Агітувала за “рускій мір”: СБУ передала справу прикарпатки до суду

За матеріалами СБУ перед судом постане інтернет-агітаторка з Івано-Франківської області.

Про це повідомили у відомстві.

Уродженка Івано-Франківської області не сприймала Україну, натомість тужила за срср і росією. Вона захоплювалася російськими вояками та покладала великі сподівання на призначення командувачем сил вторгнення генерала суровікіна.

За матеріалами слідства, ідеї та погляди, які активно поширювала агітаторка, були спрямовані на підтримку повалення влади, політичного устрою та конституційного ладу в нашій державі.

Досудове розслідування також встановило, що контент, яким ділилася жінка, виправдовує повномасштабне вторгнення РФ та героїзує російських загарбників.

СБУ викрила та затримала агітаторку в січні. Під час обшуків у неї вилучили комп’ютер та телефон з доказами протиправної діяльності. Відтоді агітаторка перебуває під вартою.

 За даними слідства, з квітня 2022 року у соцмережі “Однокласники” вона поширювала матеріали з підтримкою збройної агресії РФ проти України та виправдовувала окупантів.

У пресслужбі СБУ повідомили, що агітаторка захоплювалася російським військовим керівництвом, поширювала російські наративи щодо «нацизму» та підтримувала інші інформаційні кампанії російської воєнної пропаганди.

Крім того, жінка поширювала матеріали, які містять публічні заклики до насильницької зміни конституційного ладу та чинної державної влади шляхом російського збройного наступу, а також ведення на території України агресивної війни.

Фігурантка обвинувачується за такими стаття КК України:

– ч. 3 ст. 109 – розповсюдження матеріалів із публічними закликами до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу та до захоплення державної влади;

– ч. 3 ст. 436-2 – поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників.

За ці дії жінці загрожує від 5 до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

Досудове розслідування здійснювало Управління СБУ в Івано-Франківській області за процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури.

Твій світ