Маєте багато картоплі? Ось вам прості рецепти смачних страв

Картоплю можна назвати найбільш універсальним овочем. Адже важко перерахувати всі страви, які готують з неї. Якщо вам вже набридло звичайне пюре, приготуйте прості, але цікаві страви з картоплі, які сподобаються кожному члену сім’ї. 

Картопля із фаршем

інгредієнти:

  • фарш, 600 г;
  • цибуля, 1 шт;
  • хліб, 2 скибочки;
  • молоко, 100мл;
  • зелень;
  • сіль, паприка та коріандр по 1 ч.л;
  • картопля, 4 шт;
  • сир, 100 г;
  • огірки мариновані, 3 шт.;
  • майонез 3 ст.л.

Приготування:

  1. Батон або білий хліб заливаємо молоком і залишаємо набухати, потім подрібнюємо вилкою і змішуємо з фаршем.
  2. У фарш додаємо цибулю кубиками, зелень, сіль та спеції, добре вимішуємо до однорідності. За смаком та бажанням, додавайте часник, можна трохи гострого червоного перцю.
  3. Картоплю натираємо на середній тертці і віджимаємо від соку.
  4. Сир також натираємо на середній тертці. Огірки натираємо на великій тертці та віджимаємо від рідини.
  5. Форму для запікання застеляємо фольгою
  6. Формуємо круглі котлетки, викладаємо у форму та робимо з них м’ясні коржики.
  7. Викладаємо шаром терту картоплю, потім зверху кладемо огірок, посипаємо сиром. Робимо сіточку з майонезу.
  8. Запікаємо при 180 градусах близько 30 – 40 хвилин.

Голубці з картоплі

інгредієнти:

  • 2 голівки капусти;
  • 2 кг очищеної картоплі;
  • перець, сіль за смаком;
  • 5-6 цибулин;
  • олія, вода.

Приготування:

  1. З капустин вирізати качани. Дуже важливо, щоб листочки потім добре відділялися.
  2. У високу каструлю налити води, посолити. Коли вода закипить покласти капустину діркою від кочана донизу. Накрити кришкою і довести до кипіння.
  3. Відділити кожен листочок та обрізати грубі жилки.
  4. 500 г картоплі зварити у підсоленій воді.
  5. На крупній тертушці натерти одну цибулину. Потім всю картоплю, що залишилася (1,5 кг). Це потрібно, щоб начинка під час приготування не потемніла.
  6. Добре розім’яти відварену картоплю.
  7. Підсмажити 5-6 цибулин.
  8. Посолити та поперчити натерту картоплю за смаком. З’єднати з підсмаженою цибулею та відвареною картоплею. Добре перемішати.
  9. Сформувати голубці з картоплі.
  10. На дно каструлі викласти обрізки з капусти, зверху голубці, накрити залишками від капусти та качанами. Залити холодною підсоленою водою.

Тушкована картопля з м’ясом

Інгредієнти:

  • М’ясо (будь-яке – у мене яловичина) 300 г
  • Картопля середнього розміру 6-7 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Морква середня 1 шт.
  • Рослинна олія 100 мл
  • Сіль і перець, будь-які інші спеції за смаком

Приготування:

  1. . М’ясо нарізати великими шматочками, приблизно 4 на 4 см або більше.
  2. Картоплю помити, почистити і нарізати великими кубиками або часточками – приблизно по 4 см або більше.
  3. Цибулю і моркву почистити. Цибулю нарізати дрібно, моркву натерти на тертку.
  4.  На добре розігріту сковороду з рослинною олією викладаємо м’ясо і обсмажуємо 3-5 хвилин на сильному вогні, додаємо до нього моркву та цибулю, все перемішати, і обсмажити м’ясо з овочами ще хвилини 3-4.
  5.  Викладаємо нарізану картоплю, додаємо півтори-дві склянки теплої води, накриваємо кришкою і тушкуємо все разом хвилин 20, до готовності картоплі. В середині процесу тушкування можна посолити м’ясо і картоплю і перемішати. Можна посолити і в кінці приготування, але тоді картопля може втратити свою форму, що не страшно, але якщо для Вас важливий цей естетичний аспект, то майте на увазі.

Картопля по-селянськи

Інгредієнти:

  • 10 середніх картоплин;
  • 3 столові ложки олії;
  • 1 столова ложка сушених трав (наприклад, орегано);
  • сіль та перець за смаком.

Приготування:

  1. Картоплю помити, витерти та нарізати четвертинками.
  2. В ємності до картоплі додати сушені трави, сіль, перець та олію. Ретельно все перемішати.
  3. Викласти картоплю на деко. вистелене пергаментом. Шматочки повинні бути окремо один від одного.
  4. Картоплю по-селянськи запікати у розігрітій до 200 градусів духовці 45 хвилин.

Картопляні деруни з м’ ясом

Інгредієнти:

  • м’ясо – 400 г
  • картопля – 1,5 кг
  • цибуля – 2 шт.
  • яйце – 1 шт.
  • сіль, перець за смаком
  • сметана для подачі

Приготування:

  1. М’ясо пропустити через  м’ясорубку разом із  цибулею, додати сіль та перець за смаком. Перемішати.
  2. Картоплю із цибулиною натерти на тертці, додати яйце (можна і без нього).
  3. На розігріту з олією сковорідку викласти 1 ст. л. картоплі, зверху трішки фаршу та накрити ще раз картоплею. Смажити на повільному вогні, щоб м’ясо пропеклось з двох сторін до золотистої скоринки.
  4. Подавати із сметаною та зеленню.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела