Як почати читати Біблію і навіщо це робити?

Біблія – непроста книга. Читання Біблії може знеохотити, бо дається воно важко. Часто вона здається надто складною. Як читати так, щоб не мати докорів сумління, що читання не є відповідним? Тим більше, в Церкві постійно наголошується, що Писання читати треба. Ви, можливо, знаєте цю дилему: у мене є бажання читати Біблію, але я не знаю, як це зробити. Як наблизитися до Слова Божого, щоб знову не залишитися наодинці зі своїм розчаруванням?

Якщо ви хочете зустріти і почути Бога, навчіться конкретних методів читання Святого Писання. Варто їх усі вивчити, а передусім – практикувати, щоб знати, який з них працює в мені. Вивчіть їх до такої міри, щоби потім передати іншим (наприклад, вашим дітям, бо ніхто не зробить це краще за батьків).

Завжди починайте з питання: чому я хочу прочитати Біблію? Кожна чесна відповідь буде правильною і дозволить вам вибрати відповідний метод на сьогоднішній день. Слово Боже повно життя, що чекає вас. (Євреїв 4:12)

Отож, є декілька порад для християн, які задаються питанням, з чого ж їм почати читати Біблію.

  1. Псалми. Дехто любить читати саме їх. Кажуть, що особливо у складні в житті часи читати про битви Давида і про те, як він був здатний славити Бога і поклонятися Йому, проходячи всі ці випробування, — те, що підбадьорює і дає сили робити те ж саме.
  2. Притчі. Чи знаєте ви, що існує 31 притча — по одній на щодень місяця? Ви могли б читати Притчі щомісяця, і це було б дуже корисно. Є вислів “Одна притча в день змушує диявола триматися подалі”. Є унікальний метод читання Біблії, за допомогою якого можна розбивати кожну Притчу на окремі крупинки мудрості, які можна застосувати до життя.
  3. Лука. Євангеліє від Луки — найбільш описовий розповідь про життя Ісуса. Якщо хочете по-справжньому пізнати Ісуса, читайте Євангеліє від Луки. А коли закінчите, перегорніть дві наступні книги та прочитайте продовження — Діяння Апостолів.
  4. Іоанн. Якщо хочете зрозуміти глибину любові і жертви Ісуса, прочитайте Євангеліє від Іоанна. Іоанн по-справжньому розкриває шлях порятунку через Ісуса Христа. Ми бачимо це в найпопулярнішому вірші з усієї Біблії — Івана 3:16. Хоча вона й не написана в хронологічній послідовності, як Євангеліє від Луки, та можете помітити акуратну і цілеспрямовану структуру, в якій написана книга Іоанна з метою розповісти про порятунок, яке Ісус дав світові.
  5. Ефесян. Боретеся зі своїм минулим? Вас мучить почуття провини і засудження? Ви часто відчуваєте себе як Божий “прийомна дитина”? Прочитайте Послання до Ефесян. У своєму листі в Ефес Павло кожну главу наповнив нагадуваннями про те, хто ми такі у Христі, про наші права як Його дітей, і про владу, яку Він дає нам, через свій Святий Дух.
  6. Филип’ян. Якщо ви втратили радість, відкрийте Послання до Филип’ян. Читайте його, вивчайте його, міркуйте про нього, і дозвольте кожному віршу увійти в ваш дух.

Навіщо читати Біблію?

1. Біблія — це можливість більше знати і любити Ісуса.

«Простежте Писання, в яких, як ото ви гадаєте, ваше життя вічне, — а й вони свідчать за мене!» (Ів. 5, 39).

Біблія — це місце, де, будьте певні, ми можемо побачити Христа і пізнавати його щодня. Старозавітні писання обіцяють Його прихід і вказують на Нього. Євангеліє показує нам Його служіння тут на землі, що веде до Його смерті і воскресіння. Писання показують нам роботу, яку Він продовжує за допомогою Святого Духа і Церкву.

2. Біблія дає нам надію на Бога незалежно від того, що відбувається в нашому житті.

«Все бо, що було написане давніше, написане нам на науку, щоб ми мали надію через терпеливість й утіху, про які нас Письмо навчає» (Рим 15, 4).

Біблія — фундамент під нашими ногами, підтримка в хвилини депресії і страждання, коли особливо потребуємо перебувати в надії на Христа. У нас є Бог і Книга, яку Він для нас написав, щоб ми мали надію. Ми повинні скористатися перевагою цього дорогоцінного дару.

3. Біблія веде нас до вищого щастя в Бозі.

«Блажен чоловік, що за порадою безбожників не ходить і на путь грішників не ступає, і на засіданні блюзнірів не сідає, але в Господа законі замилування має і над його законом день і ніч розважає» (Пс 1, 1-2).

Бог явив Себе в Своєму Слові. В Біблії відкрито шлях життя, який веде нас до „повноті радості“ і „блаженства довіку“: «Ти мені стежку життя покажеш, повноту радощів, що в тебе; блаженство по твоїй правиці вічне» (Пс 16,11).

Щастя, яке Біблія пропонує нам, є таким же незмінним і надійним як Бог, Який написав її і Який є нашим найбільшим Скарбом.

4. Біблія озброює нас, щоб вбити наш гріх.

«Бо коли живете за тілом, то помрете. Як же ви духом умертвляєте тілесні вчинки, будете жити» (Рим 8, 13).

Слово Боже — меч у руках Божого Духа. Меч призначений для того, щоб розбити гріх, який віддаляє нас від Бога. Очищені від гріха, ми можемо більшою повноті бачити Христа і знайти велику святість і щастя.

«Візьміть також шолом спасіння і меч духовний, тобто слово Боже» (Еф 6,17).

5. Читаючи Біблію, ми чуємо слово безпосередньо з вуст Бога.

«Все Писання — натхненне Богом« (2 Тим 3,16).

Напевно, є людина, з якою ви дуже хочете познайомитися особисто. Ви б ніколи не пропустили можливість, якби з’явилася така можливість. Ви звільнили б свій розклад від усього, для щоб скористатися цим шансом. Чи не повинен Бог очолювати цей список? Ми знову й знову зустрічаємося з Ним у Його Слові, коли читаємо Біблію.

6. Біблія — безкоштовний курс про життя, що дав сам Бог.

«Все Писання корисне, щоб навчати» (2 Тим 3, 16).

Бог говорить, і Його слово корисне для навчання, то ж ми щодня можемо йти на заняття під керівництвом самого Бога. І це безкоштовно!

«Говоримо про мудрість Божу в тайні, закриту, що її Бог призначив перед віками нам на славу. Нам же Бог об’явив Духом, бо Дух досліджує все, навіть глибини Божі» (1 Кор 2, 7,10).

7. Біблія просвіщає нас і допомагає зростати.

«Ми ж усі, мов дзеркало, відкритим обличчям віддзеркалюємо Господню славу й переображуємось у його образ, від слави у славу, згідно з діянням Господнього Духа» (2 Кор 3, 18).

Так як бачимо Ісуса в Його Слові, так і бачимо свою недосконалість і невідповідність Йому. Ми бачимо свою гріховність та поміж тим і можливості для зростання.

Ісус — приклад і можливість для наших змін, нашого перетворення. Тоді, як бачимо Його, Святий Дух починає працювати, щоб перетворювати нас, звільняючи від непотрібних бажань, слабкостей, нашої залежності від гріха.

8. Біблія озброює нас на добрі справи.

«Все Писання — натхненне Богом… щоб Божий чоловік був досконалий, до всякого доброго діла готовий» (2 Тим 3, 16-17).

Біблія спонукає нас на добрі вчинки. Коли ми робимо такі справи, інші бачать їх і складають славу нашому Небесному Отцеві: «Так нехай світить перед людьми ваше світло, щоб вони, бачивши ваші добрі вчинки, прославляли вашого Отця, що на небі» (Мт 5, 16).

Ми хочемо присвячувати своє життя для Його слави, і Бог дає нам керівництво для цієї великої справи у Своєму Слові.

9. Біблія створює здорові і щасливі сім’ї і взаємини.

«Діти, слухайтеся в Господі батьків ваших, бо це справедливо. А й ви, батьки, не дратуйте дітей ваших, виховуйте їх у послусі й Напоумленні Господньому» (Еф 6, 1,4).

Якщо не знатимемо Божого Слова, то й не знатимемо, як і чому ми повинні коритися своїм батькам, як шанувати їх, відповідно до Господнього вчення. І ми не знатимемо, як виховувати своїх дітей так, щоб вони пізнавали, любили і Господа.

Сім’ї та церковні спільноти будуть значно здоровішими і щасливішими, якщо надихатимемося Біблією.

10. Біблія оберігає нас від уподібненню зі світом.

«І не вподібнюйтеся до цього світу, але перемінюйтесь обновленням вашого розуму, щоб ви переконувалися, що то є воля Божа, що добре, що вгодне, що досконале» (Рим 12, 2).

Світ бомбардує нас спокусами, кричить про підпорядкування його системам і методам. Тому нам потрібно з усієї сили старатися зосереджувати свій погляд на Ісусі, розмірковуючи над усіма Його словами, щоб не уподібнитися хаотичному світові, а постійно зростати у своєму Спасителі.

11. Біблія вчить нас молитися.

«Хто відхиляє вухо, щоб не слухати закону, | того й молитва осоружна» (Прип 28, 9).

Без Біблії наші молитви пливуть за течією нашого егоїзму, керовані скаргами, бажаннями, самоспівчуття. З Біблією ми можемо бачити реальність, бачити свій гріх і знаходити допомогу в глибині її істин.

12. Біблія спонукає нас до щирого і здорового спілкування.

«І зважаймо один на одного, заохочуючи до любові й до діл добрих» (Євр 10, 24).

Біблія допомагає нам зробити Божу славу — метою, гріх — ворогом, а наполегливість у нашій вірі — пріоритетом. Вона дає нам мужність і мудрість, щоб зі смиренням і любов’ю визнавати власні гріхи і протистояти їм.

На що здатна Біблія?

  1. Святе Письмо надихне тебе 
    Коли я читаю неймовірну історію Давида, якому вдалося практично без зброї перемогти у двобої велетня Голіафа, я розумію, що також зможу перемогти складні обставини свого життя. Історія Даниїла, що став вельможею у величезній чужій країні, спонукає вважати, що, можливо, і я здатен на більше. Коли читаю історію про Мойсея, якого Бог використав для звільнення двох мільйонів людей із рабства; про Естер, яка зуміла запобігти геноциду свого народу; про пророка Іллю, який підняв голос проти жерців Ваала; про Рут, яка вражає вірністю й відданістю своїй свекрусі; про Стефана, який вистояв перед Синедріоном; про апостола Павла, який витерпів численні побиття і ув’язнення, а ще про Ісуса Христа Божого Сина, що пішов на хрест за гріхи всього світу, моє серце сповнюється невимовною радістю пізнання Бога і надією. Я починаю ставити перед собою складніші завдання і цілі, моя рішучість зростає.
  2. Письмо скаже тобі правду
    У посланні до євреїв ми читаємо: «Бо Боже Слово живе та діяльне, гостріше від усякого меча двосічного: воно проникає до поділу душі й духа, суглобів та мізків , і судить думки та наміри серця» (Євр. 4:12) 
    Іноді, коли я читаю Біблію, Святий Дух говорить мені: «Насправді, ти – поверхневий» або «Ти – ледачий», або «Ти любиш ярлики». Святий Дух наставляє, спонукає мене змінюватись на краще.
  3. Біблія навчить тебе
    Апостол Павло пише: «Усе Писання Богом натхненне, і корисне до навчання, до докору, для виправлення, для виховання в праведності, щоб Божа людина, до всякого доброго діла готова» (2 Тим. 3:16,17). Біблія вчить мене як жити. Фактично, вона не лише вказує на конкретний шлях, а й заохочує ним іти.
  4. Писання зупинить тебе
    Я переконаний, що навіть тоді, коли я втрачу правильні орієнтири, Бог через Біблію зупинить мене. Він скаже: «Агов, ти зійшов з дороги!»
  5. Слово Боже направить тебе 
    Писання здатне не тільки привернути мою увагу, а й скерувати на правильний шлях.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела