Кохання сильніше за кулі: як зберегти стосунки під час війни

Багато пар стали розходитися під час війни. Розповідаємо про основні причини, чому це відбувається і як зберегти стосунки

Психологія розлуки

У звичайний час люди не часто обривають стосунки без пояснення причин. Зазвичай це виважене рішення, особливо коли це тривалі та серйозні стосунки. Але зараз пари швидко розходяться, навіть не намагаючись зберегти шлюб. Існує кілька причин, чому так відбувається.

Нестача ресурсу

Гармонійні стосунки вимагають постійного компромісу та спільної роботи над проблемами. Це нелегко у мирний час, а зараз так тим паче. Люди перебувають у безперервному стресі і на стосунки просто не вистачає енергії. Немає сил шукати компроміс та розбиратися з непорозумінням.Нові умови приносять також нові проблеми. Також може виникнути ситуація, коли потрібно приймати рішення щодо загального майбутнього, наприклад, евакуація, чи вивозити дітей за кордон і так далі. Ви можете не погодитись один з одним, через що теж виникають конфлікти. Простіше все кинути і піти, ніж намагатися знайти компроміс. На сварки теж йде багато ресурсу: згладити кути, спробувати розібратися у проблемі, обговорити все. У звичайний час ми могли б сходити на побачення чи прогулянку, щоб спокійно обговорити все. Але зараз на це не лише не вистачає сил, а й існує реальна загроза життю. Іноді простіше нагрубити та зірвати на людині свої емоції, ніж намагатися бути стриманим.

Різні цінності

Також під час війни стають очевидними, що є головним, а що другорядним у житті. Починають цінуватися речі, про які ми навіть не замислювалися у мирний час. Іноді ці речі для партнерів є досить різними. І ці різні пріоритети можуть стати причиною для кардинальних змін. Різна реакція на стресУсі ми по-різному можемо сприймати якусь ситуацію. В одного ледве підвищився рівень тривоги, а інший уже впіймав паніку. Хтось думає, як швидше бігти у безпечне місце, а хтось готується до захисту. Різна реакція та розбіжності у переживаннях заважає подружжю об’єднатися та бути однією командою, щоб підтримувати один одного та разом переживати ці важкі часи.

Відстань

Не варто забувати і про цей важливий фактор. Війна розділила багато українських сімей: дівчата з дітьми поїхали за кордон, а чоловіки залишилися в Україні. І коли фізично залишаєшся віч-на-віч з такою великою трагедією, здається, що стосунки не мають сенсу. Варто розуміти, що для когось саме фізична присутність коханої людини є чи не найважливішою ознакою кохання.

Як зберегти стосунки?

Мріяти та планувати під час війни

Мріяти, планувати свій час та спільний відпочинок під час війни? Хіба так можна? Треба! Плануючи разом, ми вже проводимо поруч певний період. А спільний відпочинок — це про відновлення ресурсу, що є потрібним у мирний час і ще більш життєво необхідним сьогодні.

Шукати компроміси у конфліктних ситуаціях

Конфлікти — теж емоційний об’єкт, проте вміння вирішувати їх через діалог має позитивну динаміку. Та в жодному разі не варто контролювати своє життя для уникнення конфліктів, оскільки це все виснажуватиме. Проте не треба й провокувати чи підливати олії у сварки, якщо є можливість пом’якшити ситуацію. Вчитися домовлятися, розмовляти з партнером про все, що турбує і доходити до компромісу — запорука стабільних конструктивних стосунків. Конфлікти у час війни стають ще більш травматичними. Найкраща тактика — не загострювати, а згладжувати

Бути добрішими одне до одного

Бути добрішими — це не означає нехтувати собою на благо партнерові. Бути добрішими до себе і до партнера — підтримувати одне одного, присвячувати час одне одному. Водночас пам’ятати, що це нормально, коли хочеться деколи побути наодинці. Не забувати й частіше говорити теплі слова: “Я люблю тебе”, “Я пишаюсь тобою”, “Ти важливий/а для мене”, “Дякую, що поруч” тощо.

Якщо чоловік на фронті

Важливо давати йому відчуття, що ви його любите й чекаєте, що він у вас єдиний. За можливості завжди перебувайте на контакті, розмовляйте, не будьте скупі на теплі слова любові та підтримки.

Створіть ритуал дзвінків або листування у месенджерах

Розповідайте одне одному про все, що відбулося протягом дня, подробиці щоденних справ, успіхи й досягнення дитини. Добре, якщо є можливість зробити такі дзвінки регулярними. Бажано щодня в один і той самий час.

Слухайте партнера

Пам’ятайте, що вам обом зараз нелегко, ви обоє можете бути стривоженими або роздратованими. Спробуйте спокійно реагувати, якщо почуєте емоційні сплески.

Не розводьте паніки
Зараз дуже багато волонтерських психологічних служб, де можна поговорити про свої почуття, не нехтуйте такою можливістю. Не треба використовувати близьких для зливу своїх емоцій, всім непросто зараз, тому краще звертатися до психотерапевтів.

Не дорікайте чоловікам, які не на фронті
Не тільки чоловік зі зброєю в руках наближує перемогу. Тому що не тільки військові дії зараз потрібні країні. Є чоловіки, які можуть працювати і тим підтримувати економіку, є ті, хто найкраще реалізує себе у волонтерстві, є й ті, хто зароблені гроші переводять на армію, тим самим роблячи свій вагомий внесок. Кожен важливий, кожен робить, що може. Будьте вдячними.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела