Катюзі по заслузі: студентку вигнали з університету за проросійську позицію


Студентка Івано-Франківського навчально-наукового юридичного інституту НУ «ОЮА» Діана Гордій на сторінці в соцмережі у прямому ефірі сказала, що росія переможе. Згодом дівчина вибачилася, а в навчальному закладі зазначили, що на неї більше не чекають.

14 жовтня, в День Захисника України почав ширитися запис прямого ефіру дівчини, яка була п’яна і говорила про свою політичну позицію. Вона повідомила, що вважає себе реалісткою:

“Якщо путін захоче бути тут, то він буде тут. Я не думаю, що Україна переможе. росія… у них більша армія, у них більше людей. росія переможе. Слава Богу, що в мене є паспорт російський. У мене мама росіянка, батько росіянин, дідо росіянин. У мене паспорт український, але я в будь-який момент зможу змінити його на російський”. На ранок авторка скандального висловлювання очікувано прокинулася “зіркою”… Після шквалу хейту вона вибачилася за свої слова, виправдалася алкогольним сп’янінням та запевнила, нібито не хотіла нікого образити. Утім, студентці ніхто не повірив, а суспільний розголос швидко дістався керівництва Івано-Франківського навчально-наукового юридичного інституту НУ “ОЮА”, де навчалася одіозна українка. Її миттєво відрахували.

“Переконані, що в час війни, коли наші захисники, в тому числі 30 студентів нашого інституту, щоденно ризикують своїм життям за волю та незалежність України, такі висловлювання є неприпустимими та мають бути не тільки засуджені, але й відповідним чином покарані. Тому, адміністрація закладу вищої освіти ініціювала відрахування даної особи з-поміж студентів, а правову оцінку її діям нададуть органи Служби безпеки України, які цим питанням вже займаються. Ми, колектив Івано-Франківського навчально-наукового юридичного інституту НУ «ОЮА», переконані – ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА! Інших варіантів та думок бути не може!”, – заявили в університеті.

Розберемо цю тему трошки детельніше.

Що говорить закон?

Є кримінальна відповідальність за колабораційну діяльність (ст 111 Кримінального кодексу України). Колабораціонізм – це усвідомлене, добровільне та зумис­не співробітництво з ворогом у його інтересах і на шкоду своїй державі та її союзникам.В Україні колабораційна діяльність – це публічне заперечення громадянином України збройної агресії проти України, публічні заклики громадянином України до підтримки рішень, дій держави-агресора, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором тощо. З’ясувати, чи дійсно дії певної людини підпадають під ці статті, і наскільки вона представляє загрозу, – це вже компетенція правоохоронних органів.

Куди повідомляти про тих, хто проводить російську пропаганду?

Якщо ви знаєте людей, які відкрито схвалюють дії країни агресора, займаються російською пропагандою, підозріло себе поводять, повідомляти про них треба до поліції на номер 102. Якщо людина, яка вирішила повідомити про таких осіб, не захоче називатися, хвилюючись за безпеку свого життя та родини, зробити це можна також анонімно.Але у будь-якому випадку черговий, поліцейський може зв’язатися з вами ще раз, щоб з’ясувати деякі деталі щодо повідомленої інформації. Якщо вона дійсно представлятиме інтерес, правоохоронці перевірять, що це за людина, і чому вона себе так поводить. Якщо підозри підтвердяться, далі вже нею займатимуться відповідні служби.

На що треба звернути увагу

Разом з тим в поліції зазначають, що заявникам треба добре зважити усі дані і факти перед тим, як робити заяву на людину. Інформація має бути вагома і достовірна. Тобто не почута від когось, хто теж десь, колись це чув і тому розповів. А свідком таких антиукраїнських закликів, розмов, публікацій у соцмережах тощо маєте бути ви чи ваші рідні, близькі, людина, якій ви можете довіряти.Треба враховувати той факт, пояснюють у поліції, що деякі люди, на жаль, й досі сумують за радянськими часами. І певним чином ототожнюють їх з росією. У деяких в росії, можливо, живуть рідні, які мають на них негативний вплив і переконують у добрих намірах “руского міра”. І якщо людина колись про це обмовилася, то це її особиста думка. І хоч вона в інших викликатиме осуд, криміналу тут нема.Інше питання, якщо людина не просто симпатизує росії, дивлячись вдома проросійські канали, а й схвалює дії агресора, закликає робити це інших, просуває цю ідею, нав’язує її, намагаючись сформувати у людей прихильне ставлення до росії, або виступає з пропагандою, спонукає скоритися, агітує, розповсюджує таку інформацію, – то це вже дійсно привід повідомити про таку людину до поліції, підтвердивши свої підозри фактами.Далі вже правоохоронці з’ясовуватимуть мотиви такої поведінки людини, наскільки вона представляє загрозу, і прийматимуть рішення про доцільність притягнення її до відповідальності.

На що треба звернути увагу

Разом з тим в поліції зазначають, що заявникам треба добре зважити усі дані і факти перед тим, як робити заяву на людину. Інформація має бути вагома і достовірна. Тобто не почута від когось, хто теж десь, колись це чув і тому розповів. А свідком таких антиукраїнських закликів, розмов, публікацій у соцмережах тощо маєте бути ви чи ваші рідні, близькі, людина, якій ви можете довіряти. Треба враховувати той факт, пояснюють у поліції, що деякі люди, на жаль, й досі сумують за радянськими часами. І певним чином ототожнюють їх з росією. У деяких в росії, можливо, живуть рідні, які мають на них негативний вплив і переконують у добрих намірах “руского міра”. І якщо людина колись про це обмовилася, то це її особиста думка. І хоч вона в інших викликатиме осуд, криміналу тут нема. Інше питання, якщо людина не просто симпатизує росії, дивлячись вдома проросійські канали, а й схвалює дії агресора, закликає робити це інших, просуває цю ідею, нав’язує її, намагаючись сформувати у людей прихильне ставлення до росії, або виступає з пропагандою, спонукає скоритися, агітує, розповсюджує таку інформацію, – то це вже дійсно привід повідомити про таку людину до поліції, підтвердивши свої підозри фактами. Далі вже правоохоронці з’ясовуватимуть мотиви такої поведінки людини, наскільки вона представляє загрозу, і прийматимуть рішення про доцільність притягнення її до відповідальності.

Памятайте, все буде Україна! Перемога близько!

А хто думає інакше, тому, вочевидь, не місце тут!

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела