Уже цього тижня українці перейдуть на зимовий час

В Україні наприкінці жовтня переводитимуть стрілки годинника. Поки що перехід на «зимовий» і «літній» час Рада так і не змогла скасувати.

Наразі годинники преводять дві на рік. . Роблять це з двох причин: через існування традиції відповідності біологічного часу календарному та для економії електроенергії.

Навіщо переводять час?

У 110 країнах світу щоосені стрілки годинника переводять на зимовий час — на годину назад, а навесні — на літній, на годину вперед. Першим таку ідею запропонував у 1784 році один з батьків-засновників Сполучених Штатів Бенджамін Франклін, щоб зекономити запаси свічок. Однак реалізували її вперше у Великій Британії вже у 1908 році. Мета була фактично та ж — економія, але вже електроенергії.

В Україні система зимового та літнього часу була запроваджена у 1981 році за часів УРСР. На початку 1990-х років від сезонного переходу спрбували відмовитися, але у 1992 році відновили вже з урахуванням порядку обчислення часу, що діє в Європі.

Навіщо переводять час:

  • щоб адаптувати робочі години під світловий день, тобто, аби люди мали можливість раніше починати і довше працювати;
  • економія енергії (найпоширеніша причина).

Коли переводять годинники 2022 року на зимовий час

В Україні традиційно годинники на зимовий час переводять в останню неділю жовтня. Тобто 2022 року потрібно буде це зробити в ніч проти 30 жовтня. 

Так, о 04:00 год. ранку стрілки годинника переводяться на одну годину назад. А все тому, що взимку світає пізніше, а сутінки настають раніше, ніж у літній період.

Виробники почали встановлювати переведення годинників в електронних пристроях за замовчуванням, тому такі побутові прилади переводять час самостійно. А ось для механічних і таких, які не підключені до Інтернету, необхідне переведення вручну.

Часто переведення годинників приносить не лише фізичний дискомфорт, адже змінюються плани та потрібно проводити певні механічні дії, але й може негативно впливати на здоров’я людини. І щойно ви дізналися, коли переводять годинники 2022 року, одразу потрібно правильно підготуватися до цієї події.

Вплив переведення стрілок годинника на організм

У ніч на неділю, з 29-го на 30 жовтня, в українців з’явиться приємна можливість поспати на одну годину довше. Однак темніти на вулиці стане раніше, тому період зміни часу медики вважають негативним для здоров’я. Особливий вплив переходу на зимовий час зазвичай відчувають люди похилого віку і ті, хто страждають хронічними захворюваннями. Мінімальний дискомфорт відчують “жайворонки”, які люблять прокидатися з першими променями сонця, адже світанок з переходом на зимовий час буде починатися раніше. Психологи вважають зміну сезонного часу восени негативною для психо-емоційного стану людини. Значна тривалість темного часу доби може привести до нудьги, загострити стреси, особливо у самотніх людей. Для ослабленого імунітету перехід на зимовий час також має несприятливі наслідки. Через короткий світловий день зменшується вироблення серотоніну, що може привести до депресії.

Чому не можна лишитися на літньому часі?

Україна та країни Європейського союзу планують найближчим часом відмовитися від переведення годинника. Проте досі точаться дискусії, за яким часом краще продовжити жити: за літнім чи зимовим. З погляду економії енергії логічно було б жити за літнім часом, однак науковці та медики виступають проти. Річ у тім, що це може бути шкідливим для здоров’я населення. Науковці з Національного інституту раку США довели, що перебування у найбільш західній точці часових поясів у Штатах схоже до постійного життя за літнім часом. Люди, які переїздять у той регіон, мають підвищений ризик розвитку різних типів онкологічних захворювань.

Як адаптуватися до зимового часу?

У здорової людини період адаптації після переведення стрілок годинника триває протягом декількох днів. Людям, які страждають хворобами серцево-судинної, нервової системи, потрібно уважно поставитися до свого здоров’я і заздалегідь провести профілактику.

Існує кілька простих правил, завдяки яким перехід на зимовий час пройде легко і не погіршить самопочуття:

  • Дотримання режиму дня. За тиждень до переведення годинників потрібно почати лягати спати на 15 хвилин пізніше звичайного часу, поступово зрушуючи фізіологічний ритм сну. Але не пізніше 23:00. Загальна тривалість нічного відпочинку повинна становити 7-9 годин.
  • Контроль освітлення в кімнаті. Засинати потрібно в повній темряві або користуватися маскою на очі. За годину перед відходом до сну необхідно зробити приглушене світло в кімнаті, а відразу після пробудження вранці відкрити штори.
  • Дотримання режиму харчування. Не варто вживати ввечері важку і жирну їжу, алкоголь, каву та інші тонізуючі напої.
  • Вживання вітамінів. Восени імунітет ослаблений, тому варто додати в свій раціон більше овочів і фруктів, вітамінні комплекси (за рекомендацією лікаря).
  • Прогулянки на свіжому повітрі. У сонячний день рекомендовано гуляти на вулиці хоча б 15 хвилин на день для поповнення запасів вітаміну D. Також корисними будуть прогулянки перед сном.
  • Фізична активність. Важкі навантаження краще усунути за два тижні до і після переходу на зимовий час, а от легка пробіжка, швидка ходьба, плавання, ранкова зарядка, йога позитивно вплинуть на здоров’я.
  • Розслаблюючі процедури. Тепла ванна, масаж або медитація ввечері знімають напругу, втому, допомагають швидко заснути і прокинутися наступного дня із зарядом бадьорості.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела