У мережі збирають підписи на петицію про ротацію. Просять долучатися небайдужих.

Демобілізувати за бажанням мобілізованих військовослужбовців, які відслужили один рік” – саме з таким закликом на сайті електронних петицій офіційного інтернет представництва Президента України звернувся  Водяний Антон Васильович 05 вересня 2022 року.

” Людина, що відслужила встановлений термін, повинна мати гарантовану відстрочку від наступної мобілізації — наприклад, залежно від реальної кількості військовозобов’язаних та необхідної в даний період кількості людей в армії, це може бути п’ять років гарантованої відстрочки після року служби. Натомість, уже раніше, з 2014 року, бували ситуації, коли тих самих людей могли мобілізувати на нове коло через лічені місяці. Це економія ресурсів у першу чергу військкоматів, яким так простіше — але несправедливість і нехтування довгостроковою підготовкою нових кадрів.
Звісно, всі відстрочки та підстави звільнення від військової служби повинні зберігатись — як і можливість залитися на триваліший термін за власним бажанням і/або можливість підписати контракт.” – йдеться у тексті.

Тим часом, користувачі соціальних мереж активно підтримують дану ініціативу:

“Дуже важливо! Прошу підтримати петицію про ротацію (демобілізацію) військових, що з перших днів захищають Україну Ці військові втомлені фізично, психічно, морально, емоційно, вони потребують відпочинку, їх потрібно замінювати. Вони витримали найважчі випробування, коли не було достатньо зброї, коли не було забезпечення та повна невизначеність чи зможе Україна стримати окупантів. Дякую кожному за підтримку!” – пише одна із дописувачів у Facebook. Проте, влада має на це інше бачення.

Не на часі

Українська влада дуже обережно підходить до питання демобілізації військових, які вже отримали бойовий досвід і відповідні навички на фронті. Адже замінити їх на новобранців без досвіду – дуже великий ризик. Заступниця голови комітету Верховної ради з питань нацбезпеки і оборони Мар’яна Безугла (“Слуга народу”) каже, що її комітет “працює над цим питанням”. Оскільки надходять такі звернення і від військових, і від громадських організацій. Але оформленого законодавчого рішення ще немає.”Тож таку тему попередньо ми підняли. Можу спрогнозувати, що це (демобілізація) може бути вже після завершення воєнного стану. – пояснює вона ВВС News Україна. – Наразі, у 2022 році, ситуація дуже важко прогнозована, щоб ми могли планувати якісь строки демобілізації і взагалі проводили планову ротацію і відпустки військових”.За її словами найчастіше питання демобілізації підіймають бійці тероборони. На початку агресії в цей новий від військ записалось добровольцями дуже багато цивільних людей, які не мали жодного військового досвіду.Підрозділи тероборони, за попереднім планом, мали б дислокуватися у місцях проживання її бійців, але потім розвиток подій на війні змусив перекинути ТрО на найгарячіші ділянки фронту.Відповідно, мобілізовані бійці, що не мали бойового досвіду і планів на тривалу службу, опинились в непростій ситуації. Строки їхньої демобілізації з ТрО в законодавстві не прописані.”Водночас, за відгуками командування ЗСУ, саме тероборона демонструє наразі дуже швидкий прогрес у військовій справі”, – каже вона.В такій повномасштабній війні, каже депутатка, важливим є саме бойовий досвід, який вже отримали українські військовослужбовці, які були мобілізовані і брали участь в бойових діях.Навчити і організувати замість них “новомобілізованих” – це дуже багато часу, визнає вона. І це величезні ризики щодо захоплення Росією нових територій і наших поразок, каже Безугла.Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки “Центру Разумкова”, підполковник запасу Олексій Мельник визнає, що зняти з фронту підготовлених і навчених бійців ЗСУ дуже ризиковано.”Однозначно, демобілізація через те, що люди вже виконали свій обов’язок протягом тривалого часу, це дуже слушна і гуманна ідея. – каже він. – Але, дійсно, в такому варіанті ми потрапимо в ситуацію, коли потрібні будуть місяці, щоб підготувати нове поповнення, яке не має практичного військового досвіду. У них будуть значно менші бойові якості, ніж у сьогоднішніх бійців”, – визнає експерт.В міноборони питання демобілізації військових для ВВС News Україна не змогли прокоментувати, пояснивши, що цим питанням “ще ніхто не займався”

Самі ж військові, втомлені і очікують нашої підтримки. Кажуть, ніхто не очікував, що все це триватиме так довго

Затягнута війна

Основна проблема – ніхто не знає, скільки продовжиться війна з Росією. Але, вочевидь, це затягнеться більше ніж на рік, каже Артем Чапай.До психологічної і фізичної втоми за цей час цілком вірогідно додадуться проблеми в сім’ї і в професійному середовищі.Колишній народний депутат, а нині мобілізований боєць Ігор Луценко підтверджує, що українське законодавство не було готове до такого тривалого воєнного конфлікту, який зараз відбувається.“Воювати ми, ймовірно, будемо довго, РФ велика і “дурі багато”. Наша система мобілізації під таке не прописана – під довгі дистанції, – вказує він. – А треба забезпечити ротацію людей у площині фронт-економіка, щоб розподілити тягар відсутності у економічному житті більш рівномірно”.Зараз військові, щоб відновити сили і побачитись з близькими, можуть сподіватися лише на короткострокові відпустки. Їх на власний розсуд дає бійцям командуванням військової частини. Але це не вихід, запевняє Артем Чапай.”Відпустки – це лікування симптомів, це мало що дає насправді”.Він вказує на ще одну проблему. Між мобілізованими й тими, хто так і не потрапив до військкомату, зростатиме соціальна напруга.З іншого боку, повага громадськості і привілейований статус відслуживших бійців може зіграти з ними злий жарт. Тут прямий шлях до появи тієї самої української “військової хунти”, якою так лякає весь світ РФ, вважає письменник.Коли кількість українців, що напряму долучилися до цієї війни, буде значною, така проблема не виникне, впевнений він.

До слова, якщо ви хочете долучится потрібно пройти ідентифікацію через Приват24 та підписати.

https://www.bbc.com/ukrainian/features-62975574…

Інформація з Інтернет джерел