10 вражаючих фільмів про бортьку українсбкого народу, які варто подивитися

Всю історію існування України ми були вимушені боротися за право розмовляти своєю мовою, писати нею, співати, жити на своїй землі за власними правилами та ще безліч речей, які є звичними для будь-якої культури. Напередодні річниці кривавої війни хочемо запропонувати вам добірку філм про історію українського народу.

До списку увійшли як художні сучасні стрічки, так і документальне кіно, яке описує події з моменту повномасштабного вторгнення країни-агресора.

“Снайпер. Білий Ворон”

Воєнна драма, заснована на реальних подіях 2014-го року на Донбасі. Вчитель Микола Вороненко разом із дружиною – пацифісти з Горлівки, які вирішили провести цікавий експеримент. Вони зробили власне “поселення”, де намагалися прожити без всіх благ цивілізації, в єднанні з природою.Але в Україну прийшла війна, яка викреслила мир з їхнього життя. Тепер Микола має єдину мету – обороняти свою країну та протистояти ворогу, тому йде добровольцем, аби стати снайпером в ЗСУ.

«Голод 33», 1991

Це перший художній фільм про Голодомор 1932–1933 років за мотивами повісті Василя Барки «Жовтий князь». За сюжетом стрічки, українська селянська родина намагається вижити під час голоду. Також у картині йдеться про встановлення радянської влади більшовиками на території України і збільшення завдяки терору тотального контролю партії над життям населення. Голодомор довго замовчувався радянською владою або подавався як голод внаслідок посухи. Проте насправді він був наслідком колективізації та цілеспрямованих заходів керівництва СРСР на чолі зі Сталіним, щоб послабити національно-визвольні повстання українців і остаточно встановити радянську владу в Україні. Внаслідок Голодомору загинуло понад 4 млн осіб.

“Зеленський: виклик путіну”

Документальний фільм розповідає глядачам про життєвий шлях президента України Володимира Зеленського. У стрічці зібрані моменти його студентства на юридичному факультеті, становлення кар’єри актора та коміка, а також його діяльність безпосередньо як очільника держави. Зокрема зосереджується увага на його діях після повномасштабного вторгнення російських військ.

 Мої думки тихі (2020)

Дебютна робота Антоніо Лукіча — це драма і комедія, головною темою якої є взаємини між мамою і сином. За сюжетом фрілансер Вадим відправляється у Закарпаття, щоб записувати звуки українських тварин. Якщо йому вдасться знайти рідкісного і загадкового рахівського крижня та записати його спів, він отримає омріяну роботу у Канаді. У мандрівку із сином вирушає його мама, яка чи то допомагає, чи то заважає. В українському прокаті фільм зібрав 10 млн грн, що для артхаусного кіно вважається хорошим показником. Але, після виходу на стримінгових сервісах ця сума може значно зрости.

«Зима у вогні: Боротьба України за свободу», 2015

Це документальний фільм про Революцію Гідності в Україні протягом зими 2013–2014 років американського режисера Євгена Афінеєвського. Картина містить багато інтерв’ю з протестувальниками, медиками, священиками, митцями, які перебували на Майдані. Фільм знімали 28 операторів. Світова прем’єра відбулася на Венеційському кінофестивалі 2015 року. Також стрічка отримала приз глядацьких симпатій на фестивалі в Торонто. А американський інтернет-провайдер Netflix став головним дистриб’ютором картини.

«Століття Якова», 2016

На основі однойменного роману Володимира Лиса зняли телевізійний 4-серійний фільм. За сюжетом, волинянин Яків прожив довгі сто років, що були насичені карколомними і мінливими подіями — як особистими, так і бурхливими суспільними змінами ХХ ст. Яків — доволі розмірений і навіть подекуди пасивний сільський чоловік, проте історія на початку нової епохи не давала нікому спокою, особливо на пограниччі. Так він встиг послужити у польській армії, повоювати у Другій світовій, втекти з німецького концтабору, опинитися з родиною та односельчанами поміж конфлікту УПА і радянських спецслужб й пережити польсько-українську трагедію, яку згодом назвуть Волинською. Забагато, як на долю однієї людини. Проте таким було життя багатьох українців, що воювали в різних арміях, часто один проти одного, втрачали рідних, а потім знову відбудовували свої домівки.

І будуть люди (2020) — Аркадій Непиталюк

У головних ролях Остап Дзядек, Акмал Гурєзов, Олена Борозенець. Це серіал-епопея, що змальовує українську історію 20 століття, розповідаючи її очима простих людей. Кожен із 12 епізодів — нова історія нового персонажа, котрі проходять через Першу світову війну, революцію, радянську окупацію. Ми звикли дивитися на всі ці події масштабно, але цей міні-серіал дає змогу дивитися на нашу історію з більш приватної точки зору, так, якби про неї вам розповідали прабабусі.

“Залишаючи Ірпінь”

Документальний фільм від польського журналіста Міхала Пшеладського, лауреата журналістської премії Grand Press. У фільмі зібрані документальні свідчення російської окупації Ірпеня. Зокрема того, як мешканці міста намагалися врятуватися від загарбників і як українські військові тримали оборону міста.

Ціна правди (2019) — Аґнешка Голланд

У головних ролях Джеймс Нортон, Ванесса Кірбі, Пітер Сарсгаард. Ця стрічка створювалася спільними зусиллями Польщі, Британії та України, щоб розповісти про першого журналіста, котрий під власним іменем у 1933 році заявив на весь Західний світ про Голодомор в Україні. Британець Ґарет Джонс, ризикуючи своїх життям, прагнув показати світові, якою ціною Сталін «справляється» з кризою, що охопила весь світ. Це історія не про українця, але вона викликає ті глибокі відчуття вдячності, які чимало громадян нашої країни й зараз відчувають до британців.

Гіркі жнива (2017) — Джордж Менделюк

У головних ролях Теренс Стемп, Макс Айронс, Саманта Баркс, Баррі Пеппер. Ця канадська стрічка стала першим англомовним фільмом про Голодомор, котрий знімали в Україні, консультуючись з істориками та залучаючи українських спеціалістів. Історія розповідає про селянського художника, котрий відмовляється від своєї мрії та долучається до повстань через Голодомор. Фільм почали знімати у 2013 році за президентства Януковича. Через це спершу тематика стрічки приховувалася. Але згодом знімальна команда пережила з українцями Революцію Гідності, після чого вона змогла вже відкрито завершити зйомки, що відбувалися переважно в Пирогово.

Позивний “Бандерас”

Військовий детектив режисера Зази Буадзе. Кінострічку вперше показали восени 2018 року. Автори сценарію Сергій Дзюба та Артемій Кірсанов написали його на основі щоденників нацгвардійця Сергія Башкова з позивним “Індіанець” та розповіді воїнів АТО.