30 військовополонених визволили з острова Зміїний

З російського полону визволено 30 військовослужбовців із острова Зміїний, робота щодо звільнення решти бійців із російської неволі триває.

Деталі: Повідомляється, що в стінах офісу омбудсмана відбулося спілкування із рідними військових з острова Зміїний, які нині перебувають у полоні, за участі представників Координаційного штабу та Державної прикордонної служби України.

Пряма мова Лубінця: “Під час зустрічі озвучили питання складності повернення з полону наших військових, адже саме військові з Зміїного стали легендою цієї війни…

Під час емоційного спілкування представники різних відомств розповіли про те, що з полону вже визволили 30 військовополонених з острова Зміїний. Також у полоні ще лишаються наші військові, які ми обов’язково визволимо з російського полону.

Продовжуємо надалі напрацьовувати механізми співпраці з родичами, спільно обговорюємо важливі питання, які стосуються повернення наших захисників”.

Деталі: Кількість воїнів зі Зміїного, які залишаються полоні, омбудсман не назвав. Лубінець зауважив, щоб рідні, які мають будь-яку інформацію щодо українських військовослужбовців, повідомляли про це до компетентних органів.

Що відбувалося на острові Зміїний після повномасштабного вторгнення РФ – найважливіші новини

Острів Зміїний став справжньою пасткою для українських військових. 24 лютого, коли ворожі війська вторглися на територію України з суші, моря, неба, захисники України не здалися ворогу, а гідно боронили кордони своєї рідної землі.

Українські прикордонники зі Зміїного острова наприкінці лютого послали на “х*й” російский крейсер “Москва”. У цей же період стало відомо, що супротивники захопили Зміїний.

Пізніше президент України Володимир Зеленський повідомив, що всі прикордонники зі Зміїного загинули.

25 лютого батькам почали повідомляти про смерть їхніх дітей, але вже 26 лютого російські ЗМІ заявили, що захисники Зміїного здалися в полон. І показали їх на відео. Тоді рідні дізналися, що вони живі. Російська пропаганда прагнула використати захисників Зміїного у своїх інтересах, у такий спосіб намагалася спростувати міф про героїчну оборону острова.

Військові з острова Зміїний досі лишаються у полоні. За офіційною інформацією, їх близько 75 осіб.

30 червня острів було звільнено від загарбників, а 4 липня на нього доставили прапор України. На прапорі, який доставили на Зміїний, є послання російському військовому кораблю.

Чому важливо повернути острів Зміїний?

Площа острова Зміїний — 17 га. Він трохи більший за паризький «Лувр», у 65 разів менший за зруйнований росіянами металургійний комбінат «Азовсталь» у Маріуполі та в 350 разів менший за нью-йоркський Мангеттен. Однак цей маленький острів має стратегічне значення для зменшення наслідків світової продовольчої кризи й оборонної здатності півдня України, попри те що нині театр бойових дій — материк. ЗСУ повсякчас нищать ворожу техніку та живу силу, розуміючи стратегічне значення острова.

Безпека чорноморських портів

Захоплення Зміїного загрожує Україні знищенням експортних шляхів Чорним морем. Порти — головний експортний канал України (пропускають 70 % вантажу на 47 млрд доларів щорічно). Найбільші чорноморські порти — «Південний» (м. Южне), Миколаївський, Чорноморськ та Одеський — тепер не працюють через небезпеку обстрілів суден, а Херсонський нині непідконтрольний Україні.

Якщо і після закінчення війни рф контролюватиме Зміїний, це зменшить експортні можливості України, бо країна-агресорка зможе:
– поставити своє радіолокаційне обладнання на острів;
– розмістити військові кораблі поблизу українських торгових шляхів і впливати на їхні маршрути;

Так рф блокуватиме судноплавство, створюватиме додаткові ризики для кораблів.

Контроль гирла Дунаю

Зміїний — це топове місце для контролю гирла Дунаю, від острова до нього — всього 40 км. На Дунаї є три українські порти. Вони порівняно маленькі, але працюють і під час війни, зокрема обслуговують аграрні вантажі. Військові РФ, обстрілюючи міст через Дністровський лиман, прагнули знищити залізничний шлях, через який у ці порти везли зерно.

Військовий об’єкт

Якщо рф контролюватиме острів, там можуть розмістити ППО — наземну протиповітряну оборону (що особливо важливо після знищення російського крейсера «Москва»), локаційні прилади та невеликий гарнізон. Таку військову базу можна використовувати для диверсій на одеському напрямку. Тому ЗСУ раз за разом нищать російських військових, які заходять на Зміїний.

Острів Зміїний перспективний і з погляду видобутку нафти та газу. Це стратегічна для України територія, якою ми не поступимося. Як і будь-якою іншою територією України

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела