“Я поруч” або як підтримати людину у складній ситуації

Зараз нелегко всім. І часто виникає потреба підтримати людей, до яких ми небайдужі. Хтось важко приймає допомогу, хтось закривається в собі. Але допомога й сильне плече поряд потрібні кожному.  Про те, як підтримати, щоб нікому не нашкодити поговоримо сьогодні.

На жаль, ми не вміємо говорити слова підтримки. Більшість з нас існує в казкових світах соціальних мереж або телевізійних серіалів, де все прекрасно, безхмарно і обов’язково зі щасливим кінцем. Але реальне життя далеко від ідеальних світів.

4 принципи підтримки людини у важку хвилину

Щоб допомогти людини подолати те, що сталося, варто розібратися, як люди переживають складні ситуації. Якщо розуміти, що відбувається у людини в душі, буде легше знайти спосіб, як підтримати її.

1. Травмуюча ситуація індивідуальна

Не існує ніяких правил, яка ситуація виявиться болісною. Одні люди переживають розрив стосунків легко. Іншій людині потрібно допомогти і підтримати її після розставання. Важкі ситуації можуть руйнувати надійні життєві опори: віру в себе та справедливість світу, цінності та переконання, здатність справлятися зі складнощами. Щоб допомогти людині пережити те, що сталося, потрібно відмовитися від будь-яких оцінок ситуації і критики її поведінки.

2. Всі почуття вірні

Кожна людина переживає горе по-своєму. У важку хвилину люди можуть відчувати лють чи навпаки бути глибоко пригніченими. Переживання можуть постійно змінюватися, від сліз до іронії, апатії чи відчуття повної нереальності того, що відбулося. Якщо ви хочете дійсно підтримати людину у важкій ситуації, забудьте про те, щоб сперечатися з почуттями. Заперечення почуттів призведе лише до їх посилення. Краще допоможіть близькій людині висловити переживання і розділіть їх на двох. Розмова про почуття допомагає впорядкувати їх, структурувати досвід та швидше впоратись з тим, що сталося.

3. Допомагайте шукати вихід, а не диктуйте рішення

Кажуть, у кожного всередині відбувається своя битва, про яку ми не знаємо нічого. Коли ви хочете допомогти близькій людині, вкрай важливо не плутати ролі помічника та вчителя. Не поспішайте і не вимагайте швидких змін. Це ви знаєте, що робити, тому що у вас все гаразд. Але коли по-справжньому погано, часом доводиться заново вчитися ходити. Потрібно відновити втрачену довіру до себе та життя, в буквальному сенсі зібрати себе з уламків. Навіть якщо ваша порада правильна, не факт, що людина, яку ви намагаєтесь підтримувати, зможе скористатися нею прямо зараз.

4. Не забувайте про себе

Щоб підтримувати іншу людину у важкій ситуації, потрібно турбуватися про себе. Такі події як смерть, втрата, зрада та тяжкі хвороби не можуть не викликати тяжких та лякаючих почуттів. Від них психіка того, хто допомагає, захищається роздратуванням, нетерпінням, уявним розумінням (коли все “ясно та просто”), рецептами і порадами, вимогами “прийти нарешті до тями”. Ці способи слугують не для допомоги близькій людині у тяжку хвилину, а щоб скоріше покласти край болісним переживанням для самого себе. Тому, якщо ви відчуваєте, що ситуація стає для вас нестерпною, краще на деякий час відійти в бік. По-перше, варто поговорити з кимось із близьких і самому попросити підтримки. По-друге, необхідно розраховувати свої сили і не очікувати від себе надможливостей. Хай краще підтримка буде меншою, ніж завдасть ще більше болю і страждань. По-третє, нагадуйте собі, що складна ситуація — дійсно складна, саме тому людині і не вдається швидко відновити душевну рівновагу.

Фрази, які не підтримують, а ранять людину. 

1. Кожен має свою унікальну історію та досвід, тому казати «Я тебе розумію» буде недоречно. Це може викликати роздратування. Натомість слід використовувати фрази на кшталт: «Я хочу зрозуміти твої почуття», «Те, що тобі довелось пережити, – це жахливо», «Я можу тобі чимось допомогти?».

2. Фраза «Не переймайся, все буде добре!» лише травмує людину. Чи розумно давати надію на ілюзію абсолютного щастя, коли відомо, що в реальному житті «все» добре не буває. У житті завжди є місце і радості, і болю. Таке запевнення – це обман, відхід від реальності в ілюзії. Натомість краще сказати: «Твої почуття – це нормально». Якщо ви бачите, що людина явно чимось засмучена, але намагається приховати це, спробуйте пояснити, що її емоції нормальні, що ви не будете соромити або висміювати її. Можливо, ці слова допоможуть людині розкритися перед вами і полегшити свої переживання.

3. Перестаньте знецінювати почуття людини та не порівнюйте її ситуацію з іншими. Так ви можете тільки відштовхнути її від себе та залишити сам на сам зі своїми почуттями. Уникайте таких фраз: «Дурниці, не хвилюйся», «Добре, що живий, а іншим ще гірше» тощо. Краще підтримати людину прийнявши її горе: «Те, що з тобою сталося, – дійсно жахливо», «Я можу тобі чимось допомогти?».

Визнайте, що у людини зараз непрості часи. Скажіть, що вам важко бачити її біль. Якщо вважаєте це доречним, обійміть людину, адже обійми – наш унікальний спосіб боротьби з труднощами, що дарує розраду і заспокоєння не гірше за розмови.

4. Головне у прийнятті страждань людини – не впадати в жалість до неї. Фрази на кшталт «Ой, бідненька», «Мені так жаль тебе» ще більше заганяють людину в позицію жертви. У цьому випадку найкраще – активно слухати. Просто вислухайте людину спокійно, не перебиваючи та не підганяючи. Акцентуйте увагу на сильних сторонах особистості.

5. Якщо людина не хоче ділитися з вами певною інформацією, не тисніть на неї. Можливо, вона не готова розділити пережите з кимось, тому зачекайте. Не оцінюйте вчинки особи фразами: «А якби мене послухала», «А чого одразу не виїхала» тощо.

Пам’ятайте, що підтримка – це потужний метод допомоги та психологічного зцілення постраждалої людини. Не варто в цей момент знецінювати ситуацію, говорити про свій досвід, заперечуючи жах ситуації іншої людини. У жодному разі не звинувачуйте і також не варто жаліти. Просто будьте поруч, вислухайте, обійміть та допоможіть почати жити близькій людині в нових реаліях.

Як говорити з людиною, щоб підтримати її під час кризи, стресу чи горя?

Коли гострі переживання відступлять, людині може знадобитися переоцінити те, що відбувається. Тут важливо продовжувати бути дуже обережним та делікатним, не нав’язувати своє бачення. У довірчій розмові можна допомогти знайти нові цілі і цінності. Іноді доречно поговорити про позитивні сторони ситуації (про нові перспективи і цінний досвід).

Щоб підтримати людину і допомогти знайти вихід, можна розповісти про схожий досвід у вашому житті. Що ви переживали, що вам допомагало, як змінювалось бачення ситуації з часом. Коли ми знаємо, що страждання не безкінечні, їх легше переносити.

Зосереджуйте увагу на позитивних якостях, вміннях, можливостях. Не піддавайтесь спокусі “навчити” людину жити чи згадати його помилки. Навпаки, значно частіше люди потребують впевненості, що їхні дії в кризовій ситуації були правильними, і себе немає за що звинувачувати і критикувати.

На цьому етапі важливо підтримати людину у перших кроках повернення до життя: від простих дрібниць (сходити в улюблене кафе, погуляти, прибрати в квартирі) до більше серйозних (вийти на роботу, зайнятися ремонтом).

І найголовніше: щоб підтримати людину у важкій ситуації, необхідно щиро вірити в те, що вона може впоратися. Коли люди переживають кризу, вони втрачають віру в себе та свої здібності впоратися з життям. В такому стані кожен гостро потребує, щоб хтось вірив в нього більше, ніж він сам.

Бережіть себе і рідних!

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела