Надмірна тяга до солодкого: в чому причина і як з цим боротися?

Всім нам відомо, як складно буває відмовитися від ще однієї шоколадної цукерки чи (останнього!) шматочка торта. Що ж змушує нас постійно прагнути чогось солоденького?

Цукор – що це?

Вживане в побуті слово «цукор» означає сахарозу – вуглевод, що має солодкий смак і представляє собою дисахарид, який отримують з цукрових видів тростини, буряка, клена, пальм, що складається з двох мономерів/моносахаридів – глюкози і фруктози. Дисахариди належать до простих (за структурою) швидких (за дією) вуглеводів, оскільки швидко розщеплюються на моносахариди і готові до використання організмом. Глюкоза ( «виноградний цукор», декстроза) є основним мономером всіх вуглеводів, «паливом» і головним енергетичним субстратом для організму; за відсутності надходження глюкози починається використання її резервної форми – глікогену, а також –  її утворення з інших речовин шляхом глюконеогенезу.

Солодкий наркотик?

Невгамовну жагу до солодкого можна пояснити процесами, що відбуваються в мозку під час поїдання смаколиків. Ви здивуєтесь, але цукор впливає на мозок так само, як морфін та інші опіати, наприклад, героїн. Без жодних перебільшень. Він знижує відчуття болю, заспокоює, поліпшує настрій. Тож не дивно, що нам важко відмовити собі в смачному задоволенні. До того ж, залежність від цукру постійно підживлюють виробники харчових продуктів. Ще нещодавно, в 50-х роках минулого століття цукор використовували лише у випічці. А сьогодні він входить до складу майже всіх продуктів, навіть тих, які вважаються несолодкими: ковбас, сиру, солінь, гірчиці тощо. Тож слід пам’ятати, що надмірна любов до цукру має певні фізичні наслідки: головний біль, розлад шлунка, метеоризм, втому, «стрибки» настрою, нездатність чітко мислити. Тому постає питання: чи не відмовитись від солодкого взагалі, якщо людина бажає бути здоровою та жити довго?

Що відбувається в організмі при надлишку цукру

При надмірному надходженні глюкоза бере участь в ліпогенезі, трансформуючись в ліпіди, і депонується вже у вигляді жиру в жировій тканині. Всі трансформації глюкози проходять під впливом гормонів і ферментів, і особливу важливість представляє собою інсулін. На відміну від повільного розщеплення полісахаридів («повільні» вуглеводи – яких має бути не менше ¾ від загальної кількості вуглеводів), при вживанні сахарози, швидко розщеплюється до глюкози, так само швидко виникає підвищення рівня глюкози в крові і відповідна секреція інсуліну. Швидкість і рівень підвищення глюкози крові відбивається в такому показнику як глікемічний індекс (ГІ) продукту. Чим вище ГІ продукту, тим ближче його швидкість і рівень підвищення «цукру» крові до цих же властивостей самої глюкози. При частому і надмірному надходженні швидких вуглеводів, в тому числі цукру, відбуваються різкі стрибки глюкози та інсуліну або ж майже постійний стан гіперглікемії, що призводить до зниження сприйнятливості тканин до інсуліну і/або виснаження бета-клітин підшлункової залози, які продукують інсулін, через його необхідне підвищене вироблення. Інсулін в свою чергу є основним стимулятором синтезу жирів – ліпогенезу, саме тому в умовах його підвищеного вироблення активно відбувається утворення жирів і зростання жирових відкладень. Додатково до цього, жирова тканина має високу метаболічну активність і при її надлишку, внаслідок резервування зайвої глюкози, порушується метаболічна реакція клітин на інсулін, та знижується сприйнятливість тканин до глюкози, що провокує інсулінорезистентність і порушення толерантності до глюкози, що призводить до розвитку цукрового діабету 2 типу.

Чому хочеться солодкого?

Дефіцит хрому

Постійне бажання з’їсти цукерку, торт або тістечко може свідчити про брак хрому. Якщо аналіз крові виявив дефіцит цього мікроелемента, необхідно з лікарем підібрати препарат, що містить хром. Додавайте до раціону продукти, багаті на хром: зелену квасолю, броколі, зелень, тунець, салат, виноград — це допоможе утримати рівень хрому на потрібному рівні.

Дефіцит магнію

У багатьох людей жага до солодкого, особливо до шоколаду, сигналізує про нестачу магнію. Дефіцит цього мікроелемента викликає безсоння, підвищену дратівливість, підвищує артеріальний тиск. Якщо ви відчуваєте стрес, шматочок шоколаду може вас заспокоїти, але найкраще перевірити вміст у крові магнію і заповнити його нестачу за необхідності. Магній міститься у квасолі, насінні, горіхах, овочах з темним листям.

Кишкові бактерії

Іноді бажання з’їсти солодке може бути результатом дисбалансу у кишківнику, що означає, що корисні бактерії у шлунково-кишковому тракті не працюють настільки добре, як потрібно. Проте, поїдання солодкого може лише посилити проблему. У цьому разі бажано додати у раціон природні пробіотики — кисломолочні продукти, кефір і ферментовані продукти.

Недолік відпочинку і сну

Сон — важлива частина відпочинку, необхідна для відновлення організму. Відсутність достатнього часу на сон може викликати необхідність у “стимулюванні”, яке організм прагне отримати за допомогою цукру. На жаль, така “підзарядка” може перетворитися на шкідливу звичку і вона не замінює повноцінних відпочинок. Фахівці у подібній ситуації радять збільшити час відпочинку або у момент тяги до солодкого вийти на 15 хвилин на вулицю пройтися. Прогулянки пішки — форма відпочинку, що знижує щоденний вплив стресових факторів.

Порушення кровообігу

Вашому організму може не вистачати глюкози через недостатнє кровопостачання головного мозку. Основні причини такої проблеми — знижений тиск (гіпотонія), черепно-мозкові травми, звуження просвітів судин через холестеринові бляшки. Якщо цукерка або тістечко знімають у вас головний біль — проконсультуйтеся у невролога.

Передменструальний синдром

Жінки часто відчувають сильну тягу до солодкого перед початком критичних днів. Не варто відмовляти собі у задоволенні — можна сміливо з’їсти пару “квадратиків” від плитки шоколаду, важливо лише вчасно зупинитися. Брак глюкози можна заповнити ягодами, морквою, медом.

Депресія

Шоколад нерідко називають “антидепресантом” — алкалоїди у його складі допомагають підвищити рівень серотоніну. У цьому разі варто проконсультуватися з лікарем і підібрати терапію.

Психологічна залежність

Звичка “заїдати стрес” і піднімати настрій солодким може перерости у залежність. У цьому разі варто потупово перебудувати режим харчування — визначити джерела цукру у раціоні, поступово зменшити їх кількість і замінити шкідливі солодощі на корисні — солодкі фрукти та ягоди.

Позбавлення від залежності

Постійно прислухайтеся до себе, чи немає бажання з’їсти солодкого після чергового конфлікту або випробувати радість від цукерки. Не допускайте нестачу вітамінів в організмі, приймайте їх в таблетках і не забувайте про овочі та фрукти. Як побороти, так і запобігти залежність від солодкого допоможуть молочні продукти: кефір, ряжанка, йогурти, сир. Включайте в щоденний раціон складні вуглеводи: бурий рис, гречку, вівсянку. Організм цілком може обійтися без солодкого, засвоюючи корисні цукру з потрібних продуктів. При переході на правильне харчування енергія буде братися з жирових запасів. Не набрати зайву вагу і подолати тягу до солодкого можуть активні фізичні вправи. Особливо на свіжому повітрі вони сприяють виробленню серотоніну. Як позбутися від тяги до солодкого? Навчіться домовлятися з організмом. За 30 хвилин до їжі можна покласти під язик шматочок чорного шоколаду. Це дозволить виробитися гормону в мозку і не тільки призупинить залежність від смачної їжі, але і зменшить кількість порції за обідом. Можна навіть обдурити мозок – пожуйте цукерку і виплюньте, такий трюк дозволить випробувати те ж задоволення, як якщо б ви її з’їли. Пийте чай без цукру, віддайте перевагу фруктовим сортам або додавайте в них фрукти, ягоди. Пам’ятайте, що кава підсилює залежність від солодкого, тому обмежте його до однієї чашки в день. Менше вживайте жирної їжі, вона підсилює тягу до солодкого. Замінюйте смаколики на більш корисні продукти: сухофрукти, галети, хлібці, моркву. Вживання солодкого поза заходи не тільки сприяє набору зайвої ваги, але і порушує роботу всіх органів. Розвиваються захворювання ШКТ, підшлункової залози, печінки. Також знижується імунітет. Однак це не означає, що потрібно повністю виключити солодке, іноді можна побалувати свій організм, але у всьому повинна бути міра.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела