Винахідник з Полтавти надрукував безпілотник для ЗСУ на 3D-принтері

Вартість такого апарату в десятки разів нижча за інші дрони, які ЗСУ зараз запускають на передовий.

Про це пише Телеграф.

З початком повномасштабної війни в Україні з’явилася численна армія волонтерів, яка забезпечує фронт надрукованими на 3D-принтері пластиковими ніштяками. Підприємець з Гадяча Полтавської області Артур Біжко пішов далі — він друкує безпілотний літальний апарат.

Свій перший квадрокоптер Артур Біжко зібрав років 8 тому заради фільмування природи. Проте дуже швидко до цього охолов. Тому розібрав його й зробив із його деталей кораблик для рибальства. 

Біжко має готовий корпус дрону літакового типу вагою 1,1 кг з довжиною 90 см та розмахом крил 1,4 см. Він надрукував деталі з непоказного чорного пластику, але не поспішає фарбувати літальний апарат, оскільки це збільшить масу, а отже зменшить дальність польоту. За словами чоловіка собівартість його пластикового дрона набагато нижча за аналогічні моделі з пінопласту або карбону. Крім того, перевага технології — швидке виробництво. 3D-принтер дозволяє виготовити всі деталі за 48 годин, ще якийсь час знадобиться на склейку. І ще з важливого: із-за невеликого розміру і пластикового корпусу дрона локаторам важче виявляти такий об’єкт. Наразі необхідно встановити електроніку та акумулятор. Електронні деталі українець уже знайшов і чекає на доставку, якісь з них опинилися в Україні, а якісь довелося замовити з Китаю.

Поки йдуть деталі для комплектування, волонтер готує корпус ще одного БПЛА.

«Щойно його змонтую, почну випробування. І поїде цей літачок на «нуль», де стоять наші земляки. Аеророзвідка дуже потребує таких апаратів. Наскільки я знаю, на фронті надруковані апарати ще не застосовувалися», — каже ентузіаст.

В ході розмови зізнажться, що йому не довелося створювати БПЛА з нуля, оскільки конструкторські розробки дронів вже продаються на зарубіжних онлайн-ресурсах за цінами від $20 до $40. Артур Біжко через знайомого аеророзвідника зв’язався з однодумцем, який купив модуль за $25 і погодився поділитися кресленнями. Бізнесмен пояснив: під час друку 3D-принтер подає розплавлений пластик на сопло та формує деталь, наносячи шар за шаром. Під кожен тип пластику обладнання доводиться наново налаштовувати, виставляючи такі параметри, як температура. Після перших тестів процес триває набагато швидше.

“Не все з першого разу виходить. Щось буває не так… У мене було багато тестових печаток. Тільки одна частина крила друкується понад шість годин”, — зазначив Артур.

Твій світ