Викрили схему, за якою київські посадовці використовували дітей-сиріт

Працівники Офісу Омбудсмана України викрили схему, за якою київські посадовці використовували дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, щоб відрядити за кордон своїх родичів-чоловіків. Для цього їх оформили як «супровід» під час евакуації неповнолітніх до Німеччини. А діставшись туди, «супровідники» зникли. А з ними не дорахувалися 13 дітей. Тепер Офіс Омбудсмана вимагає розслідування.

Офіс Омбудсмана викрив схему, яку організували київські посадовці Служби у справах дітей та сім’ї й Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1, щоб їхні родичі-чоловіки могли виїхати за кордон та уникнути мобілізації. У ній прикриттям для тих, хто хотів залишити Україну, стали діти — сироти та позбавлені батьківського піклування. Про це розповів Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Що сталося

Усе почалося ще в березні 2022 року. Тоді через активні бойові дії поблизу столиці було вирішено евакуювати 68 вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва до молодіжного табору міста Вупперталь у Німеччині. Усі вихованці Центру — це діти, які втратили батьків, позбавлені їхнього піклування або перебувають у складних життєвих обставинах. Тоді їх супроводжували 20 осіб.

Цього року в межах моніторингу представники Офісу Омбудсмана відвідували закордонні заклади, де наразі перебувають українські діти, зокрема і табір у Вупперталі. Однак їх туди не допустили. Причиною відмови назвали відсутність супроводу від України — діти перебували лише під опікою Німеччини. 

Згідно з інформацією, яку надала німецька сторона, у межах евакуації до них прибули 55 дітей. Але згідно з наказом директора Центру, до Німеччини вирушили 68 вихованців.

Після цього співробітники Офісу Омбудсмана здійснили позаплановий візит до Служби у справах дітей та сім’ї й Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 Києва, щоб зʼясувати, що насправді сталося. 

«Те, що ми дізналися, шокувало: керівництво не володіє інформацією про ситуацію у закладі! У Службі й Центрі немає у наявності копій документів чи будь-яких документів про умови перебування дітей під опікою німецької сторони», — розповів омбудсман.

Схема для ухилянтів

Під час перевірки було зʼясовано, що деякі супровідники дітей під час евакуації не мали жодного стосунку до цієї сфери. Дехто з них став працівником Центру буквально за день до виїзду, а дехто взагалі не був працевлаштований. Проте це аж ніяк не завадило відповідальним особам внести їхні дані до офіційних наказів. 

Але, як зазначає Лубінець, найбільш показовим був той факт, що серед супроводу опинилися близькі родичі керівників Служби у справах дітей та сім’ї й Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 Києва. Також із дітьми виїхали ще четверо людей, підстави для виїзду яких потребують додаткового вивчення. Усе це були чоловіки. 

Опинившися за межами України, чоловіки одразу звільнилися з посад та не повернулися до країни. Цей факт, упевнений Дмитро Лубінець, дає підстави говорити про сплановану акцію. 

До того ж керівництво Служби у справах дітей та сім’ї приховало цю інформацію, не згадавши про неї ані під час нарад, ані у звітах. Тим часом директори обох організацій і надалі їздили в робочі відрядження до Вупперталя, де, за даними омбудсмана, насправді зустрічалися з близькими родичами.

«Запитання: а де 13 дітей? Моніторингова група так і не змогла перевірити ці дані через ненадання інформації», — заявив Дмитро Лубінець. 

Можливо саме тому в одного з керівників відсутній звіт про такі робочі відрядження, а в іншого написані “під копірку” в буквальному сенсі слова: не містить жодної інформації про проблеми дітей, встановлення німецької опіки, звільнення українських супроводжуючих. Із року в рік у звіті на третину сторінки можна побачити лише зміну в одній цифрі: 2022 рік на 2023-й», — зазначив Лубінець. 

І лише 2024 року Офісу Омбудсмана стало відомо, що вихованці Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва залишилися в чужій країні без українського супроводу. Як наслідок, тепер для доступу до дітей потрібно просити про дозвіл німецьку сторону. 

Дмитро Лубінець повідомив, що направив звернення з описом усіх встановлених фактів до Офісу Генпрокурора, Національної поліції, Мінсоцполітики, Нацсоцсервісної служби та КМДА. 

«Після такого випадку ми будемо більш прискіпливо перевіряти документи, повʼязані із закордонними відрядженнями… Адже складається враження, що подібні випадки непоодинокі!» — резюмував омбудсман. 

Київська міська прокуратура розпочала кримінальне провадження за викладеними Уповноваженим Верховної Ради з прав людини фактами.

ТВІЙ СВІТ З ПОСИЛАННЯМ