“Залізний Генерал” що відомо про головнокомандувача ЗСУ?

Валерій Залужний з 2014 року був залучений до керування операцією на сході України, після чого керував оперативними командуваннями, а в липні 2021 року став Головнокомандувачем ЗСУ. Під його керівництвом Збройні Сили України вже ефективно протистоять потужній російській армії. Плани ворога про швидше захоплення України – розбиті вщент.

Основні факти з біографії чолвіка

1. Валерій Залужний народився 8 липня 1973 року в Новоград-Волинському в родині військовослужбовців. Він ріс і виховувався у військових частинах, тож з ранніх років не уявляв себе ніким іншим, як людиною, що служитиме державі.

2. Залужного вирізняє те, що він не навчався в жодному російському чи радянському військовому училищі. У 1997 році закінчив з відзнакою загальновійськовий факультет Одеського інституту Сухопутних військ. Згодом здобув другу вищу військову освіту в Національній академії оборони та закінчив Національний університет оборони України імені Івана Черняхівського. У Головнокомандувача ЗСУ є й цивільний диплом. У 2020 році він став магістром міжнародних відносин в Острозькій академії.

3. Залужний пройшов усі щаблі військової служби: командир навчального взводу, командир бойового взводу, командир навчальної роти, командир роти курсантів, командир батальйону. В одному з інтерв’ю казав, що завжди прагнув розвивати кар’єру, адже «поганий той солдат, який не мріє стати генералом». Так з величезним досвідом Залужний обійняв посаду головнокомандувача українського війська.

4. Валерій Залужний – єдиний український головнокомандувач, що воював. Він брав участь у бойових діях на Донеччині. Про свій досвід розповідав в інтерв’ю: «Для мене війна почалася в середині липня 2014 року з призначення заступником командира сектора „С“, що формувався на Донеччині. Відтоді керував майже всіма угрупованнями, які там створювали. Дійшов аж до начальника штабу Об’єднаних сил. Запам’яталися, мабуть… солдати. Досі з багатьма з них зідзвонюємося, листуємося. Я радий, коли можу їм чимось допомогти, вирішити якісь військові чи побутові питання».

5. Під час повномасштабного вторгнення російської федерації Залужний відзначився підходом до командування. Генерал використовує маневрову оборону, що дає змогу Збройним силам України протистояти ворогу, який переважає і кількістю особового складу, і технікою. Військові експерти стверджують, що для Залужного в армії найважливішим та найціннішим є людське життя. Його називають одним з найвідкритіших генералів, який розуміє проблеми солдатів і молодших офіцерів.

6. Авторитетне видання Politico назвало Залужного «залізним генералом». На початку квітня медіа присвятило йому аналітичний матеріал, де назвало його «яскравим представником нового покоління українських військових, які змогли відірватися від авторитарного радянського минулого» й зазначило, що «командувач стане легендарною постаттю в історії України. Адже успіхи української армії здивували весь світ». А в травні Залужний увійшов по списку 100 найвпливовіших людей 2022.

Зірки на погонах – не привід бути пихатим

В уявленні багатьох людей при згадуванні слів «генерал», «військовий начальник», «командир Збройних сил» в голові випливе нав’язаний ще радянськими стереотипами сивочолий, жорсткий дядько років 70-ти, обвішаний усіма існуючими медалями та орденами, при вигляді якого стає не по собі. Так от: керівник Збройних сил України Валерій Залужний ламає цей стереотип. По-перше, подивіться на його фотографії: часто усміхнений, по-юнацьки жестикулює, робить селфі з військовими в окопах. Американці називають таких людей human person, «людська людина», якщо перекласти дослівно, хоча доречніше буже вжити тут епітет «людяна». По-друге, виглядає так, що Залужного поважають, а не бояться. Принаймні деякі офіцери описують Залужного дуже відкритим генералом, який розуміє проблеми солдатів та молодших офіцерів і не вважає, що зірки на погонах – привід бути пихатим.

Залізний генерал

У вересні 2021 року, коли Росія і Білорусь розпочали спільна масштабні військові навчання, Валерій Залужний заявив, що Україна вже готується до широкомасштабного наступу.

«Я про це кажу з моменту мого вступу на цю посаду. Загроза повномасштабної агресії є, була й буде далі. Наше завдання як ЗСУ – не чекати „манни небесної“, ми маємо до цього готуватися. І ми для цього все робимо. У тому числі проводимо комплекс навчань, у тому числі залучаємо і наших західних партнерів, у тому числі і членів НАТО, а також партнерів по НАТО», – казав Залужний.

У інтерв’ю «Укрінформу», яке було опублуковане за місяць до масштабного нападу Росії, Залужний відповів на питання, що для нього означатиме перемога у війні: «Для нас, військових, Перемогою стане день, коли останній окупант залишить нашу територію, коли буде відновлений державний кордон України, коли перестануть гинути мої солдати на своїй землі. Ось тоді для мене настануть мир і Перемога». Увечері 24 лютого 2022, коли Росія таки наважилась на повномасштабне вторгнення в Україну, генерал Залужний заявив, що «бліцкригу у росіян не вийшло, миються власною кров’ю», а вже 19 березня, він підтвердив, що росіяни зазнали таких втрат, «яких вони ніколи не бачили і не могли уявити».На початку квітня 2022 року авторитетне американське видання Politico присвятило Валерію Залужному великий матеріал, назвавши його «Залізним генералом» не лише через співзвучність з його прізвищем (Залізний-Залужний), а й через принциповість та незламність. Зараз «Залізним генералом» Залужного масового називають й українські ЗМІ.». Сам Залужний також підкреслює, що українські війська наповнені молодими, професійними воїнами та майбутніми лідерами.

Непублічний, але це не заважає

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Валерій Залужний не дає інтерв’ю і не проводить публічних виступів, але його робота не стає менш помітною через це. Залужний уникає образу зіркового полководця.
Валерій Залужний – одружений і виховує двох доньок. Старша — військова, молодша — навчається в Одесі, мріє стати лікарем. Разом з кількома військовими освітами Валерій Залужний має і цивільний диплом – у 2020 році він закінчив Острозьку академію за спеціальністю «Міжнародні відносини».

До речі, в Україні створили благодійний фонд імені генерала Залужного, який збирає кошти на допомогу українській армії

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела