В Україні планують створити держструктуру для розмінування

У Міністерстві економіки пропонують створити окрему державну структуру, яка займатиметься питаннями гуманітарного розмінування в України.

Про це заявила перша віцепрем’єр-міністерка економіки Юлія Свириденко під час зустрічі з послами G7.

За словами Свириденко, міністерство вже має розрахунки необхідних ресурсів для прискорення пріоритетного гуманітарного розмінування полів, а також визначило шляхи для прискорення очищення території від вибухонебезпечних предметів. 

З огляду на потреби вона звернулася до країн G7, аби вони надали Україні фінансову підтримку та допомогли зі спеціальною технікою та навчанням людей.

Аби реалізувати такі задачі, в уряді пропонують створити окрему державну структуру. Передбачається, що вона координуватиме гуманітарне розмінування території та буде реалізовувати супутні організаційні задачі.

Крім того, на зустрічі через послів країнам G7 запропонували взяти шефство над розмінуванням окремих областей України. Зазначається, що подібна співпраця сприятиме прискоренню розмінування сільгоспземель, що дозволить українським аграріям раніше розпочати їх використання, що в свою чергу позитивно вплине на економіку країни та на продовольчу безпеку у світі.

Згідно з опублікованими Мінекономіки даними, третина України станом на березень 2023 року потенційно забруднена вибухонебезпечними предметами.

У відомстві уточнили, що найскладніша ситуація в регіонах, де велися або тривають активні бойові дії, і в регіонах, звільнених від російської окупації. До плану першочергового розмінування сільгоспземель увійшли також території регіонів, які забруднені через ракетні удари.  

В цілому, згідно плану першочергового розмінування, планується обстежити та розмінувати 470 тис. 854 га земель сільськогосподарського призначення на території Дніпропетровської, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Запорізької, Херсонської, Чернігівської, Черкаської областей.

В опублікованій минулого тижня Світовим банком Другій швидкій оцінці завданих збитків і потреб відновлення (RDNA2) гуманітарне розмінування внесено до числа п’яти пріоритетів швидкого відновлення у 2023 році з потребами у фінансуванні $0,4 млрд.

Зазначимо також, що у Мінекономіки вважають, що зважаючи на масштаби мінного забруднення територій України, є також потреба у створенні механізму координації міжнародних зусиль з розмінування за прикладом координації військової допомоги в форматі “Рамштайн”. 

Твій світ