Коли дівчинка стає дорослою: як пояснити їй про критичні дні?

Такі «незручні» теми для багатьох батьків подібні урагану: від них не втекти й не сховатися. Проте все, що стосується особистої гігієни, приватного життя, дитина має почути від найближчих людей. Так вважають і психологи, радячи не перекладати розмову на ровесників або вчителів.

Коли починати говорити з донькою на цю тему?

Будь-яка мати оберігає, оточує турботою, пестить, плекає свою дитину. Природно, бути по-іншому і не повинно. Здається, пройшло не так багато часу з того радісного моменту як в родині з’явилася дочка.Зовсім недавно було сказано перше слово, вперше йшла в дитячий сад, школу. Було прожито спільно багато радісних, незабутніх подій. Швидко бігли роки, залишилося позаду той час, коли дочка була безтурботна, нетямущих малятко і ось перед батьками — підліток.Приблизно до 12-ти років у дочки починають формуватися вторинні статеві ознаки, що зазвичай викликає збентеження у дівчинки . Цей період є найбільш підходящим для розмови про деякі особливості її жіночого організму. Хоча, буде краще, якщо мама заведе розмову про швидкі зміни в дівочій фізіології трохи раніше.

Чому це важливо?

Існує категорія батьків, яка вважає, що говорити про менструації з дочкою зовсім необов’язково. Такі батьки надають доньці право розібратися з цим питанням самостійно.Жінки постарше пам’ятають, як в пору їх дорослішання розмови на подібну тему не велися. Згодом у неосвіченої дівчинки поява місячних викликало шок, а часом лякало, через побаченого розвивалися комплекси, страхи. В сучасному світі немає заборонених тем, він більше розкутий, інформований. В інтернеті, книгах, фільмах можна знайти відповіді на будь-які питання. Звичайно, є в цьому величезний недолік: пропаганда сексу, відсутність цензури на Популярні підлітками матеріали. Багато батьків зовсім втратили контроль над своїми дорослішають дітьми. Більшість з них поняття не мають, що слухають, дивляться які книги, читають власні діти.Часто буває так, що батьки не уявляють, як поговорити з дочкою про менструації. Як би важко не було, але поговорити з дочкою потрібно обов’язково, щоб згодом від того, що дівчинка вчасно і достовірно не була проінформована, вона не обзавелася комплексами, яких можна було уникнути.

Бесіда до душі

Перш ніж приступити до розмови з дочкою, будь-яка мама повинна розуміти – те, що їй зрозуміло, може виявитися справжньою загадкою для її чада. Тому так важливо правильно подати інформацію. Багато дівчат не знають, як починаються місячні, і ця «пригода» іноді руйнує їх у справжній шок. Почніть розмову зі своєї історії, докладно опишіть, як це сталося з вами. Поясніть дитині, що це природний процес, який свідчитиме про її дорослішання. Розкажіть, що коли починається менструація, тіло дівчинки змінюється, вона стає більш привабливою та жіночною. Наголосіть, що такий процес – це не хвороба, а навпаки, підтвердження її жіночого здоров’я. Якщо дитина соромиться про це говорити, не тисніть на неї, подайте інформацію невеликими порціями. Спробуйте зацікавити дівчинку тим, що допоможете зрозуміти, як вона змінюватиметься, а надалі зможе стати мамою.

На що варто зробити акцент під час розмови

Під час розмови слід приділити особливу увагу наступним важливим моментам, які мають знати всі підлітки:

  • У медицині нормальним вважається регулярний менструальний цикл, який настає через однакову кількість днів щомісяця. Перші кілька років цикл може бути нерегулярним. Також існує низка причин, через які цикл може збиватися, наприклад, стрес, зміна клімату, підйом ваги. Таких ситуацій слід уникати, бо це є небезпечним для здоров’я.
  • На стабільність менструального циклу впливає харчування підлітка. Щоб якнайшвидше схуднути, багато дівчаток у цьому віці починають цікавитися дієтами. Важливо пояснити дитині, що незбалансоване харчування, в якому немає необхідних організму жирів та вуглеводів, може спровокувати зміну циклу та завдати шкоди здоров’ю. Щоб уникнути проблем, батьки повинні розповісти про правильному харчуванні та уважно стежити за раціоном дочки.
  • Дуже важливо знати, як розповісти дівчинці про місячні, адже це важлива ознака дозрівання статевої системи. А це означає, що будь-який статевий акт без використання контрацептивів може призвести до вагітності.

Які питання можуть виникнути у дочки

Після розмови дівчинка може поставити деякі запитання. Було б непогано дати на них правильні і повні відповіді. Ігнорувати їх або відкладати продовження бесіди на потім не варто. Питання можуть бути такими:

  1. Буває біль при місячних? Це самий часто задається питання. На нього потрібно відповісти достовірно. Якщо місячний цикл протікає нормально — вони безболісні. Можуть бути неприємні відчуття, що тягнуть, але це нормальний стан. Якщо болі сильні, то обов’язково знайдіть час для походу з донькою до гінеколога.
  2. Що відчувають перед початком менструації? Відповісти на нього можна за допомогою передменструальних ознак. У перший час кожна нова менструація буде заставати дівчинку зненацька, але з часом вона навчиться слухати своє тіло і буде розуміти, коли і як наближається початок нового циклу.
  3. Коли наступають місячні в перший раз? Природно, після цієї бесіди їй захочеться дізнатися, коли ж все почнеться. У віці від десяти до тринадцяти років, найбільш часто взимку.
  4. З’являється щось біле на плавках, чому? Побачивши таке, підліток може вирішити, що у неї якась хвороба. Поясніть: виділення — спосіб для підтримки піхви в чистоті, це нормально.
  5. Чи можуть вони піти, коли я буду в школі? Звичайно, все може бути, для такого випадку потрібно мати з собою про запас кілька прокладок або відпроситися з сьогоднішніх занять додому.

Початок місячних у дочки — це новий етап її розвитку. Постарайтеся підготувати її до його настання, не залишайтеся осторонь. Намагайтеся зберігати і підтримувати довірчі відносини, тоді і розмова на інтимні теми будуть даватися вам легше. Адже попереду ще стільки душевних бесід з вашою донькою.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела