“Не все відбувається за нашої свідомої участі” Цікаві факти про людську психіку

Принципи роботи людської психіки описано у безлічі психологічних теорій. Причому в базових ідеях у них багато що збігається, проте деталі різні. Охопити все неможливо, тому ми спробуємо все пояснити, використовуючи середньостатистичний підхід.

Умовно можна сказати, що психіка утворена з трьох пазлів:

1. Емоціо – це абсолютно неконтрольована та непередбачувана енергія. Це як позов «Туди!». Чому? Навіщо? Це все не має значення, це голий імпульс наших потреб. Також можна сказати, що емоціо відповідає за інстинкти, відчуття, почуття, емоції тощо.

2. Раціо – відповідає за знання, образи, навички, концепції та наші уявлення про себе і світ.

3. Командний центр – своєрідний центр керування, який відповідає в кожній новій ситуації за вибір пріоритету між емоціо і раціо, а також за комунікацію та баланс між ними.

Ми народжуємося маленьким клубочком емоціо – просто набором імпульсів і безпосередніх реакцій на цей світ. Ми не маємо раціонального інтелекту, наш мозок до цього ще не готовий. Із часом мозок розвивається, а разом із цим з’являється можливість обробляти інформацію. Ми повільно починаємо досліджувати світ і «записувати» дані на жорсткий диск. Також поступово виникають раціо та командний центр, але важливо зрозуміти, що емоціо нікуди не зникає.

Психічні процеси

Психічні процеси – процеси, умовно виділені в цілісній структурі психіки. Виділення психічних процесів – це умовний поділ психіки на складові елементи, що з’явилося внаслідок істотного впливу механістичних уявлень на вчених-психологів у період становлення наукової психології. Крім цього, це вичленення можна пов’язати c аналітичними тенденціями в науці XIX – початку XX століття. У сучасній психології прийнято вважати, що психічні процеси тісно взаємопов’язані і, строго кажучи, зливаються в один цілісний процес, властивість під назвою «психіка». Поділ свідомості на психічні процеси умовно, воно не має теоретичного обґрунтування. В даний час у науці розробляються інтегративні підходи до психіки, і класифікація психічних процесів має швидше педагогічну і пропедевтичну цінність, спадну по мірі розвитку науки. Взаємозв’язок психічних процесів виражається, наприклад, у тому, що сприйняття неможливо без пам’яті, запам’ятовування неможливе без сприйняття, а мислення.

Види психічних процесів

1. Пізнавальні:

  • Відчуття
  • Сприйняття
  • Мислення
  • Свідомість
  • Мова
  • Пам’ять
  • Уяву

2. Емоційно-мотиваційні:

  • Емоції і Почуття
  • Стану (Настрій, Тривожність тощо)
  • Мотивація
  • Воля
  • Проактивність

3. Особистісні характеристики

  • Характер
  • Темперамент
  • Моторика
  • Інтелект

Цікаві факти про людську психіку

Не хваліться своїми планами, бо нічого з них не вийде

Якщо ви вирішили почати щось нове (не їсти після 6:00 вечора, бігати вранці або вивчати іноземну мову), ніколи нікому не розказуйте про свої плани. Бо у вас нічого не вийде. Коли ви говорите про свої плани, ваш мозок сприймає це завдання як “виконане”, і потім дуже важко переконати його в протилежному. Це може звучати як забобон, але психологи довели цю кореляцію за допомогою серйозних досліджень та експериментів.

Чим суворіша заборона — тим більше її хочеться порушити

За бажання порушувати заборони у нашій психіці відповідає таке явище, як реактивність. Люди схильні йти всупереч правилам, якщо відчувають, що їхні права чи особисті межі порушуються. І, відповідно, намагаються відновити свою свободу. Дослідники з Вашингтонського університету виявили, що порушники заборон почуваються розумнішими і перебувають у несподівано гарному настрої після «провини». Бажання обходити правила також пов’язане з творчими задатками людини — це одночасно підтвердили два незалежні дослідження. У спільному експерименті Гарвардського університету та Массачусетського коледжу виявилося, що серійні порушники набрали більше балів у дивергентному/творчому мисленні, ніж ті, хто схильний діяти за правилами. В іншому експерименті підтвердилося, що співробітники, які мали більше творчої роботи — копірайтери та дизайнери, — частіше порушували правила, ніж, наприклад, бухгалтери.

80% ваших думок є негативними

Щодня в нашій голові виникає від 12 до 60 тисяч думок. Наш мозок є більш потужним, ніж будь-який комп’ютер. Але 80% наших думок є негативними. І більшість з цих негативних думок повторюються кожен день. Отже, всі дурні думки, що приходять вам у голову кожен день, є абсолютно нормальними: це трапляється з усіма.

Люди виправдовують високі очікування і навпаки — гальмують у розвитку, якщо у них не вірять

У психології таке називають «ефектом Пігмаліона» — це психологічне явище, при якому високі очікування призводять до підвищення продуктивності. Психологічний феномен виявив доктор Розенталь із США внаслідок експерименту на базі початкової школи. У 1960-х роках його група дослідників сказала викладачам та учням, що у деяких дітей за результатами IQ-тесту виявився високий потенціал. І справді, протягом наступного навчального року зазначені першокласники досягли успіху. У середньому вони збільшили свої показники IQ більш ніж на 27 балів.Тільки тоді вчителям повідомили, що Розенталь сказав неправду, а учнів обрали випадково. Цікаво, але без повного обману і вчителів, і дітей повторити успіх експерименту більше нікому не вдавалося. Якщо хоч хтось із учасників знав правду, магія не спрацьовувала.

Люди з дуже високим IQ не мають багато друзів

Давним-давно, коли наші далекі предки займалися полюванням, дружба була важливою для виживання племені, оскільки так було легше вполювати мамонта. Люди все ще дружать, але не заради своїх переваг. Проте нещодавнє дослідження показало, що людям з високим рівнем інтелекту не потрібно багато друзів. Це трапляється тому, що їхній мозок зайнятий вирішенням дійсно серйозних проблем, і вони сприймають спілкування як марну трату часу. Але це не привід відмовлятися від друзів. Дослідження довело, що дружба позитивно впливає не тільки на психологічний стан, але і на стан здоров’я. Тому іноді краще відмовитися від книг і поспілкуватися з цікавими людьми.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела