Чому важливо додати кукурму у свій раціон?

Куркума — один із найпотужніших природних суперфудів, які люблять дієтологи, а також використовують у щоденному раціоні всі, хто дотримується принципів аюрведи.

Куркума завоювала славу чудо-продукту, який здатен оздоровлювати організм. Чим корисна куркума? Основним компонентом і заодно головним секретом могутності куркуми є ефірна олія під назвою куркумін. У її складі присутні вітаміни групи В, С, Е і величезна кількість антиоксидантів, які мають протизапальні, антибактеріальні властивості, а також здатність виводити з організму токсини і шлаки. Користь куркуміна — у здатносты регулювати білки, які беруть участь у процесі регенерації клітин. Тому куркумін ефективний в боротьбі з хворобами шлунково-кишкового тракту, збоями і віковими змінами всього організму, а також роль у зміцненні імунітету. Куркума надає стравам і напоям свіжого аромату, а ще красивого золотистого відтінку, завдяки чому її хочеться додавати буквально до  всіх страв. Проте, потрібно знати як приймати куркуму правильно, а на думку медиків, найкорисніше вживання — куркума натще.

Властивості куркуми

Цілющі властивості куркуми визначаються її складом: близько 20 молекул антибактеріальної дії, 12 – протипухлинної, 12 – протизапальної, 10 – антиоксидантної. Вона є природним джерелом вітамінів і мікроелементів, включаючи оксидантний В2, В3, B6, К, С; фосфор, кальцій, йод, залізо, магній, калій; ефірні та жирні олії, а також полісахариди та фенольні сполуки. Але найцінніше, що є в даній прянощі – куркумін. Саме це з’єднання оздоровлює людини на клітинному рівні. Воно ефективно бореться з вільними радикалами, захищає від серцево-судинних захворювань, підвищує опірність клітин інфекцій і злоякісних пухлин. Недавні дослідження показали, що куркумін здатний проникати в клітинні мембрани та відновлювати здатність клітин контролювати інформацію, яка проходить через них. Він відмінно справляється навіть з самими реактивними компонентами оксидативного стресу – гідроксильними радикалами. Руйнівна дія куркуміна на ракові клітини було вивчено в Центрі ракових досліджень в Техасі (США). Встановлено, що ця речовина володіє унікальною здатністю змінювати ДНК ракових клітин, змушуючи їх буквально «пожирати себе». Протиракову дію куркуміна підтверджено щодо раку передміхурової та щитовидної залози, кишок, раку шкіри (меланоми), а також лейкемії у дітей.

Користь куркуми

1. Зняття запалень

На думку вчених, хронічні запалення – головна причина багатьох найпоширеніших захворювань. Сюди відносяться хвороби серця, метаболічний синдром, хвороба Альцгеймера та різні дегенеративні стани. Куркумін – потужний антиоксидант, що має яскраво виражену протизапальну дію. Його порівнюють з деякими фармацевтичними препаратами, але, на відміну від них, речовина не має серйозних побічних ефектів. Куркумін блокує NF-kB-молекулу, яка проникає в ядра клітин та ініціює запалення. Важливо пам’ятати: куркумін погано всмоктується у кров. Щоб користь від їжі, приправленої куркумою, була максимальною, приправте її чорним перцем. Основний його біологічний компонент – піперин – він покращує біодоступність куркуміну. Простіше кажучи, він дозволяє головному інгредієнту спеції затриматися в організмі та діяти. Крім того, куркумін є жиророзчинною речовиною, тому бажано їм приправляти жирну їжу: наваристий плов або тушковану свинину.

2. Уповільнення старіння та зниження ризику деменції

Окислення організму вважається одним із механізмів, що прискорюють старіння та провокують хвороби. У ньому беруть участь вільні радикали, які ушкоджують клітини всіх органів та тканин, вступають у реакцію з органічними речовинами – білками, жирними кислотами і ДНК. Куркумін підвищує антиоксидантну активність організму і вчить наше тіло самостійно чинити опір атаці вільних радикалів.

3. Боротьба з депресією

Куркума або біодобавки з куркуміном вважаються гарними антидепресантами. Є дослідження, в якому вчені розділили 60 осіб, які страждають на депресію, на три групи. Перша приймала відомий антидепресант прозак, друга – 1 г куркуміну щодня, а третя – і те, й інше. Через шість тижнів лікарі обстежили учасників експерименту та з’ясували, що стан добровольців з першої та другої груп покращився однаково. Найкращі результати показала третя група. Вчені припускають, що депресія пов’язана зі зниженням рівня нейротрофічного фактора мозку (BDNF) і скороченням гіпокампу – області мозку, яка відіграє роль у навчанні та пам’яті. Куркумін підвищує BDNF, перешкоджає цим процесам. Ймовірно, що куркумін стимулює виробництво гормонів дофаміну та серотоніну. Дослідження продовжуються і донині, але перспективи куркуми як антидепресанту дуже великі.

4. Допомога при артриті

Артрит – це хронічне запалення суглобів. Його причиною медики вважають імунний збій: імунітет помилково атакує власні клітини. На жаль, це захворювання не лікується, але симптоми можна полегшити. І у цьому допоможе куркума. Так, в обному дослідженні взяли участь люлі, що страждають від ревматоїдного артриту і з’ясувалося, що півграма куркуміну на добу полегшують біль і зменшують набряки суглобів набагато ефективніше, ніж хімічний протизапальний препарат. Це не єдині такі дані. В іншому дослідженні люди, які хворіють на артрит, отримували 200 міліграмів куркуміну на день і також відзначали, що їхній стан покращився.

5. Поліпшення роботи печінки

Регулярне вживання куркуміну знижує ризик та зупиняє розвиток різних захворювань печінки. Куркума уповільнює накопичення жиру в цьому органі, а також фіброз та цироз. А ще куркумін зменшує пошкодження печінки при інших захворюваннях, наприклад, хронічних гепатитах.

6. Поліпшення стану при сезонній алергії

Прийом куркуміну здатний згладити симптоми полінозу: свербіж, нежить, чхання, набряклість.

7. Профілактика хвороби Альцгеймера

Це найпоширеніше нейродегенеративне захворювання у світі – провідна причина деменції. Хвороба Альцгеймера невиліковна, тому лікарі радять наголошувати на її попередження. Запальні та окислювальні процеси відіграють роль у розвитку захворювання, а куркумін зменшує їхній вплив.Ключова особливість хвороби Альцгеймера – накопичення білкових клубків, які називаються амілоїдними бляшками. За результатами досліджень, куркумін сприяє очищенню цих бляшок.

8. Поліпшення здоров’я та попередження розвитку багатьох захворювань

Є ціла низка захворювань та порушень, яким може протистояти куркума:

  • хвороба Крона;
  • цукровий діабет;
  • розлади шлунка;
  • біль у суглобах;
  • псоріаз;
  • рак простати;
  • туберкульоз;
  • астма;
  • розлади шлунка;
  • системна червона вовчанка;
  • стригучий лишай;
  • запалення ока;
  • пародонтит;
  • діарея;
  • прищі.

І це ще не повний перелік. Дослідження лікувальних властивостей куркуми ще ведуться, і не виключено, що незабаром ця спеція займе одне з ключових місць у терапії багатьох захворювань.

Категорій людей, яким не можна вживати куркуму:

1. Вагітність або грудне вигодовування

Вагітні і годуючі жінки не повинні вживати куркуму, оскільки куркума може стимулювати матку, а це небезпечно для вагітних. При вживанні куркуми у чоловіків знижується рівень тестостерона і сперматозоїдів, тому якщо ви намагаєтеся стати батьком, обережно використовуйте куркуму.

2. Люди з жовчними каменями

Недавнє дослідження показало, що у людей, котрі страждають жовчними каменями, вживання куркуми може викликати серйозні проблеми і біль в жовчному міхурі. Але при цьому куркумін допомагає запобігти їм і захищає печінку.

3. Люди з обструкцією жовчних шляхів

Попри те, що куркумін дуже корисний для жовчного міхура, але при цьому захворюванні куркуму краще не використовувати.

4. Люди, у яких є камені в нирках

Люди, які щодня вживають куркуму у великій кількості, можуть збільшити ризик розвитку каменів в нирках. Куркума багата розчинними оксалатами, а ці розчинні оксалати можуть легко приєднуватися до кальцію і утворювати нерозчинний оксалат кальцію, що провокує утворення каменів в нирках. Просто не варто надмірно вживати цю спецію.

5. Люди з діабетом

Люди з діабетом також мають бути дуже обережні із вживанням куркуми. Хоч куркума і знижує рівень цукру в крові, але при діабеті існує допустима норма цієї спеції в добу. Тому, якщо у вас діабет, то перед вживанням куркуми, краще проконсультуйтеся з лікарем.

6. Люди, у яких має бути операція

Люди, у яких запланована операція найближчим часом мають припинити вживання куркуми мінімум за 3 тижні до операції. Це дуже важливо, тому що куркума може уповільнити згортання крові і викликати кровотечу.

Будьте уважні і перед застосуванням будь-яких народних засобів проконсультуйтеся з лікарем!

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела