Болить душа – страждає тіло. Явище психосоматики.

Через тривогу коле в серце або крутить живіт? Це прояви психосоматики – взаємозв’язку між психікою і фізичним здоров’ям. Розбираємося в ній разом з лікарями.Психічні стану, такі як тривалий стрес або депресія, можуть безпосередньо впливати на органи та викликати хвороби, які неможливо вилікувати без допомоги психолога. Цей зв’язок називають психосоматикою.

Що таке психосоматика?

Спершу варто розібратися в термінах. Лікарі та вчені називають психосоматикою розділ медицини, який вивчає зв’язок психологічних, емоційних і соціальних явищ з тілесними хворобами. У звичайній мові цим словом називають те, що вивчає медична психосоматика – тобто хвороби, розлади й симптоми, які виникають через психічний стан, а не через фізичну причину. (пошкодження організму або інфекції). Лікарі називають такі симптоми психосоматичними явищами, а хвороба, при якій вони переслідують людину постійно, – психосоматичним розладом. Психосоматичні явища і психосоматичний розлад розвиваються через стрес та інші прчини. Нерідко люди, у яких проявляється така симптоматика, довго ходять по лікарях і марно шукають першопричину, а до психолога звертаються лише зовсім зневірившись або не звертаються зовсім. Крім того, психосоматика може посилювати вже наявні захворювання, такі як виразка шлунка, гіпертонія, псоріаз, екзема і хвороби серця.

Причини психосоматичних захворювань

Незважаючи на те, що кожен конкретний випадок вимагає індивідуального підходу, причин виникнення захворювань психосоматичної природи описано всього вісім. До них відносяться:

  1. Внутрішній конфлікт свідомого і несвідомого.
  2. Умовна вигода. Досить часто психосоматика захворювань криється в підсвідомому бажанні пацієнта відсторонитися від рішення проблем або прагненні маніпулювати своїми близькими.
  3. Навіювання іншими людьми. Найчастіше ця причина захворювання пов’язана з раннім дитинством, коли мати і батько вселяють дитині негативні думки. Якщо малюкові весь час говорити, що він товстий, незграбний, жадібний, дурний і т.д., то в кінці кінцем дитина почне демонструвати відповідну поведінку.
  4. Самонавіювання. Якщо дуже часто вимовляти «У мене за когось болить серце», «Це зводить мене з розуму» та інші подібні фрази, то незабаром можуть виникнути реальні фізичні симптоми. Ці елементи органічної мови кодують нашу свідомість, що відбивається на фізичному здоров’ї.
  5. Прагнення досягти схожості з іншою людиною. Вибираючи собі ідеал і копіюючи його в звичайному житті, людина як би відмовляється від власного тіла. Проживаючи чуже життя, він неминуче страждає від цього.
  6. Реакція на травмуючі події, що відбулися з людиною в реальності. Найсильніший стрес може викликати втрата близької, втрата роботи і джерела доходу, переїзд на нове місце проживання і багато іншого.

Психосоматика захворювань Луїзи Хей

Луїза Хей – це дуже популярна жінка, яка зробила неоціненний внесок у лікування психосоматичних захворювань. Вона випробувала на собі безліч психологічних травм долі, а потім змогла сама зцілити себе і допомогти багатьом людям. Луїза Хей психосоматику докладно описала в своїй книзі. У ній ви зможете знайти будь-яке захворювання і дізнатися, як же його вилікувати за допомогою спеціальних психологічних практик. Розуміння психосоматики у Луїзи Хей склалося після багаторічної роботи по допомозі самої себе, а також іншим людям. А ось вивченням впливу на організм негативних емоцій вона зайнялася після того, як в її житті відбулася дуже багато дитячих і підліткових психологічних травм. У самої жінки лікарі діагностували рак матки, і, за її словами, це не дивно. Адже маленьку Луїзу згвалтували у віці п’яти років, дуже часто і сильно били, тому виникло саме таке захворювання. Вона змогла вилікувати себе сама, користуючись методиками, які вже стільки часу рекомендувала своїм пацієнтам. За її словами, для того щоб позбутися від недуги, ми повинні розібратися в психологічних причинах його походження. Тільки після того, як ви знищите психологічні причини його виникнення, ви зможете прибрати і саме захворювання на фізичному рівні. У книзі про психосоматики захворювань Луїзи Хей «вилікувати себе сам» розповідається, як допомогти собі, працюючи зі своїми почуттями і важкими переживаннями.

Як знизити ризик психосоматичних розладів?

Дбайливо ставитися до себе і до свого тіла.

Іноді люди, особливо захоплені чимось, забувають про базові потреби організму, такі як їжа і сон. Деякі з них необачно думають, що з часом тіло адаптується, звикне приймати їжу один раз на день або спати по 5 годин на добу. Це не так. Тривала відсутність їжі, сну і відпочинку має єдиний ефект – руйнівний.

Навчитися виражати емоції, в тому числі негативні.

Проявляти емоції – не означає вихлюпувати їх бездумно. Щоб донести в спілкуванні свої емоції, слід перейти на «Я-повідомлення» – висловлювання, в яких людина описує свої почуття з опорою на власні думки і емоції. Такий вислів завжди починається з займенників першої особи. Наприклад, «Я відчуваю роздратування, коли …» або «Мені неприємно, тому що …».

Приймати чорне і біле.

Повнота життя полягає не тільки в радості і гармонії, але і в переживанні болю і смутку. Відхід від негативних емоцій не проходить безслідно. Непрожиті травми, переживання і образи можуть нагадати про себе через тілесні відчуття.

Розвивати усвідомленість.

Усвідомленість – це навичка самоаналізу, розуміння себе. Чим більше усвідомлена людина, тим легше їй керувати власним тілом і реакціями. Розвивати усвідомленість можна за допомогою дихальних практик, медитації, йоги, аутогенних тренувань, а також за допомогою апаратної методики, яка називається біологічний зворотний зв’язок. Для проведення процедури до людини підключають датчики, які вимірюють частоту серцевих скорочень, дихання, мозкову активність і інші показники життєдіяльності. Людина отримує інформацію про свій стан або через музику в навушниках, або через монітор: коли показники виходять за межі норми, картинка стає нечіткою, а в навушниках чути перешкоди. Завдання людини – повернути свій організм в стан норми. Оскільки існує чітка фізична причина, пов’язана з психосоматичними розладами, зазвичай застосовуються і фізичні методи лікування. Однак когнітивно-поведінкова терапія, когнітивна терапія на основі усвідомленості (яка ще має назву “майндфулнес”) та інші форми терапії можуть бути рекомендовані з метою подолання психічних факторів захворювання.

Працювати над психологічним станом.

Психологічна робота повинна протікати в двох напрямках: по-перше, це пошук відповіді на питання, чого «домагається» психікапровокуючи симптоми. Наприклад, організм може сигналізувати про те, що пора відпочити, або реагує болем в животі на майбутню неприємну зустріч. По-друге, необхідно вибудовування нової стратегії, що дозволяють приймати зміни, які відбудуться зі зникненням хвороби.

В основі корекції психосоматичних станів має лежати психоаналіз, і потрібно бути готовим до того, що такі заняття вимагають багато часу.
Але гармонія душі та тіла того варта, чи не так?

за матеріалами Інтернет джерел