Міжнародний суд видав ордер на арешт путіна. Що ж буде далі?

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав міжнародні ордери на арешт президента росії володимира путіна, а також уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх звинувачують в незаконній депортації населення та дітей з території України до росії.

Відповідна інформація опублікована на сайті суду.

“володимир володимирович путін, президент Російської Федерації, скоріше за все несе відповідальність за воєнний злочин у вигляді незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переміщення населення (дітей) з окупованих територій України до Росії Федерація (згідно зі статтями 8(2)(a)(vii) і 8(2)(b)(viii) Римського статуту)”, – йдеться в повідомленні пресслужби суду.

Йдеться про воєнні злочини, які були скоєні щонайменше з 24 лютого 2022 року.

У повідомленні суду зазначається, що “існують розумні підстави вважати, що Путін несе індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезазначені злочини” – через безпосередню участь, дії спільно з іншими людьми або ж через неспроможність здійснювати належний контроль над цивільними та військовими підлеглими.

Приблизно такою ж є підстава видачі ордеру на арешт Марії Львової-Бєлової, яка з 2021 року є уповноваженою рф з прав дитини, – за виключенням пункту про “неспроможність здійснювати належний контроль над військовими підлеглими”.

Що означає для путіна ордер суду в Гаазі

«Відтепер російський президент має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину – незаконного примусового переміщення українських дітей…Це означає, що за межами росії путіна мають заарештувати та передати до суду. А світові лідери тричі думатимуть, перш ніж тиснути йому руку або сідати з ним за стіл переговорів. Світ отримав сигнал, що російський режим є злочинним і його керівництво та поплічники будуть притягнуті до відповідальності», – написав генеральний прокурор України Андрій Костін у Telegram.

За його словами, це історичне рішення для України та всієї системи міжнародного права.

«Та це лише початок довгого шляху до відновлення справедливості. І цей шлях ми маємо пройти спільно з усім вільним світом», – додав генпрокурор.

“Чорний день для путіна”

“Ми справді повинні вітати цю подію як першу ластівку. За нею будуть інші ластівки, але все починається з першої. Для Путіна сьогодні справді чорний день. Тому що він став офіційно оголошеним міжнародним політичним трупом. Це означає, що з ним більше ніхто з цивілізованого світу спілкуватися не буде”, – каже ексміністр закордонних справ України (2007-2009) Володимир Огризко.

На думку дипломата, якщо путін ризикне побувати в одній з країн, які ратифікували Римський статут, його можуть взяти під варту і передати в Гаагу.

Оточення путіна отримало сильний пас, який говорить, що в разі, якщо це оточення диктатора і передасть його до рук Міжнародного кримінального суду, це означатиме, що вони принаймні зможуть врятувати власну долю, переписавши всі злочини на нього”, – відзначає Володимир Огризко.

Медведєв погрожує ракетним ударом по будівлі МКС у Гаазі

Заступник голови Ради Безпеки РФ Дмитро Медведєв заявив, що рішення Міжнародного кримінального суду щодо ордеру на арешт Володимира Путіна матиме “жахливі наслідки” для міжнародного права. 

Усі ми, панове, ходимо під Богом та під ракетами. Цілком можливо собі уявити точкове застосування гіперзвукового “Онікса” з Північного моря з російського судна по будівлі суду у Гаазі. Його, на жаль, не збити. І суд – це лише убога міжнародна організація, а не населення країни НАТО. Тому й війну не починатимуть. Побояться. І шкодувати ніхто не буде. Тож, громадяни судді, уважно дивіться у небо“, – написав він у своєму телеграм-каналі. 

Твій світ