Як унеможливити загрози в Інтернеті? Золоті правила

Перебування у мережі не завжди є безпечним. Ось декілька моментів, про які не варто забувати

  1. Складні паролі.

Найкраще використовувати для входу на різні платформи різні паролі. До того ж захист повинен бути надійним, тому забудьте про дату народження чи номер мобільного телефону. Час від часу потрібно змінювати паролі та бажано не зберігати їх в мережі

2. Двофакторна автентифікація.

Такі гіганти як Facebook чи Google пропонують своїм користувачам встановити двофакторну автентифікацію, і від цього не потрібно відмовлятися. Це убезпечить від входу у ваші облікові записи сторонніх людей, які не мають доступу до вашого телефона.

3. Перевірені додатки та сайти.

Усі надійні сайти у вашому браузері марковані замком – слідкуйте за цим і не залишайте особистих даних на ресурсах, де такого маркування немає. Щодо ґаджетів, то з ними також потрібно бути також уважними. App Store і Google Play не гарантують безпеки усіх своїх додатків.

4. Різна пошта для різних цілей.

Найкраще, щоб у вас була одна пошта – для роботи, інша – для реєстрації у різних соцмережах чи на сайтах, а третя – для важливих особистих цілей, наприклад, для інтернет-банкінгу. Тоді, коли вам на пошту, яку створили для соцмереж, прийде лист ніби від банку, ви знатимете, що справа рук шахраїв.

5. Особиста пильність.

Найчастіше люди стають жертвами шахраїв через власну необачність, коли самі надають інформацію шахраям. Тому ігноруйте пропозиції ввести номер телефону, бо саме ви виграли якийсь неймовірний приз. Тим більше не вводьте дані своїх банківських карток на незахищених або невідомих сайтах.

6. Перевіряйте адреси веб-сайтів

Перевіряйте веб-адресу (URL) та сертифікат (замок в адресному рядку Вашого браузеру), щоб визначити, чи не підроблений сайт Ви відвідуєте. Немає зображення замка? Не вводьте чутливої інформації на цьому веб-сайті. Також, використовуйте закладки для веб-сайтів, які Ви часто відвідуєте. Також будьте уважні, відкриваючи абревійовані посилання, які часто використовуються у соціальних мережах.

7. Не відкривайте повідомлення та незнайомі файли, які Ви не очікуєте

Чи траплялось Вам неочікувано отримати подвідомлення з прикріпленим файлом з гіперпосиланням, або запрошення увійти в систему? Будьте пильними та не відповідайте на такі повідомлення, навіть, якщо Ви знаєте відправника. Приймайте тільки ті повідомлення, які Ви очікували отримати. Ніколи не залишайте спам, видаляйте його.

8. Подумайте перед тим, як викласти щось у мережу Інтернет

Дуже легко викласти інформацію у мережі Інтернет, але дуже складно прибрати її з неї. Тому, думайте перед тим, як викласти щось у Інтернет. Захищайте свої сторінки у соціальних мережах та будьте розбірливими у тому, кому дозволяєте доступ до власних профілів і даних. Якщо Ви ділитесь інформацією, впевніться у тому, що знаєте цю організацію і/або особу. Вкажіть скільки ця інформація може зберігатись та з якими ще організаціями і/або людьми вона може бути розділена ще.

9.  Завжди встановлюйте оновлення програмного забезпечення

Розробники операційних систем, браузерів та іншого програмного забезпечення, як антивіруси, системи керування базами даних, офісні пакети програм регулярно випускають оновлення, які закривають виявлені вразливості. Використовуйте автоматичне оновлення, де це можливо. У разі, якщо це не можливо — регулярно вручну оновлюйте Ваше програмне забезпечення, завантажуючи оновлення з офіційних сайтів в Інтернеті.

10. Дійте на власний розсуд

Якщо щось занадто добре, щоб бути правдою — це зазвичай не правда. Будьте пильні та не довіряте тим особам/технологіям/явищам, яких Ви не знаєте

Важливо: іноді з Вашим комп’ютером трапляється небажане, навіть, якщо Ви дотримувались цих правил. Наприклад, вірус може видалити Ваші дані або Ваш жорсткий диск може бути пошкоджено. Якщо Ви робите резервні копії, Ви зможете використати зкопійовані раніше дані. Можна робити резервні копії на зовнішні носії даних, такі як DVD-диски, USB-носії та жорсткі диски, які зберігати в іншому, відключеному від мережі Інтернет місці.

З просторів Інтернету

.