Не знаєте що приготувати? Смачні і корисні страви з гарбуза
Говорити про те, як класно і корисно любити сезонні продукти, – просто. Але з наближенням холоднечі ентузіазм та ідеї випаровуються. Гарбуз – один з найдоступніших овочів з вересня до березня. Уцій статті ми поділимося простими рецептами смачних страв з гарбуза .
КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ ГАРБУЗА
Гарбуз – справжній дар осені. Це багате джерело вітамінів та корисних мікроелементів, які так необхідні нашому організму напередодні зими та часу вічних застуд. До прикладу, чи знали ви, що в гарбузі бета-каротину та вітаміну A набагато більше, ніж у моркві? А ще гарбуз багатий кальцієм, пектином, вітамінами С, E, D, PP і групи В.
Гарбуз – це відмінний продукт для профілактики серцево-судинних захворювань, анемії та ожиріння. Споживання цього овоча покращує процеси обміну речовин, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту і регулює водно-сольовий баланс в організмі.
На додаток до цього, гарбуз заспокоює нервову систему, сприяє доброму та міцному сну, а завдяки багатству вітамінів уповільнює процеси старіння і дбає про красу шкіри.А не так давно вчені виявили у гарбузі речовину, яка здатна знизити зростання туберкульозної палички і як наслідок, зменшити ризик захворювання на туберкульоз .Тому, якщо ви досі сумніваєтеся, чи варто готувати страви з гарбуза, наша відповідь буде однозначною – Так!
Запіканка з курки, гарбуза і сиру
Інгредієнти (на 8 порцій):
- куряче філе 700 г,
- почищений гарбуз 700 г,
- сир твердий 200 г,
- сметана 200 г,
- приправи, сіль, перець за смаком,
- масло 30 г,
- панірувальні сухарі 3 ст. л.
Приготування:
- Куряче філе порізати невеликими шматочками, посолити, поперчити.
2. Гарбуз та сир натерти на великій терці. Додати сметану та все добре перемішати.
3. Форму для запікання змастити маслом й посипати сухарями.
4. Викласти половину гарбузово-сирної суміші. На неї покласти куряче філе, а зверху решту суміші. Посипати її трохи сухарями.
5. Поставити у розігріту до 200° духовку та випікати 50-60 хвилин.
Якщо хочете вразити себе, гостей або членів родини, то запекти все можна не у формі, а у половинці гарбуза (гарно, якщо це буде подовгастий гарбуз). Звичайно, м’якоть потрібно вибрати (це саме той гарбуз, який пішов у нас на запіканку). Можна також дуже гарячу запіканку посипати тертим пармезаном.
Простий гарбузовий пиріг
Інгредієнти
- 4 яйця
- 130 г цукру
- 250 г борошна
- 4 ч. л. розпушувача
- 300 г родзинок
- лікер (ром, бренді на вибір) для аромату
- 400 г запеченого гарбуза
- сіль
- 125 мл оливкової олії
- цедра і сік 1 лимона
Приготування
- Гарбуз збити в блендері в пюре
- Родзинки промити, насухо витерти і присипати борошном
- У мисці збити яйця і цукор, додати лікер, масло, цедру і сік лимона, посолити, влити гарбузове пюре.
- Перемішати. Акуратно додати борошно і розпушувач, родзинки, замісити тісто.
- Різні сорти гарбуза дуже відрізняються за соковитістю, тому якщо тісто здається рідкуватим, можна додати борошна. Випікати в кексовій або круглій формі 24 см на 180°C 60 хвилин.
М’ясна запіканка з гарбузом та помідорами
Інгредієнти:
- 1 кг м’яса (свинина або куряче філе)
- 1 гарбуз середньої величини
- 150 г рису
- 100 г цибулі
- 100 г вершкового масла
- 3 помідори
- сіль, перець, інші спеції – за смаком
Приготування:
- М’ясо слід нарізати дрібними шматочками, всипати у невелику каструлю чи вог та залити водою так, щоб м’ясо було злегка покрите. Тоді закрити посуд кришкою й тушкувати м’ясо до готовності на слабкому вогні.
- Рис відварити до напівготовності.
- Дрібно нарізати цибулю й обсмажити до золотистого кольору у маслі.
- Гарбуз очисти й нарізати тонкими скибочками.
- Готове м’ясо слід змішати з рисом і цибулею, поперчити, посолити, або додати інші улюблені спеції за смаком.
- Потім у глибоку сковороду, змащену вершковим маслом, покласти шар гарбуза, тоді – м’ясо з рисом, знову шар гарбуза, а зверху викласти кружальцями помідори по всій поверхні. Влити трохи окропу або підсоленого бульйону й запікати в духовці під кришкою до готовності гарбуза.
Гарбузове варення з обліпихою
Інгредієнти:
- 700-800 г цукру
- 1 кг гарбуза
- ¾ склянки обліпихи
Приготування:
- Нарізати гарбуз кубиками. Промити обліпиху. Скинути їх у каструлю, засипати цукром і поставити варити на середньому вогні.
- Приблизно через 3-4 гарбуз почне давати сік. Після цього слід перемішати вміст каструлі та продовжувати варити приблизно 20-25 хвилин.
- Готове варення залишити охолонути. Їсти його можна як з оладками, так і з хлібом, додавати як начинку в рулети чи пироги або використовувати як поливку для млинців. Крім того, варення можна закатати в банки і їсти протягом усієї зими.
Теплий салат з гарбузом
Інгредієнти:
- 200 г гарбуза
- листя салату (шпинат, латук, рукола)
- 10 г волоських горіхів
- 50 г домашнього сиру
- червона цибуля
- бальзамічний оцет або лимонний сік
- рослинна олія
- сіль, перець – за смаком
Приготування:
- Гарбуз порізати дольками або кубиками і поставити запікати в духовку при температурі 180°C приблизно на 15 хв. Як альтернативний варіант – можна обсмажити гарбуз на грилі або сковорідці з рифленим дном.
- В миску викласти мікс листя салату (салата, шпинат, рукола, латук тощо), додати горішки, домашній сир і нарізану червону цибулю (за смаком).
- Додати в салат приготований гарбуз та заправити бальзамічним оцтом або лимонним соком і оливковою чи соняшниковою олією.
- Поперчити та посолити за смаком і перемішати.
- Такий теплий салат є досить універсальним. Не обов’язково чітко дотримуватися цього рецепту – інгредієнти можна комбінувати за вашим смаком та побажаннями. Наприклад, замість горіхів можна додати підсмажене насіння кунжуту, а замість оливкової олії заправляти салат лляною.
Твій світ з посиланням на Інтернет джерала