Дуже смачно і справді корисно: що треба знати про гранат

Знаючи про його корисні властивості, потрібно зробити гранат частішим гостем на столі, бо він є джерелом важливих для організму речовин, особливо взимку.

Гранат, один з найдавніших їстівних плодів, відомих людству.  Сучасна наукова його назва Punica granatum, це невелике дерево або кущ родини гранатних.  У перекладі з латини слово «granatus» означає «зернистий», що пояснює будову цього плоду, адже зерен в одному гранаті може бути до 700 штук. Гранатне дерево живе до 50 років досягаючи у висоту до 5-6 м, а його урожайність 50-60 кг.

Де вирощують гранат?

Батьківщиною граната є Середня Азія та Закавказзя. Наразі цю рослину вирощують в усіх країнах з субтропічним кліматом. Найбільшими експортерами граната у світі є Туреччина, Ізраїль, Іспанія, Єгипет, Індія та Перу.В Україні, як  плодову та декоративну рослину, гранат культивують на південному березі Криму. 

Якими корисними властивостями володіє гранат?

1. Нормалізує травлення.

«Гранат корисний для шлунково-кишкового тракту: він, як і всі кислі соки, стимулює виділення ферментів і прискорює травлення, – каже дієтолог Борис Скачко. – Це низькокалорійний фрукт. У 100 грамах граната – всього 70 кілокалорій. Однак слід пам’ятати, що він підвищує апетит. Тому гранат краще вживати як аперитив за 5-10 хвилин до їжі. Тоді ваша вага буде знижуватися без будь-яких побічних ефектів у вигляді депресії і низької працездатності. Оптимальна добова норма споживання граната для дорослої людини – один плід в день або півсклянки свіжовичавленого соку. Сік можна розводити навпіл з водою. Особливо обережно варто вживати концентрований сік тим, у кого гастрит або проблеми з підшлунковою».

2. Підвищує гемоглобін.

«Гранат відомий як продукт, який заповнює запаси заліза в організмі, – продовжує Борис Скачко. – Нормальний рівень гемоглобіну в крові у чоловіків – 130-160 г / л, у жінок – 120-150 г / л. Якщо цей рівень нижче, людина відчуває нудоту, запаморочення, слабкість. Гранатовий сік лікарі часто призначають при анемії. Він містить легкозасвоюване залізо. Гранат відновлює клітини крові і забезпечує організм антиоксидантами, які виводять токсини, захищають еритроцити, переносять ферменти і амінокислоти».

Зміцнює серце.

«Антиоксиданти, що містяться в гранаті, також благотворно впливають на роботу серця і кровоносної системи, – пояснює нутриціолог Алексія Май. – Вони знижують тиск, зміцнюють стінки судин і знижують рівень «поганого» холестерину. Це перешкоджає утворенню атеросклеротичних бляшок».

4. Гранатові кісточки  знижують тиск і омолоджують  шкіру.

«Багато хто не любить гранат через те, що в ньому міститься багато зерен, але в них стільки користі! – доповнює Алексія Май. – Перемелені кісточки граната допоможуть зняти головний біль і знизити високий тиск. Із зерен граната роблять сік і ефірні масла, які застосовують в косметології. Завдяки жиророзчинним вітамінам F і E відбувається омолодження шкіри і оновлення клітин. Також не варто забувати про корисні властивості перегородок граната. Висушені перегородки додають в чай. Такий напій має заспокійливу дію і допомагає впоратися з безсонням».

 Гранатовий сік  зміцнює імунітет.

«У гранатовому соку більше антиоксидантів, ніж у червоному вині, зеленому чаї та інших овочевих або фруктових соках, – продовжує нутриціолог. – Сік граната також багатий на вітамін С, завдяки чому зміцнює імунітет і сповільнює процес старіння організму. Правда, вітамін С може розщеплюватися при пастеризації. Тому, щоб отримати більше користі, віддавайте перевагу свіжовіджатому гранатовому соку».

Цікаві факти

  • – стародавні єгиптяни клали плоди граната в гробниці як символ вічного життя, китайці їли зацукровані плоди граната на удачу, а греки розламували плоди граната на весільних урочистостях в знак вірності і любові. 
  • на одному гранатовому дереві протягом урожайного сезону виростає до 200 гранатових плодів.
  • білі перетинки між зернами граната, висушені і додані в чай, покращують нервову систему, допомагають впоратися з безсонням та мають заспокійливу дію;
  • у гранатовому соку більше антиоксидантів, ніж у зеленому чаї, червоному вині та інших овочевих або фруктових соках;
  • з квіток граната, які містять велику кількість яскраво-червоного пігменту, виробляють барвники, якими фарбують лляні,  вовняні, шовкові та бавовняні тканини.
  • у стиглого плоду шкірка трохи підсушена і обтягує зерна, а якщо ж скоринка гладка – гранат недостиглий. 
  • через великий вміст у гранатовому соку різних кислот його не рекомендовано приймати у чистому вигляді бажано розводити сік водою в пропорції 1:1 (для вагітних 1:3).
  • відвар квітів і шкірки граната застосовується як протизапальний засіб для полоскання горла.
  • сік граната містить 15 амінокислот, майже половина з яких може міститися лише в м’ясних продуктах, тому гранати досить популярні серед вегетаріанців

Протипоказання. Кому не можна їсти гранат

Гранат знижує артеріальний тиск, тому його не рекомендують вживати при гіпотонії.Підвищена кислотність шлунка, гастрит, виразка, ентерит також є протипоказаннями для вживання граната. При загостренні геморою, а також хронічних закрепах гранат їсти не можна. Варто мати на увазі, що кислоти, які містяться в гранатовому соку, можуть зруйнувати емаль зубів. Дієтологи рекомендують пити сік через трубочку, після чого полоскати рот. Крім того, гранатовий сік може бути не сумісний з деякими ліками. Тому якщо ви приймаєте будь-які медикаменти, відмовтеся на деякий час від граната або порадьтеся з лікарем. При всій безперечній користі гранатів дієтологи рекомендують не зловживати ними і з’їдати в день не більше одного фрукта.

Як обирати гранат?

Обов’язково обирайте гранати насиченого червоного кольору. Шкірка фрукту не повинна бути сухою, а от хвостик, як і в кавуна, має. Сухий хвостик гранату – це показник стиглості. Після того, як ви розріжете плід, самі ягоди мають бути соковитими і легко відділятися від шкірки.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела