прокип’ятити.
  7. Якщо кришка банки здулася  консерви треба негайно викинути.
  8. Ковбасу, шинку, солону і копчену рибу, сало  всі продукти, які не піддаються термічній обробці, зберігати тільки в холодильнику.
  9. Не можна купувати консервацію на ринку у випадкових продавців.
  10. Якщо хтось із членів сім’ї захворів, профілактичну сироватку вводять всім членам сім’ї, а посуд дезінфікують.

Лікування ботулізму

При отруєнні харчовими продуктами велике значення мають заходи першої допомоги, але госпіталізація хворого необхідна!!! До приїзду лікаря потрібно промити хворому шлунок, щоб токсин не всмоктався в кров.Для цього треба швидко, великими ковтками, випити до 3 літрів теплої води з-під крана (кип’ятити і остуджувати немає часу). Опісля  засунути два пальці в рот, досить глибоко, бо блювотний рефлекс при цій хворобі знижується. Пити і рвати. Одночасно приймаєте будь-який сорбент (вугілля чорне або біле потрібно розтовкти  швидше зв’яже токсин). На додачу робіть клізми. Промивати шлунок і кишечник потрібно багаторазово, до чистої води. Причому не шкодуючи ні води, ні себе, ні своїх близьких,  пояснює доктор Комаровський. На відміну від терапії більшості захворювань, при яких симптоматичне лікування проводять паралельно зі знищенням збудника, лікування ботулізму проходить в 2 етапи. Перший – детоксикація, яку здійснюють за допомогою зондування і промивання. Ці заходи вживають незалежно від стадії захворювання, щоб вивести ботулотоксин в повному обсязі. Другий – введення антитоксинової сироватки, яка, до слова, дефіцитна в Україні. Однак без неї шансів вижити у хворого немає.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела