Маєте багато картоплі? Ось вам прості рецепти смачних страв
Картоплю можна назвати найбільш універсальним овочем. Адже важко перерахувати всі страви, які готують з неї. Якщо вам вже набридло звичайне пюре, приготуйте прості, але цікаві страви з картоплі, які сподобаються кожному члену сім’ї.
Картопля із фаршем
інгредієнти:
- фарш, 600 г;
- цибуля, 1 шт;
- хліб, 2 скибочки;
- молоко, 100мл;
- зелень;
- сіль, паприка та коріандр по 1 ч.л;
- картопля, 4 шт;
- сир, 100 г;
- огірки мариновані, 3 шт.;
- майонез 3 ст.л.
Приготування:
- Батон або білий хліб заливаємо молоком і залишаємо набухати, потім подрібнюємо вилкою і змішуємо з фаршем.
- У фарш додаємо цибулю кубиками, зелень, сіль та спеції, добре вимішуємо до однорідності. За смаком та бажанням, додавайте часник, можна трохи гострого червоного перцю.
- Картоплю натираємо на середній тертці і віджимаємо від соку.
- Сир також натираємо на середній тертці. Огірки натираємо на великій тертці та віджимаємо від рідини.
- Форму для запікання застеляємо фольгою
- Формуємо круглі котлетки, викладаємо у форму та робимо з них м’ясні коржики.
- Викладаємо шаром терту картоплю, потім зверху кладемо огірок, посипаємо сиром. Робимо сіточку з майонезу.
- Запікаємо при 180 градусах близько 30 – 40 хвилин.
Голубці з картоплі
інгредієнти:
- 2 голівки капусти;
- 2 кг очищеної картоплі;
- перець, сіль за смаком;
- 5-6 цибулин;
- олія, вода.
Приготування:
- З капустин вирізати качани. Дуже важливо, щоб листочки потім добре відділялися.
- У високу каструлю налити води, посолити. Коли вода закипить покласти капустину діркою від кочана донизу. Накрити кришкою і довести до кипіння.
- Відділити кожен листочок та обрізати грубі жилки.
- 500 г картоплі зварити у підсоленій воді.
- На крупній тертушці натерти одну цибулину. Потім всю картоплю, що залишилася (1,5 кг). Це потрібно, щоб начинка під час приготування не потемніла.
- Добре розім’яти відварену картоплю.
- Підсмажити 5-6 цибулин.
- Посолити та поперчити натерту картоплю за смаком. З’єднати з підсмаженою цибулею та відвареною картоплею. Добре перемішати.
- Сформувати голубці з картоплі.
- На дно каструлі викласти обрізки з капусти, зверху голубці, накрити залишками від капусти та качанами. Залити холодною підсоленою водою.
Тушкована картопля з м’ясом
Інгредієнти:
- М’ясо (будь-яке – у мене яловичина) 300 г
- Картопля середнього розміру 6-7 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Морква середня 1 шт.
- Рослинна олія 100 мл
- Сіль і перець, будь-які інші спеції за смаком
Приготування:
- . М’ясо нарізати великими шматочками, приблизно 4 на 4 см або більше.
- Картоплю помити, почистити і нарізати великими кубиками або часточками – приблизно по 4 см або більше.
- Цибулю і моркву почистити. Цибулю нарізати дрібно, моркву натерти на тертку.
- На добре розігріту сковороду з рослинною олією викладаємо м’ясо і обсмажуємо 3-5 хвилин на сильному вогні, додаємо до нього моркву та цибулю, все перемішати, і обсмажити м’ясо з овочами ще хвилини 3-4.
- Викладаємо нарізану картоплю, додаємо півтори-дві склянки теплої води, накриваємо кришкою і тушкуємо все разом хвилин 20, до готовності картоплі. В середині процесу тушкування можна посолити м’ясо і картоплю і перемішати. Можна посолити і в кінці приготування, але тоді картопля може втратити свою форму, що не страшно, але якщо для Вас важливий цей естетичний аспект, то майте на увазі.
Картопля по-селянськи
Інгредієнти:
- 10 середніх картоплин;
- 3 столові ложки олії;
- 1 столова ложка сушених трав (наприклад, орегано);
- сіль та перець за смаком.
Приготування:
- Картоплю помити, витерти та нарізати четвертинками.
- В ємності до картоплі додати сушені трави, сіль, перець та олію. Ретельно все перемішати.
- Викласти картоплю на деко. вистелене пергаментом. Шматочки повинні бути окремо один від одного.
- Картоплю по-селянськи запікати у розігрітій до 200 градусів духовці 45 хвилин.
Картопляні деруни з м’ ясом
Інгредієнти:
- м’ясо – 400 г
- картопля – 1,5 кг
- цибуля – 2 шт.
- яйце – 1 шт.
- сіль, перець за смаком
- сметана для подачі
Приготування:
- М’ясо пропустити через м’ясорубку разом із цибулею, додати сіль та перець за смаком. Перемішати.
- Картоплю із цибулиною натерти на тертці, додати яйце (можна і без нього).
- На розігріту з олією сковорідку викласти 1 ст. л. картоплі, зверху трішки фаршу та накрити ще раз картоплею. Смажити на повільному вогні, щоб м’ясо пропеклось з двох сторін до золотистої скоринки.
- Подавати із сметаною та зеленню.
Твій світ з посиланням на Інтернет джерела