Втомилися від небажаного волосся на тілі? Розглянемо методи боротьби

Про те, який з методів видалення волосся є найефективнішим, чим відрізняється депіляція від епіляції і як результат різних процедур може залежати від кольору шкіри та волосся поговоримо сьогодні.

Небажане волосся неабияк псує жінкам життя. Зайве волосся на тілі виглядає не надто естетично, особливо якщо мова йде про такі зони як руки, обличчя, спина. Тому постійно доводиться витрачати на його видалення багато часу, зусиль та грошей. При цьому, незважаючи на різноманіття методів по усуненню зайвого волосся, часто вони не дають того тривалого результату, на який ми розраховуємо.Паралельно виникає такий неприємний момент як хворобливість і травматичність процедур, якщо мова йде про шугарінг, воскову депіляцію і електроепіляцію. Ось чому ми обираємо бритву – це найпростіший і безболісний метод. Але результат дуже швидкоминучий, та й врослі волосинки нікуди не зникнуть. Тому все більше жінок замислюються – чи можна видалити волосся назавжди? Однозначно, так! Сучасні методики дозволяють видалити ненависні волосинки якщо не назавжди, то принаймні на кілька років, а це вже щось. Ми розповімо, як позбутися небажаного волосся на тілі, на ногах назавжди, які способи найефективніші і що кому підходить.

Способи позбутись волосся

Шугаринг, ваксинг, електроепілятор, класичний станок – всі ці методи мають свої переваги й недоліки, але, в будь-якому разі, не допоможуть тим, хто мріє позбутись волосся назавжди. Річ у тому, що перераховані вище методики діють поверхнево, а для того, щоб на максимально тривалий термін забути про видалення зайвих волосинок, потрібно зруйнувати волосяний фолікул. З таким завданням впораються лише апаратні салонні методики. Серед них:

  • Електроліз. Для видалення волосся використовується гальванічний струм, який утворює навколо волосяної цибулини соляну кислоту. Волосинки відмирають, і їх видаляють звичайним пінцетом. Даний спосіб безпечніший, ніж термоліз, і менш болючий, проте ця процедура тривала. Даний спосіб не рекомендований для пахв, зони бікіні, обличчя. Протипоказання ті ж самі, що і в попереднього методу.
  • Фотоепіляція. Світлова методика, яка діє шляхом руйнування структури волосся, що містить меланін. Для цього використовується широкий спектр світлових хвиль, за один підхід захоплюється велика кількість зайвих волосинок. Фотоепіляція підходить для людей зі смаглявою шкірою і темним (а також з кучерявим) волоссям. Дана методика дозволяє видаляти волосся по всьому тілу і на обличчі за мінімальну кількість часу. При цьому потрібно провести курс із декількох сеансів. Протипоказання: хронічні шкірні захворювання, діабет, варикоз на оброблюваній зоні, гіпертонія, схильність до формування келоїдних рубців, онкологія.
  • ELOS. Ця сучасна методика поєднує в собі особливості декількох апаратних процедур – лазерної епіляції, фотоепіляції, термолізу. Дозволяє видаляти навіть сиві і світлі волосинки. Процедура дорога, ELOS апарат є не в кожному салоні. Для досягнення бажаного результату потрібно пройти цілий курс процедур, який підбирається індивідуально.
  • Лазерна епіляція. Сучасна світлова методика, діє шляхом руйнування фолікула і середовища, що його живить, що дозволяє надовго або назавжди позбутися від волосинок. Безпечна процедура, яка не травмує шкіру, оскільки світлова енергія впливає виключно на волосинку і не зачіпає шкірний покрив. Добре дає раду з пушковим волоссям, тому часто рекомендована для видалення волосся назавжди на обличчі. Один сеанс триває недовго, але потрібно пройти курс для досягнення бажаного результату, оскільки під час епіляції видаляються тільки волосинки в активній фазі. Протипоказання ті ж самі, що для фотоепіляції. Підходить для будь-яких ділянок на тілі, в тому числі для обличчя.

 Електроепіляція.

Електроепіляція існує на ринку естетичної медицини понад 40 років, тож є достатньо перевіреним на практиці методом. Апарати для епіляції невеликі за розміром і порівняно дешеві. Результати за дотримання правил техніки роботи досить надійні, є можливість працювати з волоссям будь-якого кольору. Суть методики – вплив електричним струмом низької напруги на волосяний фолікул. Є кілька різновидів електроепіляції:

1. Термоліз   – один з найдавніших методів. Застосовується високочастотний змінний струм, під впливом якого відбувається термічна коагуляція судинно-нервового пучка волосяної цибулини. Переваги: надійний, невартісний, результат не залежить від кольору волосся і товщини. Недоліки: дуже важлива практично мікронна точність влучення (саме в цибулину волосся), тому не рекомендується проводити починаючим фахівцям. Дуже болісний, швидкість роботи повільна (голка втримується у фолікулі 3-8 секунд). Неможливо застосовувати на скривленому волосі через високий ризик не влучити у фолікул і одержати опік оточуючих тканин з наступним формуванням рубця. Метод термолізу присутній в будь-яких апаратах для електроепіляції. Його модифікацією, покликаною зменшити болісні відчуття і час впливу, є флеш із застосуванням серії коротких імпульсів з вищою силу струму. За рахунок скорочення часу болісні відчуття не на стільки виражені, проте суттєвого результату на здоровому, щільному волоссі досягти важко. Переваги Менш болісний, вплив є нетривалим. Рекомендований для тонкого волосся або повторної епіляції на ослабленому волоссі. Недоліки: низька ефективність, невисока швидкість роботи. Даний метод присутній, наприклад, в апараті «Блендіп». Для одержання більш достовірних результатів розроблений ультра флеш, в якому електричний струм отримує високочастотне наповнення. Метод також застосовує серію коротких імпульсів. Переваги: майже безболісний, з вищою порівняно з методом флеш ефективністю. Недоліки: незважаючи на досить виражений ефект , значно слабкіший за термоліз. Присутній лише в апараті «Ультрасистем». Рекомендується для тонкого прямого волосся в ділянці обличчя, рук.

2. Електроліз – застосування гальванічного струму, що проходить між двома позитивно і негативно зарядженими електродами. Процес електричної дисоціації зумовлює виникнення на негативному електроді (голці) іонів Na+ і OH-, що утворюють луг. Відбувається хімічна коагуляція волосяного фолікула. Переваги: достовірні результати, не обов’язковою умовою є влучити в цибулину волоса – достатньо влучення у сам волос, хімічна реакція відбувається по всій довжині стовбура до цибулини. Недоліки: тривалий час впливу, в середньому 12 секунд на кожен волос, значна болісність. Змінює рН тканин у бік залуження, часто спостерігаються алергічні реакції та ускладнення у вигляді хімічних опіків. Електроліз присутній майже в усіх апаратах, застосовуваних для електроепіляції. Рекомендований для будь-якого типу шкіри, виключення становлять чутливі зони.

3. Комбінація термолізу й електролізу. У цьому варіанті послідовність чітко визначена: спочатку застосовується електроліз, потім – термоліз. Метод називається бленд. Переваги: можливість робити зі скривленим волоссям, болісність помірна, середній час дещо коротший – біля 10 секунд, достатньо ефективний. Присутній в багатьох апаратах. З метою скоротити час процедури і зменшити болісність розроблено метод софт бленд; що застосовує термоліз та електроліз одночасно. В апаратах, де присутня дана методика, співвідношення струмів є заданим, фахівець регулює лише загальну інтенсивність і час. Значно знижується болісність і при застосуванні ще одного виду бленда –софт флеш, де замість термолізу використовується кілька імпульсів флеш. На жаль, за надійністю цей метод поступається попередньому. Однією з найуніверсальніших є ще одна модифікація електроепіляції – ультрабленд. Для розігріву тканин спершу застосовують імпульс флеш, потім софт бленд з малою частиною термолізу. Переваги: ефективний на будь-якому волоссі, майже безболісний, висока надійність. Цей метод присутній лише в апараті «Ультрасистем».

Отже, незважаючи на безліч позитивних чинників, електроепіляція має безліч позитивних чинників, електроепіляція має істотні недоліки:

  • Залежність від кваліфікації оператора
  • Тривалість роботи
  • Інвазивність методу
  • Можливість виникнення алергічних реакцій
  • Часті ускладнення у вигляді опіків, рубців, гіперпігментації
  • Болісність процедури
  • Складність роботи на певних анатомічних зонах

У 21 країні світу цей метод до приватної практики не дозволений. Але він незамінний при роботі з небажаним одиночним волоссям або на незначній площі з невеликою кількістю волосся, особливо якщо воно сиве.

Фотоепіляція

Фотоепіляція – апаратна технологія видалення волосся, яка допомагає позбутися від неестетичної рослинності на тривалий термін. Принцип її дії заснований на впливі світлових імпульсів, які сприяють руйнуванню волосяних цибулин. Послуги фотоепіляції затребувані не тільки для жіночої клієнтури. Чоловіча аудиторія вдається до таких процедур для видалення надлишкової рослинності в області спини і живота. Курс епіляції замінить також щоденне гоління бороди і вусів.

  Показання до процедури – гірсутизм і гіпертрихоз (інтенсивний ріст волосся), схильність шкіри до подразнення після звичайної депіляції.   Фотоепіляція: як працює цей метод Імпульсна світлова енергія поглинається меланіном, який міститься в структурі волоска. Там вона перетворюється в термічну, руйнуючи фолікулу і зупиняючи появу рослинності. При цьому волоски почнуть випадати не відразу, а через кілька тижнів після першої процедури.   Скільки процедур знадобиться для досягнення результату? Кількість сеансів визначається індивідуально. Залежно від зони впливу вам знадобиться пройти від 3 до 10 процедур.  

Фотоепіляція – це назавжди чи ні? Щоб закріпити отриманий ефект, в майбутньому вам знадобиться раз в 1-1,5 року повторювати процедуру. Поява нової рослинності при цьому значно сповільниться. Конкретної інформації, на скільки вистачає фотоепіляція, не існує: все залежить від індивідуальних чинників.

Лазерна епіляція:

Властивість лазера неспецифічно пошкоджувати волосяні фолікули вперше була помічена близько 50 років тому. В порівнянні з альтернативними методами – механічними, хімічними, він показує в рази кращу ефективність. Також процедура не викликає сильного болю, не наражає на ризик термічного опіку, не потребує чисельних сеансів, як у випадку з електролізом, термолізом. Вона являє собою один із видів світлової епіляції – пошкодження фолікула відбувається під дією монохроматичного випромінювання (лазеру).

Переваги методу:

  • низький дискомфорт під час проведення;
  • швидка результативність (побачити бажаний результат можна вже через 5–10 процедур);
  • тривалий ефект;
  • високий рівень безпеки (не пошкоджуються тканини довкола фолікула);
  • відсутність побічних ефектів (за умови використання сучасного обладнання і дотримання технології).

За даними статистики, за 1 відвідування реально видалити до 25% небажаного волосся на різних ділянках тіла (обличчя, під пахвами, на ногах, в зоні бікіні та ін.). В процесі вибору косметолога важливо звернути увагу на кваліфікацію майстра, наявність сертифікату безпеки апарату і вартість сеансу.

Elos-епіляція

Елос епіляція – апаратна процедура видалення небажаного волосся на обличчі і тілі (включаючи інтимні зони). Вона сприяє знищенню фолікул, що надовго виключає появу нової рослинності. На відміну від лазерної та фотоепіляції вона адаптована для будь-якого кольору шкіри та волосся: технологія підійде власникам смаглявої шкіри або світлого тонкого волосся. Процедура переноситься практично безболісно завдяки системі охолодження і місцевому анестезуванню. Принцип дії Процедура проводиться в період фази активного росту волосся. Апаратний вплив забезпечує синергія – комбінація оптичної та радіохвильової енергій. Її «мішенню» є меланін, який міститься в структурі волосся. В результаті фолікул нагрівається, що призводить до його руйнування. Одночасно синергічний вплив стимулює синтез колагену і еластину, що виробляє омолоджуючий ефект. Зазвичай після першої процедури вдається ліквідувати 10% небажаної рослинності.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела