Що таке ботулізм, як розпізнати та запобігти
Під час війни багато господинь вдаються до консервування продуктів – ніхто не знає, якою буде ця зима. Не обов’язково вміти їх заготовляти самостійно. Консерви на будь-який смак можна знайти у магазинах. Але навіть куплена в магазині така їжа може бути небезпечною. Важливо знати, які ознаки свідчать, що продукт може загрожувати життю. Які ознаки ботулізму і як розпізнати його в консервації — читайте у матеріал.
Що таке ботулізм?
Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів. Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу. Хвора людина небезпечна для навколишніх через виділення у зовнішнє середовище бактерії з фекаліями, блювотними масами. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, «осідаючи» у різних відділах нервової системи. Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.
Як передається ботулізм: основні шляхи
Бактерії ботулізму містять одну з найсильніших в природі отрут – ботулотоксин. Смертельна доза для людини становить 0,3 мкг. Потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, ботулотоксин всмоктується в кров і розноситься по організму, осідаючи в відділах нервової системи. Внутрішніми ферментами токсин не руйнується. Збудник хвороби міститься в грунті, озерах, морях, мулі, у вмісті кишечника тварин, птахів, молюсків і риб. Відтак, людина може заразитися ботулізмом при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження без достатньої термічної обробки. Найчастіше збудник виявляється в консервах, а також продуктах тривалого зберігання: шинці, ковбасах, в’яленій і солоній рибі. При цьому запах, смак і зовнішній вигляд продуктів не змінюється.
Розрізняють такі види ботулізму:
- Харчовий ботулізм – виникає при вживанні заражених продуктів харчування;
- Дитячий – розвивається у дітей до 6-8 при порушенні санітарно-гігієнічних заходів (спори потрапляють у дитячий організм перорально – з брудними іграшками тощо);
- Рановий – виникає при попаданні в рани спор із забрудненим грунтом
При цьому є легка форма захворювання, а також середня і важка . Від людини до людини інфекція не передається. Хворий може становити небезпеку лише через виділення в навколишнє середовище бактерій ботулізму з фекаліями.
Симптоми ботулізму:
• порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
• сильно виражена сухість у роті;
• важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
• підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення;
• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
• ураження м’язів шиї та кінцівок.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі, можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується виготовляти в домашніх умовах та купувати у приватних осіб:
• солону, в’ялену та копчену рибу (особливо, якщо не випотрошена внутрішня частина риби);
• у місцях стихійної торгівлі м’ясні, грибні, овочеві консерви, копчені м’ясопродукти, що приготовлені в домашніх умовах;
• не купувати та не вживати консерви у «бомбажних» банках і з наявністю плісняви.
Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати.
За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря!
Профілактика ботулізму
Проблема полягає в тому, що заражений продукт за запахом, кольором, смаком не відрізняється від нормального. Але все ж є деякі правила, які допоможуть уникнути ботулізму. Вам потрібно:
- Ретельно мити овочі і фрукти перед початком консервації.
- Видаляти частки грунту з усіх продуктів. Якщо неможливо промити під проточною чистою водою, то спочатку очищають поверхню щіткою, а потім обробляють кип’яченою водою.
- Стерилізувати банки перед заготовкою домашньої консервації не менше ніж 10 хвилин, бляшані кришки так само кип’ятити 10 хвилин.
- Заготовлювати м’ясо і рибу в домашніх умовах тільки за допомогою автоклава.
- Потрібно ретельно перебирати овочі і фрукти перед консервацією, викидати перезрілі або зіпсовані.
- Перед тим, як пригостити дітей віком до 3 років домашньою консервацією, вміст банок слід прокип’ятити.
- Якщо кришка банки здулася – консерви треба негайно викинути.
- Ковбасу, шинку, солону і копчену рибу, сало – всі продукти, які не піддаються термічній обробці, зберігати тільки в холодильнику.
- Не можна купувати консервацію на ринку у випадкових продавців.
- Якщо хтось із членів сім’ї захворів, профілактичну сироватку вводять всім членам сім’ї, а посуд дезінфікують.
Лікування ботулізму
При отруєнні харчовими продуктами велике значення мають заходи першої допомоги, але госпіталізація хворого необхідна!!! До приїзду лікаря потрібно промити хворому шлунок, щоб токсин не всмоктався в кров.Для цього треба швидко, великими ковтками, випити до 3 літрів теплої води з-під крана (кип’ятити і остуджувати немає часу). Опісля – засунути два пальці в рот, досить глибоко, бо блювотний рефлекс при цій хворобі знижується. Пити і рвати. Одночасно приймаєте будь-який сорбент (вугілля чорне або біле потрібно розтовкти – швидше зв’яже токсин). На додачу робіть клізми. Промивати шлунок і кишечник потрібно багаторазово, до чистої води. Причому не шкодуючи ні води, ні себе, ні своїх близьких, – пояснює доктор Комаровський. На відміну від терапії більшості захворювань, при яких симптоматичне лікування проводять паралельно зі знищенням збудника, лікування ботулізму проходить в 2 етапи. Перший – детоксикація, яку здійснюють за допомогою зондування і промивання. Ці заходи вживають незалежно від стадії захворювання, щоб вивести ботулотоксин в повному обсязі. Другий – введення антитоксинової сироватки, яка, до слова, дефіцитна в Україні. Однак без неї шансів вижити у хворого немає.
Твій світ з посиланням на Інтернет джерела