Таїнство хрещення: що треба знати?

На сьогоднішній день обряд хрещення займає дуже важливе місце в житті практично кожної православної людини. Яким чином проходить обряд хрестин, що вимагається від хрещених батьків і що необхідно знати батькам дитини?

В якому ж віці варто хрестити дитину?

Хрестити і хреститися можна в будь-якому віці. Однак представники церкви радять робити це на першому році життя. Згідно старим православним переказами робити це бажано на восьмий або сороковий день від дня народження, але сьогодні батьки можуть вибрати будь-який зручний день. Вважається, чим раніше похрестити дитину, тим швидше вона отримає захист. Не рекомендується нести дитину в храм відразу після того, як вона народилася. Малюк ще занадто слабкий і тільки почав адаптуватися до нових умов. Крім того, мама теж ще відновлюється після пологів. Тому за медичними показаннями хрещення не бажано виконувати в перший місяць після народження дитини. Багато радять хрестити малюка до півроку, так як в цей період він ще мало активний і більше спить, тому легше перенесе процедуру. Як правило, хрестять в ранковий час після церковної служби. Обряд дозволено виконувати в будь-який день тижня, в будні, вихідні та свята, в тому числі на Великдень або посаду. Але в подібний час потрібно враховувати, що священик може бути сильно зайнятий, а в храмі – велелюдно.

Що входить в таїнство хрещення?

Хрещення проводять найчастіше в храмі, але допускається проведення цього таїнства і за межами храму. Триває хрещення близько півгодини (іноді годину). Священик спочатку зачитує молитви-заборони. Таким чином, він виганяє ім’ям Господа від дитини сатану. Після цього хресні батьки малюка три рази відрікаються від сатани і три рази проголошують духовне єднання з Христом як з Богом, як з Царем (якщо дитину хрестять у такому віці, коли він може самостійно говорити, то не хрещені батьки це говорять, а він сам). Далі Священик тричі читає Символ Віри і освячується масло (ялинок) і вода. Дитини мажуть єлеєм, як символ того, що тепер він приєднався до лав Христової Церкви. Хрещеному дають ім’я, яке повинно бути тільки християнським, після чого його тричі опускають у священну воду. З води малюка приймають в крижму. Далі священик проводить Таїнство Миропомазанья. Читають Євангеліє і Апостол, під час цих молитов малюкові остригають невеликий пучок волосся, а надівається на шию хрестик. Це символізує те, що тепер дитина вже християнин.

Як вибрати хресних батьків

При підготовці до хрещення важливо відповідально підійти до вибору хресних батьків. Це повинні бути добрі і душевні, уважні і віруючі люди, близькі по духу до дитини і рідним батькам малюка. Вони стануть для дитини підтримкою в повсякденному побуті і наставниками в духовному житті. А в непередбачених випадках вони зможуть замінити справжніх батьків. Для осіб старше 18 років хрещення може проходити і без хресних, а от для дітей такі люди обов’язкові. Причому не обов’язково відразу вибирати і тата, і маму. Можна вибрати тільки одного хрещеного. Головне, щоб для дівчинки це була жінка, а для хлопчика – чоловік. Хрещеними не можуть стати рідні батьки дитини, ченці люди, невіруючі і нехрещені люди. Крім того, це заборонено людині з іншою релігією та вірою. А також людям з неправедним способом життя, серед яких наркомани, алкоголіки і так далі. Якщо ви вибираєте і маму, і тата, хресні не повинні бути одруженим один з одним або ті люди, які збираються або планують вступити в шлюб. Хрещеної матері повинно бути більше 13 років, а батькові – 15. Вибирайте хрещених, які вам до душі. Вони повинні бути близькі до сім’ї та дитині. Але і не наполягайте, якщо людина не хоче стати таким. Можливо, він не готовий взяти таку відповідальність. Далі розглянемо правила проведення та підготовки до обряду. І дізнаємося, які речі потрібні для процедури.

Чи можна відмовлятися?

Свідома відмова буде краще, ніж не зовсім добровільне прийняття обов’язків. З точки зору церкви, немає такої вимоги – беззастережно приймати запрошення кумівства. Причини відмови можуть бути різні: запрошені відчувають, що їхня дружба з батьками дитини є не до кінця щирою і глибокою, або у них вже достатньо хрещеників. Якщо взаємини з батьками недосконалі, це в майбутньому може стати причиною непорозумінь.

Який вибрати хрестик

Натільний хрестик – обов’язковий атрибут при хрещенні. Він повинен бути невеликим, без гострих країв, щоб не поранити ніжну шкіру немовляти. Не беріть занадто маленький виріб, щоб малюк випадково не проковтнув хрестик. Для маленької дитини не рекомендується мідь, так як вона нерідко викликає алергію і подразнення на шкірі. Прекрасним варіантом стане хрестик, який передається в родині з покоління в покоління. У будь-якому випадку, хрестик повинен бути міцним. Важливо пояснити дитині, що це не стандартна прикраса і не іграшка. Хрестик не можна гризти, смоктати або ламати, знімати і вертіти в ручках. Це символ віри і доброти, світла, захисту. Важливо, щоб дитина ставилася до хрестику відповідально і серйозно, намагалася не втратити виріб. Слідкуйте за хрестиком малюка та регулярно чистіть, щоб не потемнів. Перед відвідуванням лазні або приміщення з високою температурою, рекомендується знімати вироби, так як метал може перегрітися і обпалити шкіру малюка. Золотий хрестик чистіть за допомогою спиртового розчину. Розведіть спирт і воду в співвідношенні 1 до 9. Занурте виріб в одержаний розчин і залиште на дві години. Підійде розчин з двох чайних ложок соди, чайної ложки солі і половини склянки води. Почистити золото допоможе і суміш теплої води і крапельки засобу для миття посуду або невеликої кількості прального порошку. Для міді беремо сік зелених свіжих або солоних помідорів. Для мідних, а також залізних виробів підійде ефективна паста «Гоя» або «Кока-Кола», для бронзи – гас. Срібні вироби очищає класичний Пемолюкс, зубна паста, сік лимона або грейпфрута або гіпосульфіт, розведений у воді.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела