Пекельна ніч для України: масові обстріли, зруйновані будини і втрачені життя

У ніч на 9 березня та зранку російські війська здійснили масований обстріл території України за допомогою ракет та дронів. Звуки вибухів пролунали у Києві, Дніпрі, Одесі, Харкові, Хмельницькому, на Вінниччині, Львівщині та в інших регіонах. По всій країні була оголошена повітряна тривога.

На початку доби 9 березня Російська Федерація завдала масованого ракетного удару по по об’єктах критичної інфраструктури.

Протиповітряна оборона збила 34 із 48 крилатих ракет.

Усього було випущено 81 ракету різного типу та 8 дронів-камікадзе, повідомив у Telegram головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

  • 28 пусків крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555;
  • 20 пусків крилатих ракет морського базування «Калібр»;
  • 6 пусків крилатих ракет повітряного базування X-22;
  • 6 пусків крилатих ракет повітряного базування Х-47 «Кинджал»;
  • 8 пусків керованих авіаційних ракет: 2 – Х-31П; 6 – X-59;
  • 13 пусків зенітних керованих ракет С-300.
  • 8 пусків ударних БпЛА «Shahed-136/131».

Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців:

«Тяжка ніч. Масована ракетна атака по всій країні. Київ, Кіровоградщина, Дніпропетровщина, Одещина, Харківщина, Запоріжжя, Львівщина, Івано-Франківщина, Житомирщина, Вінниччина. Атаки на об’єкти критичної інфраструктури, житлові будинки. На жаль, є постраждалі та загиблі. Мої співчуття рідним. Окупанти можуть лише тероризувати мирних людей. Це все, на що вони здатні. Але це їм не допоможе. Відповідальність за все скоєне їх не мине. Дякуємо вартовим нашого неба та всім, хто допомагає долати наслідки підступних атак окупантів!»

Ситуація в регіонах

Київ

У Києві та області повітряна тривога була оголошена близько першої ночі. Під ранок міський голова Віталій Кличко повідомив про вибухи в Голосіївському районі, де був уражений один з об’єктів інфраструктури. Згодом про вибухи повідомили і у Святошинському районі. Там уламки російської ракети впали на автівки і спричинили загоряння. Внаслідок цього поранення отримали троє людей.

Одеса

О 1:55 на Одещині була оголошена повітряна тривога, вночі в регіоні пролунала серія вибухів. Голова ОВА Максим Марченко заявив про влучання ракет в об’єкт енергетичної інфраструктури області. Через ракетну атаку в Одеській області застосовуються екстрені відключення світла. У зв’язку з відсутністю напруги тимчасово не курсують трамваї та тролейбуси.

Львів

У Золочеві на Львівщині російська ракета впала в житловій зоні, загинули щонайменше п’ятеро людей. Через пожежу знищені три житлові будинки, авто і кілька господарчих будівель.

Дніпро

У ніч на 9 березня на Дніпропетровщині пролунала серія вибухів. Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак заявив про влучання у Дніпровському, Павлоградському, Криворізькому та Нікопольському районах. Попередньо, через атаку одна людина загинула, ще дві травмувалися.

Житомир

У Житомирській міськраді повідомили, що по місту вночі вдарили беспілотники Shahed. Через обстріли у місті відсутнє водопостачання.

Херсон

Російська армія зранку обстріляла Херсон. Влучили зокрема в зупинку громадського транспорту. Попередньо відомо про трьох загиблих.

Запоріжжя

У зв’язку з ракетними ударами Росії Запорізька атомна електростанція повністю знеструмлена.

“Енергоатом” попередив, що в разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу.

Зазначається, що на відновлення живлення у фахівців є 10 днів – на стільки вистачить резервного живлення на станції. Зараз на ЗАЕС діють генераторні системи.

«Наразі станція знеструмлена і перейшла в режим блекауту вшосте за час окупації, 5-й та 6-й енергоблоки переводяться в холодний стан, увімкнулись 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб ЗАЕС. Пального для їхньої роботи залишається на 10 діб. Розпочався зворотний відлік часу. В разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу», – повідомили у прес-службі «Енергоатому».

Через окупацію енергостанції та втручання «Росатому» в роботу ЗАЕС, українські фахівці мають обмежені можливості для підтримання станції у безпечному режимі. В «Енергоатомі» додали, що через російські обстріли всі українські АЕС розвантажили потужність – ранкові показники всіх енергоблоків тримаються на 4700 МВт.

Інформація оновлюється

Бережіть себе і рідних!

Твій світ з посиланням на Суспільне