Затримано зрадника, який допомагав окупантам наступати на Київ

Чоловік показував росіянам маршрути для наступу на Київ та особисто супроводжував російські БТГ. Зрадником виявився очільник селища Озера Гостомельської громади.

Як повідомили представники контррозвідки Служби безпеки, фігурант вже на початку повномасштабного вторгнення підтримав російських загарбників та запропонував їм свою допомогу — надав рашистам маршрути доріг для просування їхніх військових колон у напрямку столиці через Гостомель та Мощун. У подальшому староста супроводжував російські батальйонно-тактичні групи, які штурмували обидва селища і намагались прорватися до Києва. Аби убезпепечити запроданця, який особисто брав участь у захопленні рідного краю, йому видали автомат АК-74С та нарукавну пов’язку білого кольору, як розпізнавальний знак. У такому «вигляді» він патрулював місцеві населені пункти і «зливав» до штабу загарбників адреси помешкань українських патріотів. Також чоловік нібито вів облік громадян, які залишилися в селі, для видавання їм гуманітарної допомоги від окупаційних військ рф.  А ще правоохоронці наголошують, що затриманий відкрито закликав мешканців села співпрацювати з окупантами.  Крім того, староста організовував “розквартирування” особового складу Збройних сил рф в оселях людей, які виїхали з району, а також передавав загарбникам комунальний автотранспорт. Після звільнення регіону староста залишився у селищі, сподіваючись уникнути правосуддя. Однак співробітники СБУ затримали посадовця за місцем його проживання поблизу Гостомеля.

Яким може бути покарання?

На підставі зібраних фактів правоохоронці повідомили старості села про підозру в держзраді (ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу). Суд обрав чоловіку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Йому загрожує від 12 до 15 років позбавлення волі з можливою конфіскацією майна.

Зазначимо, старостою села Озера під Києвом Вадим Мартинов став ще у 2010 році і відтоді не залишав своєї посади.

Твій світ