Важкі бої точаться за Бахмут. Яка ситуація наразі?

На Сході України тривають запеклі бойові дії, чи не найскладніша ситуація у Бахмуті Донецької області. У східній фортеці вже кілька місяців тривають тяжкі бої. Окупанти не полишають спроби захопити місто, але наші військові не здаються.

Яка ймовірність того, що український гарнізон залишить Бахмут?

На Бахмутському напрямку ситуація дуже загострюється. Водночас стратегічні плани ворога не здійснюються.

Про це розповів військовий ЗСУ Євген Карась:

Ми розуміємо, що стратегічні плани ворога не здійснюються. Є втома і у наших частин. Кожен день забирає життя наших солдатів. Нам не вистачає озброєння всіх типів від союзників. Але маємо – що маємо. Це трагедія для людських домівок. але й запорука того, що потім ми повернемо все“, – зазначив боєць.

Євген Карась також додав, що наразі вкрай важливо зберігти бойовий особовий склад для майбутніх контрнаступів.

На даний момент росіяни не взяли Бахмут, Авдієвку, Вугледар, ледве-ледве взяли Павлівку. Лиман вони не контратакували. Сіверськ стоїть. Якщо з Бахмута буде операція відступу, для нас немає в цьому фатума, тому що ті бійці, які тримали ті позиції, зробили там максимум можливого“, – зазначив Євген Карась.

Він назвав Бахмут феноменом химерної війни.

Сучасність і середньовіччя: дрони, рубка окопна, артилерія, супутники… Що буде з Бахмутом, вирішить командування. Якщо ситуація стане критичною, на мою думку, треба приймати рішення, як це було в Сєвєродонецьку. Історія Бахмута – це героїзм людей на всіх ділянках фронту. Наші війська втримали безкінечні атаки росіян”, – додав він.

Погода може дати перевагу ЗСУ у боях за Бахмут

У той час як українські війська продовжують обороняти Бахму, підвищення температури призведе до багнистих умов та бездоріжжя, що обмежує пересування по пересіченій місцевості.

Погане пересування по пересіченій місцевості зазвичай дає певну військову перевагу силам, що обороняються, наголошує британське відомство.

Денна температура ґрунту в цьому районі підвищилася і зараз значно перевищує температуру замерзання. Як і з середини лютого 2023 року, нічні заморозки та денні відлиги залишаються ймовірними до наступного тижня.

Однак прогнозоване потепління навесні призведе до подальшого зниження умов пересування по місцевості. Майже напевно, що наприкінці березня, після останньої відлиги, пересування по місцевості буде найгіршим.

Це додасть додаткових труднощів наземним операціям і ускладнить пересування важкої бронетехніки по бездоріжжю, особливо по розпушеному ґрунту на Бахмутському напрямку.

Заступниця Міністра оборони Ганна Маляр напередодні розповіла, що у Бахмуті Донецької області складна ситуація, туди направили підкріплення. Рішення утримувати місто – стратегічне, а не політичне.

За її словами, ситуація в Бахмуті – складна й напружена, росіяни сконцентрували там основні зусилля, аби спробувати повністю окупувати Донецьку область.

Вона зазначила, що командувач Сухопутних військ Олександр Сирський під час нещодавньої поїздки до міста ухвалив рішення про переміщення туди додаткових підрозділів.

«У районі Бахмута професійні та численні підрозділи Вагнера. Втрати супротивника дуже високі, в рази більші, ніж у нас. Наші воїни можуть знищувати до 80% терористів», – сказала Маляр.

Заступниця міністра наголосила, що рішення утримувати Бахмут — військове, а не політичне, як це намагається подати російська пропаганда.

«Рішення ухвалюють військові, які не керуються політичними мотивами», – резюмувала вона.

Крім того, за словами Ганни Маляр, російські військові змушені замінювати найманців ПВК «Вагнер» на Бахмутському напрямку, бо більшість підрозділів найманців знищили Збройні сили України. Водночас вона стверджує, що російські військові не мають мотивації, на відміну від найманців з «Вагнера», яких мотивує оплата.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела