Важке захворюваня суглобів: причини та профілактика ревматоїдного артриту?

Сприяючими факторами розвитку ревматоїдного артриту є генетична схильність, також наявність сильних стресових ситуацій, переохолодження, гормональні розлади.

Біль у суглобах рук, ніг, пальців, колін (інакше – артралгія) є доволі поширеним явищем серед дорослого населення. Згідно з результатами національних досліджень, до прикладу, у США третина дорослого населення відчувала суглобовий біль протягом останніх 30 днів. Біль суглобів – друга за чисельністю (після застуди та ГРВІ) причина звернення за допомогою до лікарів. Біль у суглобах може мати дуже різну інтенсивність: від злегка неприємного до виснажливого, часом навіть нестерпного, що погіршує якість життя та вимагає медичної допомоги. За тривалістю виділяють гострий біль, що може минути після декількох тижнів, та хронічний біль, що триває від декількох тижнів до місяців, практично постійно.

Ревматоїдний артрит — хронічне запальне захворювання суглобів.
У нормі наша імунна система продукує антитіла, які допомагають боротися організму, руйнувати віруси, бактерії та інші чужорідні речовини. При ревматоїдному артриті імунна система виробляє антитіла проти здорових клітин і тканин власного організму, вони називаються аутоантитілами.
Під час хвороби виникає запалення всередині суглоба: синовіальна оболонка потовщується, що може призвести до припухлості суглоба. Згодом ця оболонка перетворюється на щільну масу. Поступово зростаючи, вона починає пошкоджувати хрящ, що призводить до ослаблення м’язів, зв’язок та сухожиль.
На тлі цього запалення відбувається руйнування кісток, що формують суглоб. При важкому ревматоїдному артриті можуть утворюватися стійкі деформації, знижується функціональна здатність пацієнта і якість його життя. Загалом, пік початку захворюваності припадає на 45-65 років та у 2-3 рази частіше зустрічається у жінок. При несвоєчасному або неякісному лікуванні близько 30% пацієнтів стають непрацездатними протягом перших 10ти років захворювання.

Причини ревматоїдного артриту

Суть захворювання полягає в запальному процесі, який починається всередині суглоба. Невідомий фактор стимулює синовіальну оболонку, яка вистилає суглоб, до запальної відповіді. Відбувається її розростання та руйнування сусідніх структур (хрящів, кісток, зв’язок, сухожиль). Симптомами цього спочатку є біль і набряк, з подальшим незворотним руйнуванням і втратою рухів (мобільності) суглоба. Пошкодження хрящових та інших суглобових структур запальним процесом сприяє вторинним дегенеративним змінам. Причини РА до кінця не вивчені. Швидше за все, для розвитку захворювання необхідним є співіснування багатьох факторів. Найважливіші з них:

  • спадковий фактор — схильність до виникнення РА у близькоспоріднених людей, але генетичний фактор сам по собі не викликає захворювання — тому наявність РА в одного з батьків не означає, що захворювання виникне у дітей, але ризик його розвитку у 2–5 разів вищий
  • дефект імунної системи — призводить до неправильного розпізнавання власних тканин як «ворога» та вироблення аутоантитіл для їх знищення; було виявлено кілька генів, які відповідають за цей процес (включаючи гени сумісності тканин HLA DRB1)
  • стать — жінки хворіють приблизно в 3 рази частіше, ніж чоловіки
  • інфекція — підозрюється роль деяких бактерій і вірусів у ініціюванні запальної реакції
  • куріння сигарет (тютюнопаління) — збільшує ризик захворіти і викликає його більш тяжкий перебіг
  • стрес — у деяких пацієнтів захворювання починається після переживання сильного стресу.

Симптоми ревматоїдного артриту:

  • біль в суглобах через набряк їхніх синовіальних сумок;
  • підвищення температури тканин і припухлість навколо суглобів;
  • деформація суглобів, яка поступово розвивається (пальці ніби скрючує).

Це найпоширеніші ознаки захворювання. Насправді воно має велику кількість форм, за яких паралельно можуть спостерігатися зміни і поза суглобами:

  • плеврити;
  • анемії;
  • нефропатія;
  • атеросклероз і так далі.

Окрема форма – ювенільний артрит, на який хворіють діти (у будь-якому віці). Діагностика ювенільного артриту в дітей здійснюється на основі клінічних даних і підтверджується результатами ревмопроб. Хлопчики хворіють частіше.

Яким же повинен бути стиль життя людини з таким діагнозом?

У першу чергу пацієнти з такою хворобою повинні чітко слідкувати за харчуванням. Нездорова їжа може сприяти запаленню. Хоча дієта не може вилікувати ревматоїдний артрит, багато хворих повідомляють, про зменшення болю при введенні в раціон великої кількості ягід, фруктів, овочів, горіхів (крім пасльонових рослин, таких як томати, картопля, перець і баклажани).. Жирні кислоти омега-3 можуть допомогти зменшити запалення та побічну дію кортикостероїдів, які часто призначають для лікування ревматоїдного артриту. Вони можуть також знизити ризик серцево-судинних захворювань. Введення в організм хворого фізіологічної квоти повноцінного білка (70-90 г/добу) з оптимальним збалансованим амінокислотним складом є дуже важливм. Тваринні білки – носії незамінних амінокислот, на частку яких має припадати 60-70% загального білка, і вони обов’язково повинні надходити в їжу. Високою біологічною цінністю володіють білки молочних продуктів. Рослинні білки бідні на незамінні амінокислоти, тому лише поєднання декількох видів рослинних продуктів (зернових, бобових, горіхів або насіння) дозволяє підвищити їх біологічну цінність. До продуктів, багатих білком, відносяться: сир голландський і плавлений, сир, м’ясо, риба, соя, квасоля, горох, горіхи волоські. Менше білка містять крупи (манна, гречана, вівсяна, пшоно), макарони; ще менше – хліб, перлова і рисова крупи, молоко. Зменшення кількості жиру (не більше 70 г/добу) в основному за рахунок тваринного без зниження квоти рослинного, так як надлишок жирів в їжі підвищує потребу у вітамінах, погіршує засвоєння білків, кальцію, магнію, гальмує шлункову секрецію і затримує евакуацію зі шлунка. На частку рослинних жирів має припадати не менше 1/3 від загальної кількості жиру. Вуглеводи фруктів і овочів характеризуються невисокою калорійністю, багаті ферментами і харчовими волокнами, необхідними для нормального травлення, вітамінами і мікроелементами. Багаті вітаміном С і каротином – морква, обліпиха, буряк, капуста, болгарський перець, чорна смородина, лимони та ін. Крім того, корисні темно-червоні і сині ягоди, що містять біофлавоноїди. До сірковмісних продуктів відносяться цибуля, часник, яєчний білок, брюсельська і білокачанна капуста. У приготуванні їжі слід обмежувати використання кухонної солі до 3-5 г/доб (їжа потрібно готувати без солі і безпосередньо підсолювати вже готові страви). Для поліпшення смакових властивостей їжі можна використовувати приправи з трав. Найважливіший елемент комплексного лікування та реабілітації хворих РА – фізична реабілітація, що дозволяє реально поліпшити функцію суглобів і якість життя. У першу чергу, необхідно виконувати щоденні фізичні вправи аеробні навантаження і загальнозміцнюючі заняття, які розвивають гнучкість і силу. Вправи також допомагають полегшити біль і підтримати правильну вагу. Варто почати з 30 хвилин аеробних вправA  5 днів на тиждень. Людям, страждаючим на сильний біль, рекомендована регулярна гідротерапія, а особливо плавання. Позитивні зміни після гідротерапії включають в себе: поліпшення руху суглоба, збільшення м’язової сили, припинення м’язових спазмів, полегшення болю.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела