Чому варто їсти капусту та як вона може допомогти нашому організму?

Білокачанна капуста – це надзвичайно корисний овоч, який обов’язково варто включити до свого раціону. У період бойових дій наш організм особливо потребує корисних мікроелементів, аби мати енергію для боротьби з ворогами. Капуста містить чимало вітамінів, серед яких – С, Р, К, Е, вітаміни групи В та унікальний вітамін U. Причому, їхній рівень майже не знижується навіть при тривалому зберіганні й заквасці. А ще овоч багатий на мікроелементи, такі як сірка, магній, кальцій, калій, фосфор, йод, цинк, мідь тощо. Тож, власне, користь капусти важко переоцінити. Її доступність під час війни та користь роблять її справжньою королевою серед овочів.

Харчова цінність білокачанної капусти

Енергетична цінність 100 г свіжого листя капусти – 28 ккал. Капуста багата вуглеводами – 18,8 г на 100 г, і білками – 7,2 г , жири – 0,1 г.

Вітаміни:

  • Вітамін А – 2 мкг.
  • Вітамін Е – 0,1 мг.
  • Вітамін С – 45 мг.
  • Вітамін В1 – 0,03 мг.
  • Вітамін В2 – 0,04 мг.
  • Вітамін В6 – 0,1 мг.
  • Вітамін В9 – 22 мкг.

Мікроелементи:

  • Калій – 300 мг.
  • Кальцій – 48 мг.
  • Сірка – 37 мг.
  • Фосфор – 31 мг.
  • Хлор – 37 мг.
  • Бор – 200 мкг.
  • Молібден – 10 мкг.

Ще в складі виявлена ​​«чарівна» тартронова кислота і метіонін – або вітамін U. Тартронова кислота здатна зупиняти перетворення вуглеводів в жири. Вітамін U загоює ерозії, рани і виразки на слизових оболонках.

Корисні та лікувальні властивості капусти

Капуста від безсоння

Свіжа капуста – чудовий засіб, який допомагає заспокоїти нервову систему та міцно заснути. Таку властивість овоча помітили ще у Давньому Римі. Аби відчути снодійний ефект, потрібно завести звичку щодня їсти салат із капусти, а за годину до сну випивати пів склянки капустяного соку. Стрес, викликаний бойовими діями, можна подолати й без пігулок.

Капуста від головного болю

Зараз не в усіх є можливість дібратися до аптеки й купити потрібні ліки. Властивість капусти позбавляти від поганого самопочуття капусти також відома з давніх-давен. Щоб позбутися головного болю, наші предки жували її та пили сік із неї. Також корисно прикладати капустяні листи до голови – саме там, де відчуваєш дискомфорт.

Капуста від застуди

Капуста діє як відхаркувальний, протизапальний та антисептичний засіб. Особливо ефективна у вигляді соку, доповненого цукром чи медом. Вкрай актуальна властивість у такі непрості часи, адже багатьом доводиться сидіти в холодних бомбосховищах протягом кількох днів. Втім, зауваж: народні методи не заміняють лікування, яке призначив лікар.

Капуста для схуднення

Білокачанна капуста входить до складу багатьох дієт. Річ у тому, що вона містить унікальну тартанову кислоту, яка не дає жировій тканині накопичуватися у тебе на стегнах та в інших проблемних місцях. Для цього бажано їсти саме сиру капусту або пити її сік.

Капуста від холестерину

Унікальний вітамін U, на який багата білокачанна капуста, не дає холестерину склеїтися з білками і осісти на стінках судин. Саме тому вона допомагає знизити рівень холестерину і є чудовою профілактикою атеросклерозу.

Виразкова хвороба

При захворюванні виразкою дванадцятипалої кишки і шлунка, організм зазвичай дуже потребує вітаміну U, а він теж присутній в капусті. Тому лікарі, крім медичних препаратів, рекомендують хворим пити свіжий капустяний сік. Для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту і секреторну діяльність організму необхідний вітамін РР, який в невеликій але цілком достатній для людини кількості міститься в білокачанній капусті. Він зберігається при гарячій обробці та консервуванні.

Шкода і протипоказання

Серед протипоказань до застосування слід зазначити наступні: ентероколіт, панкреатит; посилена перистальтика кишечника; кровотечі в кишечнику або шлунку; загострення виразки кишечника і шлунка (можна робити капустяний сік, але вживати його не можна, попередньо не порадившись з лікарем).

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела