Перша домедична допомога під час війни: що треба знати?

Як урятувати людину до приїзду швидкої, має знати кожен із нас, особливо в умовах війни. Тому, Твій світ зібрав детальну інформацію по цій темі, щоб поділитися з вами, направду, важливим. Можливо, ці знання комусь врятують життя.

Основи першої домедичної допомоги

Домедична допомога —  це найпростіші невідкладні медичні дії, що виконуються безпосередньо на місці пригоди терміново після травми. Зазвичай, вона надається не медичними працівниками, а особами, що на момент пригоди знаходяться поруч, безпосередньо на місці пригоди або поблизу від постраждалого. В цьому контексті ми говоримо про серцево-легеневу реанімацію, зупинку кровотечі, допомогу при інсульті, переохолодженні, опіках, удавленні, втраті свідомості тощо.

Основи тактичної медицини

Тактична медицина – це надання медичної допомоги власне під час військових дій, враховуючи загрозу бойових дій чи обстрілу. Тактична медицина враховує той факт, що місце і обставини, в яких надається допомога під час бойових дій, принципово відмінні від лікарень, салону карети швидкої допомоги або, навіть, тротуару серед міста.

Основними причинами смерті 80-90% поранених на полі бою є: 

  • масивні крововтрати – 60%
  • непрохідність дихальних шляхів – 34%
  • пневмоторакс (скупчення повітря та підвищення тиску в легенях) – 6%.

Проте, якщо як мінімум 60% особового складу батальйону вміє надавати першу допомогу, шанси поранених вижити різко зростають.

Виділяють три етапи надання допомоги пораненим у воєнно-польових умовах:

  • Допомога в «червоній зоні» (під обстрілом)
  • Допомога в «жовтій зоні» (в укритті)
  • Допомога «зеленої зони» (під час евакуації)

1. Допомога в «червоній зоні» (надання допомоги під вогнем у зоні обстрілу). Переважно складається з використання джгута і якнайшвидшого переміщення потерпілих у безпечне місце.

2. Допомога в «жовтій зоні» (надання допомоги на полі бою / в зоні укриття).

Послідовність першої домедичної допомоги

Перший крок – оцініть безпеку на місці події.

  1. Насамперед з’ясуйте, чи є загроза вашому життю на місці події? Якщо не будете дбати про себе, не зможете допомогти іншим, а станете наступним потерпілим.
  2. З’ясуйте, чи є довкола люди, які можуть вам допомогти. Одна пара рук – добре, але дві, три – краще. Оперативно запитайте людей, як їх звати, і попросіть допомогти.
  3. Оцініть, скільки потерпілих, і визначте пріоритет – кому допомогти спочатку. Першочергові випадки – це люди при свідомості. Рятуйте тих, у кому точно впевнені, що живий, і в кого небезпечний характер травм. 
  4. Оглянути пораненого на наявність небезпечних для життя кровотеч.
  5. Зробити необхідні заходи для відновлення прохідності дихальних шляхів, зокрема введення носоглоткового повітроводу у разі потреби.
  6. Обробити будь-які відкриті ушкодження грудної клітини. В разі напруженого пневмотораксу провести декомпресію.
  7. Перевірити стан кровоспинного джгута, якщо він був застосований. Якщо на етапі надання медичної допомоги в умовах обстрілу ви накладали пораненому джгут для зупинки кровотечі з ран кінцівок, перевірити кровотечу.
  8. Оглянути пораненого на наявність незначних кровотеч.
  9. Оглянути пораненого на наявність будь-яких необроблених ран на кінцівках, які можуть бути небезпечні для життя, і обробити їх.
  10. Продовжувати обробляти інші травми (накладення шин на переломи, перев’язка інших ран, опіків тощо).
  11. Ввести знеболювальні й антибіотики, краще з аптечки пораненого, якщо має. Не використовувати за можливості свою аптечку, оскільки вона може знадобитися вам самим.
  12. Вживати необхідних заходів для запобігання розвитку шокового стану або надати допомогу у разі шоку, що вже розвинувся.
  13. Передати інформацію про пораненого медикам — військовому парамедику (санітарному інструктору) поблизу або цивільному лікарю чи фельдшеру, або зателефонувати 103.
  14. Стежити за пораненим. Стежити за рівнем притомності кожні 15 хвилин і диханням пораненого. Якщо він притомний — розмовляти з ним, якщо є змога — підбадьорити, заспокоїти.
  15. Записати дані клінічного огляду, відомості про виконані лікувальні заходи

Бережіть себе і близьких!

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела