Так пишеться історія: Україна подала офіційну заявку на вступ у НАТО

Україна подала заявку на вступ до Організації Північноатлантичного договору (НАТО). Про це під час свого відеозвернення у пʼятницю, 30 вересня, повідомив Президент України Володимир Зеленський. Поки українська сторона чекатиме на затвердження від всіх членів Альянсу, вона пропонує реалізувати пропозиції щодо гарантій безпеки для України згідно з Київським безпековим договором.

Заяву на членство України в НАТО офіційно підписали президент Володимир Зеленський, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Президент повідомив, що він провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, а також засідання Ради національної безпеки і оборони.

Президент повідомив, що він провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, а також засідання Ради національної безпеки і оборони.

“Ми маємо рішення.

Перше: Лише шлях посилення України й вигнання окупантів з усієї нашої території повертає мир. Ми пройдемо цим шляхом.

Друге: Україна була й залишається лідером у переговорних зусиллях. Саме наша держава завжди пропонувала Росії домовитися про співіснування на рівних, чесних, гідних і справедливих умовах. Очевидно, що з цим російським президентом це неможливо. Він не знає, що таке гідність і чесність. Тому ми готові до діалогу з Росією, але вже з іншим Президентом Росії.

І третє: Ми маємо зафіксувати юридично все те, чого ми вже досягли фактично.Де-факто ми вже пройшли свій шлях до НАТО. Де-факто ми вже довели сумісність зі стандартами Альянсу. Вони реальні для України – реальні на полі бою та в усіх аспектах нашої взаємодії. Ми довіряємо одне одному, ми допомагаємо одне одному, і ми захищаємо одне одного. Це і є Альянс. Де-факто.Сьогодні Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре. За процедурою, яка відповідатиме нашому значенню для захисту всієї нашої спільноти.

Зеленський нагадав, що 24 лютого перший повномасштабний удар був завданий по Україні, і Росія не зупинилась би на українських кордонах, якби її не зупинили.

“Інші держави були б під ударом. Країни Балтії, Польща, Молдова та Грузія, Казахстан. Росія претендувала на підкорення різних народів Європи та Азії. Претендувала ще пів року тому. Ця злочинна амбіція ламається в Україні. Вона була зламана під Києвом і Черніговом. На “Азовсталі”. На Сумщині й на Харківщині. На Зміїному. Вона буде зламана на Донбасі й на півдні України, коли ми звільнимо їх. Обов’язково – у Криму, у вільному українському Криму”, — зауважив Володимир Зеленський. Президент наголосив, що саме в Україні “вирішується доля демократії в протистоянні з тиранією“.

“Саме тут міцністю наших державних кордонів, ми можемо закріпити міцність кордонів усіх європейських держав. Ми можемо гарантувати, що ніхто більше не наважиться повертати війну на наш континент”, — сказав голова держави.

Він наголосив, що безпека не має альтернатив, “але потрібна рішучість, щоб її гарантувати”.

“Ми робимо свій визначальний крок, підписуючи заявку України на вступ у пришвидшеному порядку до НАТО”, — підсумував Зеленський.

Повідомляє Твій світ з посиланням на Інтернет джерела.