Смачно і корисно: прості рецепти страв з буряка

Майже всі овочі – це скарб для здоров’я людини. До одного із них належить буряк. Цей овоч багатий на вітаміни та мікроелементи, що позитивно впливають на обмін речовин.

Лікувальні властивості буряка не втрачаються ні при тривалому зберіганні, ні при термічній обробці. Буряк корисний і чоловікам, і жінкам, а особливо необхідний людям похилого віку та дітям. Саме тому ми пропонуємо вам приготувати оригінальні страви із додаванням буряка, які принесуть вашому організму користь та новий заряд енергії.

Осетинський пиріг з сиром і буряковим листям

Інгредієнти для тіста:

  • борошно – 550-600 г
  • вода – 250 мл.
  • молоко – 250 мл.
  • дріжджі – 30 г
  • цукор – 1 ч. л.
  • сіль – 1 ч. л. (неповна)
  • соняшникова олія – 3 ст. л.

Інгредієнти для начинки:

  • сир сулугуні чи бринза – 500 г
  • листя молодого буряка – 500 г
  • зелена цибуля – невеликий пучок
  • кріп – невеликий пучок

Приготування:

  1. Готуємо опару. В миску подрібнити дріжджі, додати цукор, одну столову ложку борошна і 100 мл. теплої води (приблизно 35 °С). Все добре розмішати і залишити на 10-15 хв
  2. Тим часом у велику посудину просіяти борошно, посолити і додати готову опару. Перемішати.
  3. Потім до борошна додати решту води (150 мл.) і молоко (250 мл.). Молоко і вода повинні бути теплими. Знову перемішати
  4. Після цього додати соняшникову олію і замісити ніжне тісто.
  5. Тісто перекласти у велику посудину, стінки якої попередньо змастити олією, накрити рушником і залишити на 1 год., щоб підросло.
  6. Тим часом готуємо начинку для пирогів. Листя буряка, зелень цибулі і кропу заздалегідь промити і просушити.
  7. Листя буряка дрібно нарізати. Зелену цибулю також дрібно нарізати. Зелень кропу посікти ножем.
  8. Сир натерти на великій терці.
  9. Листя буряка, цибулю, кріп і сир викласти в посудину, перемішати і добре пом’яти руками. Готову начинку розділити на 3 рівні частини.
  10. Коли тісто достатньо підросло, розділити його на 3 рівні частини і дати постояти 5 хв
  11. На добре присипану борошном стільницю викласти одну частину тіста і качалкою чи руками надати їй форму круга. По центру круга рівномірно викласти начинку, залишаючи вільними краї.
  12. Краї тіста зібрати досередини, щільно зліпити докупи і закрутити (як обгортку цукерки).
  13. Зверху добре притрусити борошном і руками розкачати заготовку з начинкою від середини до країв
  14. Потім, обережно, щоб не порвати тісто, пиріг перевернути на інший бік і продовжити формувати його, розкачуючи від середини до країв.
  15. Тісто з начинкою взяти двома руками і викласти у форму (в мене деко) і вже тут розкачати пиріг до потрібного розміру. В центрі пирога зробити невеликий отвір діаметром 2-3 см. для виходу пари.
  16. Випікати пиріг у розігрітій до максимуму духовці (в мене 250 °С) приблизно 10 хв. Спочатку випікати на нижньому рівні духовки, потім – на верхньому. Потім пиріг вийняти з духовки, струсити залишки борошна і добре змастити розтопленим маслом. Шматочок масла покласти в центральний отвір, – воно розтопиться і частково просочить начинку. Таким самим чином спекти ще два пирога. Осетинський пиріг з сиром і буряковим листям готовий.

Бурякова ікра

Інгредієнти:

  • буряк – 500 гр
  • помідори – 2,5 кг
  • морква – 500 г
  • цибуля – 500 г
  • болгарський перець – 500 г
  • часник – 1 головка
  • олія – 500 мл
  • сіль за смаком

Приготування:

  1. Буряк, моркву і цибулю почистити.
  2. З болгарського перцю видалити насіння і білу перегородку.
  3. З помідорів видалити зелену серцевину.
  4. Буряк, моркву, цибулю, перець і помідори подрібнити за допомогою блендера або пропустити через м’ясорубку.
  5. Посолити і варити на слабкому вогні 1,5-2 години, регулярно помішуючи.
  6. Наприкінці готування додати перемелений часник.
  7. Ікру розлити в чисті сухі банки і закатати кришками.
  8. Банки поставити вверх дном до повного охолодження.

Шведські котлети з буряком

Інгредієнти:

  • 2 буряка;
  • яйце;
  • ріпчаста цибуля;
  • 50 мл. молока;
  • 2 шт. відвареної картоплі;
  • 200 г. панірувальних сухарів;
  • сіль та спеції за смаком

Приготування:

  1. Відварену картоплю розминаємо виделкою та додаємо молоко.
  2. Буряк натираємо на дрібній тертці.
  3. Додаємо його до картоплі.
  4. Ріпчасту цибулю дрібно нарізаємо й теж відправляємо до решти інгредієнтів.
  5. Додаємо сіль, перець, улюблені спеції та яйце
  6. Все ретельно перемішуємо.
  7. Потім формуємо котлети невеликого розміру.
  8. Добряче обвалюємо їх в панірувальних сухарях.
  9. Котлети викладаємо на розігріту сковорідку та обсмажуємо з двох боків.

Вінегрет з печерицями

Інгредієнти:

  • 3 картоплі
  • 1 морква
  • 2 буряка
  • 2 солоних або маринованих огірка
  • 100 г печериць
  • 1 помідор
  • 1 яблуко
  • 1 ст. л. яблучного оцту
  • зелена цибуля за смаком
  • олія за смаком

Приготування:

  1. Відваріть буряк, картоплю і моркву
  2. Очистіть від шкірки.
  3. Гриби наріжте кубиками і обсмажте на олії.
  4. Відварені овочі, огірки та яблука наріжте кубиками, відправте в миску
  5. Туди ж викладіть печериці і подрібнену зелену цибулю.
  6. Змішайте оцет з невеликою кількістю рослинної олії і приправити салат.

Печений буряк з сиром та родзинками

Інгредієнти:

  • 4 буряки
  • 200 г сиру фета
  • рукола
  • 4 столові ложки горіхів
  • 2 столові ложки меду
  • 2 столові ложки оливкової олії
  • сіль, перець, за бажанням трохи часнику

Приготування

  1. Ретельно вимити буряк, обернути його фольгою
  2. Поставити в духовку, розігріту до 200 C, приблизно на 40-60 хвилин.
  3. Горіхи смажити на сковороді протягом 2 хвилин.
  4. Вимити і висушити руколу.
  5. Нарізати фету сир скибочками.
  6. Очищений і охолоджений буряк очистити від шкірки і нарізати скибочками.
  7. Покласти руколу на тарілку, покласти на неї буряк, сир і горіхи.
  8. Все це залити медом та оливковою олією.

Смачного!

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела