Загроза ядерного вибуху: інструкція як захиститися і вижити?

 Останні декілька тижнів розмови про можливість застосування росією ядерної зброї лунають чи не з кожної праски. Міжнародні партнери радять не нехтувати погрозами путіна.

Для початку варто зазначити, що перед ядерною загрозою ми усі отримаємо сповіщення. Скоріш за все, воно буде за 10 – 15 хвилин до вибуху. Тому важливо використати їх з користю. Ця стаття допоможе вам побудувати чіткий алгоритм дій, як діяти при ядерній загрозі. Однак ми щиро сподіваємося, що це ніколи й нікому не знадобиться!

Про радіацію

Радіація ≠ отрута і радіація ≠ однозначна смерть. Радіація і випромінювання появилися одразу ж при виникненні Всесвіту і живі організми, у т. ч. і ми з вами навчилися з нею жити швидше, ніж з бактеріями і вірусами. Наше тіло абсолютно нормально витримує помірні дози радіації та може справитися і з високими. Захистися від радіації можна, іноді навіть досить простими способами.На жаль, у нас немає органів чуття, які би відчували всі тими випромінювання. Наші очі можуть бачити лише світлове випромінювання, а шкіра може відчувати інфрачервоний спектр.Найбільшу небезпеку становить так звана радіоактивна пилюка, яка містить ізотопи елементів, які розпадаються і відповідно «фонять», тобто випускають альфа, бета та гамма випромінювання.

Про ядерний вибух

По Україні може бути застосована лише тактична ядерна зброя. Це заряди малої потужності — 0,5–50 кілотон (потужність бомби, що скинули на Хіросіму, становила 15 кт). Куди, як і коли будуть завдаватися удари — це ми зараз обговорювати не будемо. Будемо припускати, що удар буде завдаватися десь недалеко від вас.

Варіанти ядерного вибуху:

  • Наземний: бомба падає на землю і підривається на її поверхні.
    Плюс: земля сильно поглинає енергію вибуху і сильно зменшує радіус руйнувань.
    Мінус: дууууже брудний вибух із величезним викидом радіоактивного пилу та ізотопів, сильне зараження місцевості.
  • Повітряний: підрив на висоті 500–1500 м над землею.
    Плюс: суттєво менше зараження. Мінус — більші руйнування, адже ударна хвиля набирає розмаху. Це типовий варіант, яким завдають удар ядерною зброєю.
  • Підземний: ракета/бомба заходить на 50–150 м під землю і там детонує.
    Плюс: незначні руйнування на поверхні, мінус — дуже багато зараження у місці удару і тотальне руйнування підземних комунікацій у значному радіусі.
  • Висотний: підрив на висотах від 10 км.
    Мінус: сильний електромагнітний імпульс, який піджарить всю електроніку у значному радіусі, плюси — незначне забрудення, хоч досить рознесене по площі, та відсутність руйнування. І як бонус — полярне сяйво.

Про уражаючі фактори

Світлове та радіо випромінювання, зокрема рентгенівське та гамма. Виникає у момент самого вибуху і триває до кількох секунд. Вплив на людину: у зоні епіцентру — миттєва смерть, у зоні руйнувань — опіки відкритих ділянок тіла і сліпота (як правило, тимчасова), у зоні забруднення — відчуття тепла на шкірі.

Ударна хвиля. Вибухова хвиля, що спричиняє основні руйнування. Вплив на людину такий же, як і ударна хвиля від конвенційних бомб. Рухається зі швидкістю звуку.

Радіактивний дощ. Через збурення атмосфери перепадами тиску через годину-дві починаємо конденсація вологи і починає падати брудний дощ. Каплі цього дощу дико радіоактивні і контакт з ними може призвести навіть до гострої променевої хвороби. Саме радіоактивний дощ відповідальний за більшу частину жертв атаки на Хіросіму.

Спалах ядерного вибуху: як використати кілька секунд, щоб врятуватися

Під час ядерного вибуху спочатку виникає сильний спалах, а звук доходить з сильним запізненням. Якщо ви побачили це яскраве світло, потрібно негайно діяти. Третина усієї енергії, яка вивільняться під час ядерного удару, доходить до людей як світлове та інфрачервоне випромінення, його пік досягається через секунду після вибуху. Але це випромінення може тривати до 10 секунд в залежності від потужності заряду. Якщо заховатись від нього одразу, то більшість цієї енергії вам не нашкодить. Укриття або якийсь захист варто шукати не далі, ніж на відстані трьох кроків, щоб потрапити туди якнайшвидше.

  • На вулиці це може бути кювет на дорозі, дерево або будь-яка інша перешкода, яка може захистити вас від світла.
  • Якщо ви на відкритій місцевості, то потрібно впасти на землю обличчям вниз. Якщо маєте капюшон, то натягніть його на голову якнайшвидше. Якщо його немає, потрібно використати для цього верхній одяг, щоб захистити всі відкриті ділянки шкіри від опіків.
  • Якщо під час удару, ви перебуваєте в авто, зупиніться і не підіймайтесь вище лінії вітрового скла.
  • Люди, які під час ядерного удару перебуватимуть в приміщенні, мають негайно відійти від вікон. Не забудьте їх закрити та заховайтесь під найближчим столом, або іншими предметами, нижчими за лінію вікна.

Світлове випромінення під час ядерного вибуху надзвичайно швидко залишає на тілі важкі опіки, а через різку смерть нервових закінчень, ви не відчуватимете ураження. Це й створює ризик додаткових пошкоджень шкіри.

Ударна хвиля: де найкраще ховатися і що мати з собою

Найбезпечніше місце під час ядерної атаки – це укриття або підвал. Половина енергії ядерного вибуху припадає на ударну хвилю. Тому в епіцентрі ураження більшість будівель будуть зруйновані і це створює небезпеку постраждати від завалів. Тому підвал у цій ситуації – місце надійніше. Мешканці Хіросіми, які під час вибуху були в укриттях, вижили навіть в епіцентрі вибуху. Підвал також краще захищає від радіації. Мінус такого укриття – це висока ймовірність завалення виходу, яке не дозволить вийти назовні. Тому краще спускатись в укриття з запасом їжі та води.

Радіація: які дози небезпечні і скільки часу варто ховатися

Гамма-фотони мають дуже малу довжину хвилі, тому добре поглинаються повітрям. Варто зазначити, що чим більша потужність ядерного заряду, тим вище його підриватимуть над містом. Тому велика кількість радіації не потрапить на землю. І найвища концентрація її буде в епіцентрі вибуху, де зруйнуються майже всі будівлі.У такому випадку є два варіанти: ви в підвалі і тому захищені від радіації, або померли від вибухової хвилі. А якщо ви вижили на відкритій місцевості, то рівень радіації буде настільки низьким, що не мав би нашкодити. Тому ризики опромінення дещо переоцінюють для тих, хто залишився живим.До того ж радіація – це не отрута і її вплив – не завжди смерть. Наше тіло абсолютно нормально витримує помірні дози радіації та інколи може впоратися й з високими.Після того, як ви пережили вибух у сховищі, підвалі або в приміщенні, найкращим варіантом буде не виходити на вулицю протягом доби. А якщо маєте їжу та харчі, то краще перечекати кілька днів. Так ви вбережетесь від радіаційних опадів та пилу – вони становлять найбільшу небезпеку. Найважчі радіаційні частинки впадуть швидко, а небезпечні ізотопи, які вони містять, швидко розпадаються:

  • через 7 годин у зоні ураження рівень радіації зменшиться у 10 разів;
  • через 49 годин у – 100 разів;
  • через 14 днів – у 1000 разів;
  • через 14 тижнів рівень радіації стане абсолютно безпечним.

Тому краще перебувати в герметичних (без вентиляції, щілин в дверях і вікнах) приміщеннях якомога довше, або поки не почуєте розпоряджень від влади.

Бережіть себе і рідних!

Пише Твій світ з посиланям на Інтернет джерела