Не пропустіть цвіт цієї рослини: кульбаба та її вплив на здоров’я

Кульбаба – це не лише яскрава травнева квітка. Лікувальні властивості і користь кульбаби відомі з давніх-давен. Читайте в матеріалі, що лікує кульбаба, та рецепти різноманітних страв з цією рослиною.

Корисні властивості кульбаби 

Сечогінний ефект

Деякі вчені вважають, що завдяки сечогінним властивостям кульбаб їх можна застосовувати для лікування високого кров’яного тиску, серцевої недостатності, захворювань печінки і деяких типів захворювань нирок.

Очищення печінки

Кульбаба здатна очистити та захистити тканину печінки, коли вона піддається впливу токсичних речовин або стресу. 

Зниження рівня холестерину

Кульбаби можуть частково знижувати рівень холестерину, тим самим знизити ризик серцевих захворювань.

Лікування шкіри

Сушений корінь кульбаби часто подрібнюють і змішують з водою для створення заспокійливої маски при шкірних захворюваннях, таких як прищі, екзема, псоріаз, висипання та фурункули. Однак перед самолікуванням варто звернутися до дерматолога, адже кульбаба викликає контактний дерматит, особливо у дітей.

Зміцнення імунітету

Кульбаба може володіти антибактеріальними та противірусними властивостями, які покращують здатність організму боротися з інфекціями.

Протипоказання і шкода квітів кульбаби

Однак, незважаючи на настільки вражаючий спектр корисних властивостей, не кожному судилося випробувати цілющу силу квітів кульбаби на собі. Справа в тому, що цей продукт, як і будь-який інший, має протипоказання.

Не рекомендується вживати квіти кульбаби:

  1. Страждають важкими захворюваннями травної системи. При наявності легкої дисфункції ШКТ цей продукт корисний, але якщо має місце тяжка хвороба, така як, скажімо, виразка, сильні біологічні речовини, що містяться в ньому, можуть надати подразнюючий ефект на вразливу слизову і тільки погіршити стан речей.
  2. При хворобах серця. Тонізуючий ефект у цьому випадку може призвести до непередбачуваного результату.
  3. При закупорці жовчних шляхів. А тут може зіграти погану службу жовчогінний ефект, спровокувавши рух каменів і викликавши напад.

З обережністю слід вводити в раціон суцвіття алергікам, так як висока ймовірність індивідуальної непереносимості компонентів. Шкода квіти кульбаби можуть завдати також вагітним і годуючим жінкам, так що представницям прекрасної статі в особливому положенні не варто експериментувати з цим продуктом.

Також слід сказати, що зловживати квітами кульбаби можна нікому, в іншому випадку може спостерігатися неприємна симптоматика з боку ШЛУНКОВО-кишкового тракту у вигляді діареї та блювання.

Ще одне важливе правило — не можна поєднувати вживання страв та напоїв з квітів кульбаби з шкідливими звичками. Справа в тому, що нікотин та спиртні напої дуже погано уживаються з бета-каротином, якого, як ми вже говорили вище, у рослині міститься рекордна кількість.

Зверніть увагу! Якщо ви маєте захворювання, про які ми не говорили вище, перед введенням суцвіть у раціон на всяк випадок проконсультуйтеся з лікарем з приводу користі і шкоди квітів кульбаби щоб уникнути негативних наслідків.

Рецепти приготування страв з цієї рослини

  • Салат з яйцем і оригінальної заправкою. Візьміть квіти і молоді листки рослини (по 1 жмені), пір’я цибулі (3-4 штуки) — промийте всю зелень ретельно, попередньо розібравши квіти на пелюстки. Наріжте тонкою соломкою огірок (1 штука), подрібніть часник (1 зубчик). Змішайте всі інгредієнти. Приготуйте заправку: змішати яблучний оцет (3 столові ложки) з цукром (1/2 чайної ложки), гірчицею (1 чайна ложка), дрібкою солі і чорного перцю. Поступово починайте вводити оливкова олія (4 столові ложки) паралельно збиваючи заправку. Залийте салат приготованим соусом, перемішайте, зверху викладіть розрізане на 4 частини яйце (1 штука).
  • Кульбаба і варення з квітів. Існує одразу два варіанти варення з кульбаби. В першому треба взяти пелюстки рослини і проварити їх у воді з лимонною кислотою та цукром. Потім зцідити та закрити в банку. Для другого варіанту поєднують кульбабу і мед, дають настоятися кілька годин на сонці. Далі можна закривати варення.
  • Смажена зелень кульбаби. Щоб частково позбутися гіркоти, яка властива кульбабам, їй необхідна термічна обробка. Спочатку зелень потрібно прокип’ятити протягом 5 хвилин, а потім перекласти на сковорідку з часником та оливковою олією. Обсмажувати 3-5 хвилин. Подавати кухарі радять, як гарнір, або додавати до інших страв, наприклад, в пиріг.
  • Оладки. Для цього рецепту потрібно зібрати квіти та промити їх. Потім кульбабу треба збити з молоком, яйцями, борошном. На сковорідці розігріти оливкову олію та викласти тісто. Смажити як млинці до золотистого кольору. Подавати з повидлом чи медом.
  • Кульбабовий чай. Самостійно приготувати корінь кульбаби для чаю досить складно і потребує чимало часу, а тому краще купити вже готову суміш та насолоджуватися.

Як бачите, ввести квіти кульбаби в свій раціон дуже просто: вони легко додаються в салати як звичайна «зелень», так і варення з них легко зробити. Якщо вам сподобається цей продукт, можна продовжити експерименти і готувати вже більш вишукані оригінальні страви.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела