Кава: що варто знати про цей напій та як його замінити?

Кава – один із найпопулярніших напоїв у світі, у Європі на одного мешканця припадає близько 8 кг кави на рік, а у Фінляндії і Данії – понад 11 кг. Давайте дізнаємося трохи більше про чудо-напій.

Звідки береться кава

Кавові зерна – це кісточки червоних або жовтих кавових ягід, які ростуть на вічнозелених деревах у районі екватора і у тропіках. Основні регіони вирощування – Латинська Америка, Африка та Азія, тому залежно від сезону кава надходить на біржу з Південної півкулі (у квітні – серпні) або Північної (у вересні – березні). На смак кави впливає цілий ряд факторів: висота плантації, склад грунту, кількість сонячних днів у році, вологість і кількість осадів, позаяк зерно одного сорту може сильно відрізнятися за смаком залежно від місця вирощування. У промислових масштабах вирощують два види кави: робусту та арабіку. Перша росте на рівнинах і містить у два рази більше кофеїну, але смак у неї більш простий та близький до гіркоти, тому більш цінною вважається арабіка, яка росте на висоті від 800 до 2 тисяч метрів над рівнем моря у більш складних кліматичних умовах.

Що входить до складу кави: компоненти й калорійність напою

Кава — це популярний напій, який виготовляють з перемелених зерен кавового дерева. Він містить безліч елементів, включаючи кофеїн і антиоксиданти. Кофеїн — основний компонент кави, який має аналептичний ефект, збуджує судиноруховий та дихальний центр довгастого мозку, а також надає психостимулюючий ефект. Завдяки останньому, після вживання чашки кави проходить сонливість, млявість і з’являється бадьорість. Однак усе індивідуально, і в деяких випадках даний ефект не спостерігається. Чи безпечний кофеїн для людини й скільки його можна вживати в день, щоб не нашкодити здоров’ю? Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA) відповідає на це питання у своєму «Науковому висновку про безпеку кофеїну», де приходить до висновку, що споживання кофеїну до 400 мг у день цілком безпечно. Антиоксиданти — речовини, що нейтралізують різні негативні ланцюгові реакції в організмі, які запускаються вільними радикалами. Вони уповільнюють процеси старіння клітини, знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Крім цього, у 250 мл чашці чорної кави містяться такі корисні речовини:

  • вітамін В2 (рибофлавін);
  • вітамін B5 (пантотенова кислота);
  • вітамін B1 (тіамін);
  • вітамін B3 (ніацин);
  • калій;
  • магній;
  • марганець;
  • фосфор;
  • фолієва кислота.

Що стосується калорійності кави, то її стандартна порція без будь-яких домішок містить близько 2 калорій. Якщо додати в неї цукор, молоко, вершки або сироп, напій стане більш калорійним.

Чим корисна кава

Кава бадьорить

Це, мабуть, найвідоміша властивість кави. Пояснюється вона тим, що кофеїн – психостимулятор. Коли ми п’ємо каву, кофеїн надходить в мозок, де блокує нейромедіатор аденозин. Аденозин бере участь в передачі енергії, пригнічує бадьорість і стимулює сон. Концентрація аденозину в організмі збільшується з кожною годиною без сну, викликаючи сонливість. Коли аденозин блокується, збільшується концентрація інших нейромедіаторів, таких як норадреналін і дофамін. Це і дає тонізуючий ефект. Багато досліджень підтверджують, що кава покращує пам’ять, настрій, швидкість реакції, увагу і когнітивні функції. Тож кава і справді бадьорить і робить нас розумнішими.

Кава підвищує працездатність організму

Коли кофеїн стимулює нервову систему, вона відправляє сигнали іншим частинам організму. Жирові клітини отримують сигнал розщеплювати жирові відкладення. Найефективніше спалюється жир у тих, хто нещодавно почав пити каву. За даними досліджень, кофеїн спалює до 29% жиру в худих людей і до 10% у тих, хто страждає від ожиріння. Коли жири потрапляють в кров і перетворюються у вільні жирні кислоти, організм може використовувати їх як джерело енергії.Крім того, кофеїн збільшує рівень адреналіну в крові, який готує організм до інтенсивних фізичних навантажень. Тож перед наступним походом в спортзал спробуйте випити чашку чорної кави.

Кава полегшує болі в м’язах після тренування

Користь кави підтверджена і для спортсменів. Згідно з дослідженнями, дві чашки кави після тренування полегшують біль у м’язах. Під час цього експерименту учасники пили каву після виконання ексцентричних вправ. Через годину їх просили оцінити інтенсивність больових відчуттів за шкалою від 0 до 100. Виявилося, що кава з кофеїном значно знижує чутливість до болю.

Кава допомагає боротися з депресією

Кофеїн підвищує вироблення дофаміну – нейромедіатора, відповідального за рух, пам’ять і мислення. Ще дофамін пов’язаний з відчуттям задоволення. Тому кава допомагає боротися з депресією. За даними дослідження, проведеного в Гарвардському університеті, в жінок, які п’ють каву, ризик виникнення депресії знижується на 20%. Ще одне дослідження показало, що ті, хто вживає каву, на 53% рідше скоюють самогубства. Учасники обох досліджень випивали в день по чотири чашки кави.

Кава: шкода для організму

Попри масу корисних властивостей, напій може і нашкодити. Однак негативний ефект можна отримати тільки при надмірному вживанні або протипоказаннях. Міцна кава може підвищити рівень холестерину в крові. Напій вимиває кальцій з кісток і підвищує ризик перелому, тому його не можна часто пити дітям і літнім людям.

Кава має легкий наркотичний ефект. При занадто частому вживанні може виникнути залежність. Напій має сечогінний ефект, що може привести до зневоднення. Він підсилює дію алкогольних напоїв і прискорює сп’яніння. Кава негативно впливає на колір зубної емалі.

Кава має кілька строгих протипоказань. Не можна пити напій при:

  • виразці шлунка;
  • захворюваннях нирок і дванадцятипалої кишки;
  • аритмії;
  • діареї;
  • циститі;
  • вагітності (кофеїн збільшує ризик передчасних пологів і народження дітей з відхиленнями).

Чим можна замінити каву?

Натуральне какао

В какао-бобах також є кофеїн та теобромін, які допомагають розширити судини, стимулювати серцеву діяльність, покращити роботу мозку та концентрацію уваги. А ще до складу какао входить анандамін. Цей мікроелемент бере участь у активізації ендорфінів та відповідає за відчуття ейфорії. Якщо ви будете пити цей напій зранку, зможете швидше відновити м’язи після виснажливих тренувань. Однак, якщо ви думаєте, чим замінити каву, варто звернути увагу, що підійде лише натуральне какао. Воно вирізняється насиченим коричневим кольором, однорідною масою та жирністю не менше 15%.

Кава з жолудів

Назва цього напою звучить дивно, однак він може допомогти вам, якщо ви обираєте, чим можна замінити каву зранку. До його складу кофеїн не входить, однак є інша речовина – кварцетин. Це природний антиоксидант, який допомагає активізувати відновлювальні процеси, зняти запалення, набряки та спазми. Порошок для приготування кави з жолудів ви можете купити в аптеці або приготувати самостійно. Просто зберіть стиглі жолуді, очистіть їх від шкірки, обсмажте, а потім подрібніть, щоб отримати порошок.

Ячмінна кава

Цей напій також допоможе вирішити проблему, чим замінити каву. Він прекрасно тонізує, а ще допомагає організму пришвидшити обмінні процеси. Однак варто звернути увагу, ячмінна кава не підходить людям з непереносимістю глютену. Готують напій лише в джезві, тоді його смак розкривається повністю

Матча лате

Цей напій готується з популярного японського зеленого чаю та молока. Найчастіше беруть рослинне молоко, але можна використовувати будь-яке. В матчі також є кофеїн, але він відрізняється лагіднішим ефектом. Тому нервові клітини не виснажуються, а з часом людина не відчуває такої сильної сонливості, як після кави. Також порошок японського зеленого чаю багатий антиоксидантами і амінокислотою L-теанином. Остання допомагає виробляти серотонін.

Лате з куркуми

В Індії цей напій часто називають “золоте молоко”. Окрім тонізувального ефекту, ви також відчуєте значний приплив сил. А ще лате з куркуми має протекторну дію. Якщо його вживати в сезон простуд, ви будете менш вразливими до хвороб. До складу куркуми входить особлива речовина – куркумін. Вона позитивно впливає на метаболізм, допомагає зміцнити пам’ять, підвищити тонус шкіри, знизити тягу до солодощів та жирної їжі.Приготувати лате з куркуми можна і вдома. Для цього візміть склянку молока та додайте пів чайної ложки куркуми, кориці, натертого імбиру та кардамону. Перемішайте, а потім прокип’ятіть. Готовий напій можна підсолодити за допомогою сиропу або меду.

Кава з батату

Чим можна замінити каву? Цікавою альтернативою можуть стати підсушені та подрібнені насіння квітучих сортів батату. Такий напій допомагає стимулювати центральну нервову систему. Однак його заборонено вживати вагітним жінкам і тим, які годують малюка грудним молоком.

Лате з буряка

Цей напій був вигаданий австралійськими баристами спеціально для людей, які шукають, чим замінити каву, через проблеми з тиском та судинами. Лате з буряка допомагає підвищити тонус, покращити розумові здібності та пришвидшити метаболізм. Як приготувати цей унікальний напій? Візьміть фреш із молодих цукрових буряків та змішайте зі збитим підігрітим рослинним молоком.

Грибний кавовий напій

Ще один чудовий варіант, чим можна замінити каву зранку. Грибна кава (чага) має вдвічі менше кофеїну. Хоч вона і має дещо землистий смак, однак за допомогою молока його можна нейтралізувати. Також напій покращить травлення, зміцнить імунітет та зменшить рівень цукру в крові. А ще чага нейтралізує кавову кислоту, тому ви можете додати в напій трішки звичайної кави. Тоді вона не нашкодить вашому шлунку навіть натщесерце.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела