На Закарпатті настоятелю храму МП оголосили про підозру

Служба безпеки зібрала доказову базу щодо настоятеля Хресто-Воздвиженського кафедрального собору в Ужгороді, який причетний до розпалювання релігійної ненависті.

Про це повідомили у Службі безпеки України в Закарпатській області.

За даними слідства, у грудні минулого року фігурант неодноразово публічно ображав релігійні почуття українців, які виявили бажання святкувати Різдво 25 грудня.

Співробітники СБУ задокументували понад сім епізодів, коли священник принижував релігійні почуття громадян інших конфесій й намагався сформувати ворожі настрої до них. Судово-лінгвістична експертиза підтвердила злочинні дії підозрюваного.

В Офісі генпрокурора додали, що «неодноразово настоятель дискредитував вірян ПЦУ, називаючи “безбожниками”, а саму церкву ототожнював з “пустим безблагодатним підвалом з павуками”, “конфесією мерців”. Під його критику підпадали й ті, хто підтримував перехід УПЦ МП до ПЦУ. Священнослужитель ототожнював це з “втратою Господа”, а здобуття Православною церквою України Томосу представляв своїм прихожанам як одержання “фальшивої бумажки” та “безумство кучки неправославних людей”. Також встановлено, що протоієрей публічно транслював гостру неприязнь до іншої церкви, збурюючи релігійне протистояння в регіоні”.

Священнослужителю інкримінують розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті (ч. 1 ст. 161 КК України). Також вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу. Наразі триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Києво-Печерській Лаврі вирішили розірвати договір з УПЦ (МП)

Твій світ