Що таке метеболізм та як його прискорити?

Від хорошого обміну речовин залежить як зовнішній вигляд, так і стан здоров’я людини. Прискорення метаболізму впливає на оперативність отримання клітинами необхідних поживних речовин. В одних випадках використовується виключно дієта у разі порушення обміну речовин. І цього достатньо. Однак, якщо порушений обмін речовин в результаті якогось захворювання, то харчування лише виступає додатковим способом. Воно застосовується в комплексі з основною терапевтичною схемою.

Що таке обмін речовин (метаболізм)

Що це поняття означає чим важливі метаболічні процеси? Розуміючи це, можна отримати відповідь на запитання: як запустити, збільшити та налагодити метаболізм.
Обмін речовин в організмі людини — це ряд хімічних реакцій, що забезпечують його розвиток, зростання, взаємодію з навколишнім середовищем і т. д. Вони необхідні для підтримки нормального функціонування органів, відновлення тканин, перетравлення їжі. З вживаними продуктами харчування надходить необхідний для оновлення клітин будівельний матеріал (жири, білки) і енергія. Одні сполуки, які з їжею, під впливом ферментів розпадаються, інші — утворюються. Все це є основою життєдіяльності будь-якого організму.
Метаболічний процес складається з двох паралельних стадій:
• катаболізму (дисиміляції) — розпаду складних молекул на прості, під час якого вивільняється енергія (калорії);
анаболізму (асиміляції або пластичного обміну) — коли продукти розпаду, що вийшли на попередній стадії, утворюють нові сполуки, при цьому відбуваються енергетичні витрати для підтримки роботи серця та нервової системи, температури тіла, функцій нирок, легенів тощо.

Прикладом катаболічного процесу є гліколіз – розщеплення глюкози під дією гормону інсуліну на дві молекули лактату (молочної кислоти), вуглекислий газ та воду. Якщо її в організмі недостатньо, то може відбуватися зворотний (анаболічний) процес відновлення — глюконеогенез. Багатьох цікавить питання, як прискорити обмін речовин в організмі, щоб схуднути, адже швидкість метаболізму має ключове значення. Втрата ваги здійснюється тоді, коли в організмі відбувається більша витрата енергії, ніж її вироблення. Тому надмірна маса тіла найчастіше списується на порушений або уповільнений обмін речовин.

Чотири фази метаболізму

Метаболізм – це хімічний процес, необхідний для підтримки життєдіяльності організму.І чим більші розміри цього організму – чи то величезні біцепси, чи зайвий запас жиру на животі – тим більше енергії йому потрібно. Тому дослідники скорегували свої вимірювання з поправкою на розмір тіла, щоб порівняти метаболізм людей різних комплекцій і габаритів. Дослідження, опубліковане в журналі Science, виявило чотири фази метаболізму в житті:

  • від народження до віку одного року, коли метаболізм змінюється від рівня матері дитини до максимального протягом усього життя – на 50% вище, ніж у дорослих
  • легке уповільнення до 20 років, без будь-яких сплесків у період статевого дозрівання, приблизно по 3% на рік
  • без змін у віці від 20 до 60 років
  • постійне зниження, зі щорічним падінням приблизно на 0,7%, яке до 90 років знижує метаболізм на 26% у порівнянні із середнім віком

Як і слід було очікувати, в середньому для всього населення ця формула працює, але є й індивідуальні відмінності. У деяких рівень метаболізму на 25% нижчий за середній для їхнього віку, а у інших рівень метаболізму на чверть вищий, ніж очікувалося. Але ці граничні значення не змінюють загальної картини.

“Це картина, яку ми ніколи раніше не бачили, і в ній повно сюрпризів, – каже один з дослідників, професор Джон Спікман з університету Абердина. – Найбільше мене здивувало те, що в дорослому віці не відбувається ніяких змін – якщо в середньому віці вас “розносить”, ви більше не можете звинувачувати в цьому зниження метаболізму”.

Деклька фактів про метаболізм

Якщо у вас повільний метаболізм, ви можете бути схильними до набору ваги

Це правда, і ось чому. Якщо ваш метаболізм повільніший, тіло не може так швидко спалювати калорії, які ви їсте. Але ваш метаболізм не єдина річ, яку треба враховувати, коли ви намагаєтеся скинути кілька зайвих кіло.За даними Mayo Clinic, на противагу поширеній думці, повільний метаболізм рідко спричиняє надмірний набір ваги.Хоча ваш метаболізм впливає на базові енергетичні потреби тіла, але те, скільки ви їсте і п’єте, яка у вас фізична активність, зрештою визначає вашу вагу.Іншими словами, навіть якщо у вас поганий метаболізм, ви можете контролювати свою вагу здоровою їжею та спортом.

 Гостра їжа пришвидшує метаболізм

Якщо ви любите спеції на кшталт перцю чилі чи імбиру, знайте: вони можуть сприяти виробництву тепла у тілі, призводячи до більшого спалювання калорій, пояснює Аллен.Цей ефект короткотерміновий, і те, наскільки він дієвий, залежить від того, наскільки пекучий перець ви їли, наприклад.

Ваш метаболізм повільнішає з віком

Це сумна правда про старіння. Ваш метаболізм не одразу падає, коли вам виповнюється 30.Ви можете контролювати це трошки . Уповільнення метаболізму може бути найбільш помітним десь у час менопаузи у жінок у 50+. Коли доходить до менопаузи, жінкам може бути найскладніше, кажуть дієтологи. Гормональні зміни у цей період можуть підвищити шанси жінок набрати вагу у зонах живота, сідниць та

Як прискорити свій метаболізм?

 Рухатися якомога більше
Найпростіший спосіб прискорення метаболізму – фізична активність. Регулярні заняття спортом, йогою, фітнесом, аеробікою сприяють спалюванню калорій, формують м’язову масу, прискорюють метаболізм, зменшуючи жирові відкладення. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує виконання силових вправ мінімум два рази на тиждень або 75-150 хвилин інтенсивного (або 150-300 хвилин помірного) аеробного навантаження в тиждень.

✅ Спати не менше 7 годин
Здоровий 7-8-ми годинний сон сприяє виробленню ендогенних гормонів, які прискорюють обмін речовин.

✅ Відмовитися від солодкого
Надлишок солодкого в організмі призводить до вироблення великої кількості інсуліну, що уповільнює метаболізм.

✅ Вживати білкову їжу
Продукти багаті протеїнами найкраще розганяють метаболізм. Дослідження канадського Університет Макмастера показало позитивний вплив молочних продуктів на прискорення обміну речовин. Виявилося, що жінки, які вживають від трьох порцій молочних продуктів в день, мали кращий метаболізм і швидше набирали м’язову масу, на відміну від тих, хто не вживає «молочку» або їсть її мало.

 Включити чай і каву в раціон
Встановлено, що чашка зеленого чаю без добавок прискорює спалювання калорій на 2 години, а кава – на 4 години.

 Не нехтувати гострою та пряною їжею
Якщо здоров’я дозволяє, варто приправляти страви перцем, вживати в їжу часник, імбир, гірчицю і табаско. Гостра їжа – відмінний спосіб розігнати метаболізм. З приправ прискорювачами метаболізму вважаються кардамон, кінза та кориця, які підвищують обмін речовин майже на 20%. Смачно й корисно!

 Пити холодні напої
На нагрівання рідини організм витратить додаткові калорії, тому варто віддавати перевагу холодним напоям. Це довели дослідники з Університету штату Юта, які встановили, що стакан води з льодом здатний збільшити швидкість метаболізму на 30%, утримуючи його протягом 10 хвилин.

 Ходити пішки
Піші прогулянки в хорошому темпі – простий і ефективний метод для розгону метаболізму та схуднення. 7-8 тисяч кроків в день однозначно поліпшить обмін речовин і допоможе скинути вагу.

✅Приймати вітаміни і мінерали
Дефіцит деяких нутрієнтів призводить до серйозних порушень обміну речовин і зайвої ваги. Вживання добавок з селеном, йодом і Омега-3 сприяє поліпшенню метаболізму і загальному самопочутті.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела