Зима близько: як вибрати хороший обігрівач?

В Україні спостерігається ажіотаж на обігрівачі. . Наімовірніше він викликаний прогнозами експертів щодо майбутнього опалювального сезону. Як правильно вибрати обігрівач, щоб він працював ефективно і, що важливо, економно, розкажемо сьогодні.

При виборі електричних обігрівачів варто враховувати технічні характеристики самих носіїв тепла, площу приміщення, а також їх безпечність, мобільність, економічність і продуктивність.

З чого починати вибір обігрівача

Насамперед слід знати розмір приміщення. Щоб обігріти площу в 10 м², потрібен 1 кіловат (кВт) потужності.  Це може бути обігрівач будь-якого типу, але з потужністю 1 кВт. Для обігріву 20 м², відповідно, треба прилад потужністю 2 кВт. Або два обігрівачі по 1 кВт.Помилково вважати, наголошують експерти, що обігрівач потужністю 2 кВт обігріє кімнату на 30 м², де потрібно 3 кВт: Тепло буде швидше виходити, ніж обігрівач його подаватиме. Обігрівач постійно працюватиме, але вам все одно буде холодно. Датчик температури не відключатиметься (прагнутиме до певного градуса, який не може “нагріти”). Нагрівальний елемент у приладі не вимикатиметься та з часом перегорить. Такий варіант можливий тільки, якщо треба догріти кімнату, коли основні батареї не достатньо теплі. Обираючи потужність обігрівача, зважайте на те, шукаєте прилад для додаткового догрівання приміщення чи основного. Обігрівач для додаткового підходить в приміщення, де батареї гріють, але недостатньо. Видають, наприклад, 1,5 кВт тепла, а у вас площа 20 м². Тоді можна купувати прилад трохи з меншою потужністю, наприклад, не 1 кіловат на 10 м², а пів кіловата. 

На ринку зараз присутні 5 основних типів обігрівачів:

  • теплова гармата,
  • тепловентилятор,
  • електричний конвектор,
  • радіатор масляний,
  • обігрівач керамічна панель.

Теплова гармата

Це доволі потужний обігрівач, призначений для гаражів, майстерень, будівельних майданчиків та відкритих приміщень. “Гармата” мобільна, невелика, її зручно переносити з місця на місце. За короткий час робить теплою площу до 20 м². Приклад моделі хорошої теплової гармати, доступної за ціною – ARDESTO IFH-02B. Вона має вбудовану функцію захисту від перегріву і доволі економна, як на свій клас. Максимальна потужність – 2000 Вт. При цьому продуктивність сягає 197 м³/год. Дуже зручно, що в моделі є регулювання кута нахилу та ступінчасте регулювання потужності. Вона має два режими обігріву і регулюється точним встановленням потрібної температури. За безпеку відповідає нагрівальний елемент PTC, з ним можна не боятись опіків та пожеж. Корпус обігрівача розташований на опорі і хоч локально теплова гармата має стояти на підлозі – опора не дає повітряному потоку підіймати пил, що є важливою характеристикою для алергетиків. Цей вид обігрівача також часто використовують для висушування приміщень після ремонту або для подолання надмірної вологості. Добре підходить для цокольних, напівпідвальних приміщень, допомагає боротись з грибком.  Недолік – шум. Він доволі гучний і хоч з часом до цього звикаєш, все ж в житловому приміщенні на постійній основі ним користуватись буде незручно. Також не рекомендовано  використовувати в приміщеннях, де є маленькі діти. Тут краще підійдуть обігрівачі, про які розповімо далі.

Тепловентилятори

Тепловентилятор або в народі «дуйчик» – ефективний обігрівач за невеликі гроші. Він максимально швидко обігріває приміщення за рахунок вентилювання теплого повітря, яке нагрівається нагрівальним елементом. Існують наступні поширені моделі: спіральні: характеризуються невисокою вартістю. ТЕН у подібних приладах сильно розігрівається і швидко віддає тепло. Однак дрібний пил і ворс при попаданні на нагрівальний елемент можуть спричиняти появу сторонніх запахів. А постійне вентилювання призводить до того, що повітря стає надто сухим. Щоб уникнути подібних проблем, потрібно ретельно обслуговувати тепловентилятор, чистити його від забруднень і використовувати зволожувачі; металокерамічні моделі: оснащуються низькотемпературним ТЕНом, який не перегріває повітря, в процесі роботи не випромінює сторонніх запахів, тихіше і комфортніше у використанні. Основні виробники та торгові марки на українському ринку: UP!, HausMark, Ballu, Termia. Як правило, тепловентилятори компактні, легкі та здатні обігрівати невелику площу. Такі прилади краще підходять для квартири, ніж для просторого приватного будинку.

Електричний конвектор

Електричний конвектор працює за дуже простим принципом. Він нагріває повітря завдяки широковідомим законам фізики. Конвектор складається з конвекційної камери і нагрівального елемента (ТЕН). ТЕН відділений від корпусу спеціальним захисним прошарком, що забезпечує високий рівень безпеки. Повітря в приміщенні нагрівається завдяки тому, що теплі і холодні повітряні маси мають різну щільність. Тепле повітря більш легке, тому воно завжди піднімається вгору до стелі. Охолоджене повітря прагне до низу. Воно потрапляє в конвектор, проходить через нагрівальний елемент і виходить через спеціальну решітку вже теплим. Завдяки таким його властивостям в кімнаті створюється рівномірна температура.

Масляний радіатор

Цей обігрівач – як теплий спогад з дитинства. В кожно вдома був такий схожий. Турботливі матусі клали на нього одяг, щоб прогріти перед тим, як одягнути, а татусі сушили на ньому шкарпетки.Насправді, це хоч і найдорожчий вид електричного обігрівача, проте він для побутового використання є найзручнішим. Зовсім безшумний. Прогріває кімнату не так швидко, як попередники в нашому списку, проте дуже довго тримає тепло. Оптимальною моделлю сучасного масляного радіатора є TESY CC 2510 E05 R. У ньому вбудовано три параметри потужності, регульований терморегулятор і 10 секцій, що забезпечують теплом кімнату площею до 28 м².Обігрівач доволі об’ємний і важить 15 кг, але на зручних коліщатках його дуже легко переміщувати по кімнаті. До речі, поверхня обігрівача цілком безпечна – її можна торкатись, а отже можна використовувати в квартирах де є маленькі діти і домашні тварини. В порівнянні з попередніми моделями, він найменше сушить повітря.Варто відзначити, що є певні обмеження стосовно місць, біля яких масляні радіатори ставити не слід. Зокрема: стіни зі шпалерами, тюлі, одяг та м’які або дерев’яні меблі.Виробники обіцяють, що завдяки високоякісному матеріалу, з якого виготовили радіатор, він служитиме значно довше. Цей обігрівач не шкодитиме навіть людям, котрі мають респіраторні захворювання та алергію на пил. У цій моделі радіатора вмонтовані захист від замерзання і спеціальний механізм проти перекидання. Також виробник дає гарантію на 24 місяці.

Керамічна панель

А це напевно найбільш стильний варіант електричного обігрівача. При правильному підборі до інтер’єру, він стає зовсім непомітним. Прикріпили до стіни, увімкнули до розетки і забули. Виглядає дуже естетично! Єдиний недолік – керамічна панель розрахована на обігрів дуже невеликих площ – до 8 м². Але вона чудово справляється з функцією додаткового джерела тепла, як і її колега тепловентилятор. Тільки працює зовсім безшумно і витрачає значно менше електроенергії.Гарна модель в цій категорії обігрівачів – Ardesto HCP-395BG-ECO. Потужність – 395 Вт. Ця керамічна панель цілком безпечна – її можна торкатись, не боячись опіків. А ще, вона доволі довговічна. Виробник прогнозує термін експлуатації –  аж 30 років і дає гарантію на модель на 5 років.Тут немає функції регулювання температури, режим нагріву всього один, проте завдяки продуманій конструкції, інфрачервоні теплові хвилі забезпечують максимальну віддачу тепла до приміщення. Цей ефект посилюється тепловідбивним екраном, що також є в комплекті.

Як зекономити, обираючи обігрівач

Купувати обігрівач не з механічним термостатом, а з електронним. Бо якщо поставити обігрівачі однакової потужності двох різних типів термостатів, прилад з механічним споживатиме десь на 10-15% більше. Механічний термостат – найбільш примітивний тип термоелемента. Це коли є регулятор “мінімум/максимум”, вручну задаєте температурну рамку, регулятор “клацає”, обігрівач вмикається. Оскільки немає точної температури (просто мінімум і максимум), механічний термостат менш точний (похибка кілька градусів). Виставили перший раз на око, повітря нагрівається, але вам холодно, ви ще більше накрутили. Стало спекотно – скрутили. В кімнаті вже охололо, а він ще не вмикається знову на обігрів. Електронні термоелементи точніші. Виставляєте температуру на +21 °С – прилад тримає +21 °С в кімнаті. Нагрів повітря і відключився. Потім приміщення охолоджується, датчик це фіксує – і обігрівач вмикається. Немає перепаду і зайвого перегріву кімнати.Ще більше економимо, якщо обігрівач буде з часовим програматоромМожете запрограмувати на різні проміжки часу різну температуру. Щоб якісь години обігрівач не грів, наприклад, поки ви на роботі, і вам не треба в цей час вдома +21 °С. Чи ставите на цей час меншу температуру, +18 °С.Обмежуючи години роботи обігрівача, можна економити електроенергію.  Бо коли залишаємо постійно ввімкненим обігрівач з механічним регулятором, прилад буде постійно вмикатися/вимикатися.

Нехай вам буде тепло!

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела