Як зміцнити імунітет та вберегтися від вірусів?

Щороку серед населення міста в осінньо-зимовий період року спостерігається зростання захворювань гострими респіраторно-вірусними інфекціями. Враховуючи епідемію коронавірусу COVID-19, крайніх декілька років профілактика захворювань на ГРВІ набула особливої актуальності так як інфікування відразу кількома інфекціями значно підвищує ризик розвитку ускладнень. Тому надважливо знати, як підтримувати імунну систему.

Що таке імунітет?

Імунітет – це захисна система нашого організму на щось небезпечне для нас. Сукупність всіх органів та клітин в організмі, які розпізнають та знищують чужорідні речовини. Представлена ​​абсолютно різними клітинами та органами, імунна система діє як єдиний механізм захисту, постійно зміцнюючись та удосконалюючись під впливом зовнішніх факторів. Реакція захисту починається з моменту розпізнавання ворожого “агента”, потім відбувається його видалення та ліквідація негативних слідів перебування цієї інфекції в організмі.

Коли імунна система ослаблена, ви відчуваєте:

  • слабкість;
  • часті застудні захворювання;
  • нездужання;
  • хронічну втому;
  • зниження працездатності.;
  • порушення сну.

Ви напевно чули про препарати для підвищення імунітету, проте не спішіть бігти в аптеку за таблетками. Більшість таких препаратів є гомеопатичними ліками, тому ми нагадаємо, що не існує жодних досліджень про доведену ефективність гомеопатії (тільки якщо ви ну дуже переконаєте себе, що вони спрацюють – тоді до справи може приєднатися ефект плацебо). Друга група ліків – імуномодулятори, які часто використовують при лікуванні хворих на онкологію або під час трансплантації органів. Свідчень про те, що вони можуть покращити імунну систему здорової людини – також недостатньо. Варто пам’ятати, що імунітет є складною системою, яку дуже складно покращити шляхом ковтання пігулок. Надійнішим способом (не таким простим, як ліки, проте все ж) – є змінення способу життя, відмова від шкідливих звичок.

Декілька способів підтримки імунної системи

1. Фізичні навантаження

Ви чули про це мільйон разів, але повторімо ще один: активний спосіб життя – один із найважливіших чинників підтримання імунітету у відмінній формі. Вправи знімають напругу, допомагають у боротьбі з депресією, зменшують наслідки тривожного розладу. Тобто допомагають з усіма когнітивними проблемами, що слугують джерелами хронічного стресу, який, своєю чергою, руйнує імунну систему. Ми народжені, щоб рухатися – і якщо ігнорувати цю біологічну потребу, організм починає давати збої. Для імунітету найважливішим аспектом фізичного навантаження є посилений кровообіг, тому корисною буде навіть регулярна ходьба.

2. Уникайте стресу

Більшість людей не заразяться на коронавірус, в інших захворювання не спричинить небезпечних для життя ускладнень, але страх і паніка все одно переважають над іншими інстинктами. У скрутні часи рівень тривоги зростає щодня. Але пам’ятайте, що хронічний стрес завдає загальному стану здоров’я великої шкоди. Існує безліч технік для зняття напруги – дихальні вправи, медитації, прослуховування музики, спілкування з друзями, книги, фільми, серіали або комп’ютерні ігри. Важливо вміти зберігати спокій навіть перед лицем невидимої та малодослідженої загрози.

3. Спіть не менше ніж 7 годин на добу

Нестача сну знижує здатність організму виробляти необхідні для підтримання здоров’я білки. Хронічний недосип призводить до всіляких проблем як психологічного, так і фізичного характеру, та, звісно, до ослаблення імунітету. Скільки годин потрібно спати – питання індивідуальне й обумовлене генетичними факторами. Але факт, що дорослі повинні спати не менше ніж 7 годин на добу, і тільки вкрай нечисленній групі людей достатньо 6 годин

4. Піклутеся про себе і про своє ментальне здоров’я

Термін “ментальне здоров’я”, як і синонімічне поняття “психологічне здоров’я”, стосується душевного добробуту людини в широкому сенсі слова. Якщо людина психологічно здорова, вона може повноцінно радіти життю, відчувати сенс свого існування, справлятися з професійними та іншими завданнями, любити, працювати та будувати відносини з іншими людьми. Наше психічне та психологічне здоров’я – важливий фактор, що впливає як на об’єктивні показники фізичного стану, так і на суб’єктивну оцінку, яка зображає наше самопочуття. Психіка людини, що відповідає за душевну рівновагу, і імунна система, яка покликана зберігати постійність внутрішнього середовища організму взаємодіють між собою завдяки нейроендокринній та ендокринній системам. 

5. Добре харчуйтеся, не забувайте про фрукти й овочі

Рух – це життя, але ніщо не впливає на імунітет так, як дієта. З цієї причини малозабезпечені верстви населення більш схильні до інфекційних захворювань. Незалежно від економічного статусу, ризик виникнення імунодефіциту збільшується, якщо ваш раціон складається з великої кількості цукру та вуглеводів.Також необхідно стежити за достатньою кількістю цинку, заліза, фолієвої кислоти, міді, селену, а також вітамінів А, В6, С і Е. Наша порада проста: їжте багато овочів і фруктів, знижуйте споживання шкідливої їжі. Переконайтеся, що десерти у вашому житті займають місце “нерегулярного частування”, а не шкідливої звички.

5 продуктів, які підвищують імунітет

1. АВОКАДО

У авокадо міститься багато вітаміну С, він підвищує імунітет, допомагає відновити сили, позитивно впливає на працездатність, знижує втому і дратівливість. Авокадо – сильний антиоксидант, захищає організм від незв’язаних радикалів ззовні, його можна вживати, додаючи в салати, з яйцем пашот і тостом або просто окремо.

2. ГОРІХИ

У горіхах міститься необхідний обсяг амінокислот, вони добре знижують підвищений тиск, також стимулюють кровообіг і зміцнюють імунітет. Можна їсти арахіс, кедрові і волоські горіхи, кеш’ю, фундук, мигдаль і інші улюблені горіхи. Денна норма становить близько 10 горіхів в день. Можна додавати в салати, запікати з м’ясом чи використовувати у випічці.

3. РИБА

У рибі містяться омега-3 жирні кислоти, вони захищають організм від хвороб, добре підтримують імунітет. Риба також багата амінокислотами і білками. У ній багато цинку, який формує імунні клітини. Також у ній міститься багато вітаміну В, А, Е. Щоб підтримувати імунітет, рибу можна їсти в будь-якому вигляді: запікати, смажити або варити.

4. ЦИТРУСОВІ

Цитрусові зміцнюють імунітет, допомагають у боротьбі  із захворюваннями. Їх можна також вживати в профілактичних цілях. Цитрусові можна додавати в салати і випічку, пити фреші. Крім цього, апельсин володіє загоючими властивостями і піднімає настрій.

5. БОЛГАРСЬКИЙ ПЕРЕЦЬ

Болгарський перець захищає імунітет краще цитрусових. У ньому міститься багато вітаміну С. Один перець містить у собі більше вітаміну С, ніж наша денна норма, тому для підтримки імунітету досить з’їдати половинку перцю в день. 

Бережіть себе!

Інформація з Інтернет простору