Завтра відзначатимемо друге велике дванадесяте свято у новому церковному році.

Щороку 27 вересня віряни відзначають Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього. Це велике церковне свято. У народі його ще називають Хрестовоздвиженням або Здвигами

Що означає свято Воздвиження Хреста Господнього?

Воно щороку припадає на 27 вересня. Для християн це унікальне свято, адже воно, хоч і має статус великого, напевно єдине, яке бере початок своєї історії з Біблії.Основою для святкування став переказ, який з’явився в більш пізні роки. За цим переказом близько 326 року нашої ери біля гори Голгофи, де розіп’яли Ісуса Христа, Сина Божого, знайшли фрагменти Голгофський хрест. Якщо вірити стародавнім книгам, саме того року до Єрусалиму прибула з візитом імператриця Олена, яку пізніше Церква канонізувала та назвала Рівноапостольною. Головною метою її поїздки був пошук Господніх реліквій. Вона стала однією з перших, хто розпочав археологічні розкопки святих місць. Саме під час таких розкопок було знайдено хрест, на якому, якщо вірити церковним записам, розіп’яли Ісуса Христа.

Прикмети на Воздвиження Хреста Господнього

Вважається, що в цей день обов’язково потрібно відвідати церкву і прочитати молитви Животворящий Хрест Господній і Символ віри. Наші пращури вважали, що напередодні цього свята нечиста сила намагається нашкодити людям якомога більше. Від зла і біди захищалися молитвами і оберегами. Також дотримувалися ряду важливих правил, щоб уберегтися від злих духів та їх підступів.Вірили, що в цей день не можна заходити в ліс, де на безтурботних порушників міг чекати лісовик.Також в народі побутувала традиція залишати вдома недоторканим якесь блюдо – за допомогою цього частування задобрювали домовика, щоб він наглядав за вогнищем, допомагав по господарству та берег житло. Крім того, його просили відганяти біди і зло від маленьких дітей в сім’ї.До речі, мати кота в хаті в це свято вважалося доброю прикметою і обіцяло достаток всім домочадцям – таким чином тварини переймали на себе деякі «функції« домовика.У той же час вважалося поганою ознакою побачити змію 27 вересня на свято – гад уособлював нечисть і зустріч обіцяла велику біду.

Що НЕ можна робити в цей день:

  • Свято випадає на суворий піст, тому православні віруючі повинні виключити з раціону м’ясо, рибу і будь-яку їжу тваринного походження. Також не можна лаятися, лихословити і займатися будь-якою важкою фізичною працею. 
  • Наші предки вірили, що в цей період змії готуються до зими, тому в ліс краще не ходити – можуть напасти.

Що можна робити:

Християнська церква в цей день здійснює всенічне бдіння і літургію. Священики виносять хрест або його частки, а парафіяни цілують святиню. На аналої хрест лежить до віддання Воздвиження – 4 жовтня.  Після походу до церкви віруючі окроплюють святою водою свої будинки, щоб захиститися від нечистої сили. З тією ж метою потрібно намалювати будинку хрест крейдою, сажею, вугіллям. Хрест можна зробити і з гілочок горобини. 

З просторів Інтернету