Великий обмін: з полону повернулися 108 українських жінок

Україна провела ще один масштабний обмін полоненими та повернула додому 108 жінок, більшість із яких — військові. Серед звільнених є й ті, хто потрапив у полон ще до 24 лютого.

Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

«Це був перший цілковито жіночий обмін. У полоні перебували мами та доньки, яких дуже чекали рідні.

37 евакуйованих з «Азовсталі», 11 офіцерів, 85 – рядових та сержантів. З них – 35 захисниць із ЗСУ, 32 – ВМС, 12 – ТРо, 8 – НГУ, включно з 2 із «Азову», 5 – ДССТ, 4 ДПСУ та 12 цивільних», – йдеться у повідомленні.

“Серед звільнених були дівчата, незаконно ув‘язнені в ОРДЛО, які потрапили в полон ще до широкомасштабного вторгнення. Люди сиділи з 2019 року в псевдореспубліках за «надто проукраїнську позицію», яка виражалась в перевезенні гуманітарки для дітей-сиріт, надумані «шпигунство» та «тероризм»”, – додав керівник ОП.

Керівник Офісу Президента додав, що це був нервовий обмін, бо було багато деталей і моментів, які могли вплинути на процес, змінити його хід.

«При обмінах завжди багато ризиків, які треба прораховувати від моменту підготовки та під час самого процесу.

Права на помилку немає. Є завдання Президента повернути всіх, і від чітких дій команди залежить, щоб наші люди були вдома.

Я був впевнений у результаті, бо наш алгоритм дій добре прорахований, і обміном займається краща команда», – пише Єрмак.

Зараз всі дівчата будуть проходити медичний огляд, реабілітацію.

1Дякую за чудову роботу Координаційному штабу з питань поводження із військовополоненими і всім причетним. Україна не залишить нікого. Бо українці – це найвища цінність держави. Звільнимо всіх”, – запевнив Єрмак.

Своєю чергою у Координаційному штабі поінформували, що найстаршій з визволених полонених 62 роки, наймолодшій – 21 рік.

Зокрема, серед звільнених є парамедикиня Тетяна Васильченко, яка перебувала на заводі «Азовсталь» під час його оточення.

Також із полону вдалося звільнити старшу лейтенантку медичної служби Марину Голінько та Олену Зубову — медсестру хірургічного відділення 555 військового шпиталю. Окрім того, на підконтрольній Україні території опинилася Вікторія Обідіна — мама 4-річної дівчинки Аліси. Їх розлучили під час евакуації з Маріуполя

Водночас наголошується, що Україна не припиняє роботи над наступними обмінами.

«Держава робить усе можливе для повернення всіх захисників та захисниць, які перебувають у ворожому полоні», – заявили в установі.

Повернення полонених

Наприкінці вересня українська розвідка повідомила, що з 24 лютого Україна повернула 800 військовополонених, також тривають переговори з росією щодо обміну «всіх на всіх». 21 вересня звільнили 215 захисників, зокрема з Маріуполя. А 29 вересня Україна повернула з російського полону ще шістьох людей: чотирьох морпіхів та двох цивільних. Очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук 25 вересня розповідала, що росія досі утримує в полоні 2,5 тисячі українців, серед них багато цивільних. Зокрема росія утримує в полоні 616 жінок, серед них є і вагітні. Після цього обміни продовжилися: 11 жовтня Україна повернула ще 32-х полонених захисників, а 13 жовтня — ще 20 військових.

Віримо, що невдовзі всі наші повернуться до своїх рідних, до рідного дому!

Слава ЗСУ!

Переможемо!

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела