Найроматичніше свято у році: що відомо про День всіх закоханих?

День святого Валентина в Україні давно вже став популярним святом. Цей день закохані проводять разом, дарують один одному подарунки та роблять романтичні жести. 

Щороку у лютому християни вшановують священномученика Валентина, якого називають покровителем кохання та шлюбу. Існує він вже більше 1500 років, але лише в XVIII столітті став святом закоханих. Цікаві факти з історії найромантичнішого свята та як його відзначають в різних країнах -читайте у матеріалі.

Що відбулося 14 лютого?

За легендою, Валентин був християнським священником і жив у ІІІ столітті за часів імператора Клавдія. У той час римські воїни не мали права одружуватися й створювати сім`ю ― імператор вважав, що це заважає їм воювати. Валентин попри заборону вінчав солдатів та їхніх обраниць. Також є легенда, згідно з якою Валентин повернув зір незрячій дочці одного з офіцерів, у яку закохався. Після того її родина прийняла християнство. Саме за це йому, нібито, відтяли голову 14 лютого. Однак існувало ще як мінімум троє Валентинів, яких вшановує католицька церква, тому легенд довкола постаті покровителя закоханих — чимало.

День святого Валентина – традиції та прикмети на любов

Найвідоміша традиція цього дня – дарувати” валентинки”, листівки у формі серця. Зміст може бути різним: просте “Я люблю тебе” або романтичний вірш. Вважається, що валентинки мають бути червоного або білого кольору – перший символізує пристрасть, а другий – чистоту кохання. А ось жовтий колір заборонений – це до розлуки і зради. Найпопулярніший подарунок на День закоханих – троянди, одна або букет. Якщо в букеті будуть білі та червоні квіти, це означає, що союз побудований не лише на пристрасті, а й довірі і повазі. Є також традиція дарувати солодкі подарунки – торти, печиво, цукерки у формі серця. Дарувати щось дороге на День святого Валентина необов’язково: вважається, що подарунок, зроблений власними руками, стає свого роду амулетом, який зберігає любов і ніжність. Вважається, що якщо зіграти весілля в День святого Валентина, то шлюб протримається довгий час і буде щасливим. Якщо ви тільки збираєтеся одружитися, то День закоханих – це можливість зробити натяк партнеру. Є ще одна хороша традиція Дня Святого Валентина – посадити дерево разом зі своєю половинкою і доглядати за ним. 

День святого Валентина – як відзначають в інших країнах 

У кожній країні є свої особливості святкування Дня закоханих.

Франція 

Діти тут не обмінюються святковими листівками, а колегам чи друзям не дарують подарунки. У Франції 14 лютого присвячене лише дорослим й закоханим людям. Французькі пари дарують одне одному шоколадні цукерки, квіти, ювелірні прикраси, рідше – алкоголь. Вечір у День святого Валентина традиційно завершується романтичною вечерею.  14 лютого в деяких паризьких музеях та парках проводять спеціальні заходи, а багато ресторанів пропонують святкове меню до Дня закоханих. Для охочих зробити вечір особливим, у Парижі є багато кабаре, які влаштовують спеціальні шоу з нагоди свята.

Японія та Південна Корея

В країнах Східної Азії 14 лютого – це головне чоловіче свято. В цей день жінки дарують колегам та друзям чоловікам різноманітні фігурки з шоколаду. А для найрідніших – роблять їх самостійно.   Giri choco й honmei choco, наприклад, – найпопулярніші подарунки в Японії. Перший дарують колегам та друзям, а другий – коханому. Вважається, що чим ближчі стосунки, тим більше шоколаду має бути в подарунку.   Рівно через місяць в цих країнах святкують “Білий день”, коли чоловіки мають вітати жінок. Згідно з традицією, в подарунку має бути білий шоколад, адже цей колір асоціюється з чистотою та невинністю.  Ще через місяць, – 14 квітня – в Кореї відзначають “Чорний день”. Його присвячують всім тим, хто не отримав жодного подарунка під час попередніх двох свят. Одинці й одиначки збираються разом і їдять “чорну локшину”

Великобританія

Британці, звичайно, цікавий народ: вони вітають з Днем закоханих навіть своїх домашніх тварин – купують для них корм у формі сердечок. Чоловіки в День святого Валентина обдаровують коханих червоними трояндами, а у відповідь дівчата дарують чоловікам яблука – вони символізують любов і красу.

Австрія

У цей день закохані вирушають до міста Крумбах, неподалік від Мюнхена. У цьому містечку розташована церква, побудована на честь святого Валентина. Згідно тутешньої традиції 14 лютого дарують подарунки виключно жінкам – у австрійців це щось на зразок жіночого дня.

Італія

В Італії це свято називають Днем весни і кохання – все прикрашають гірляндами з цукерок. Вважається, чим більше подарувати шоколаду в цей день, тим міцнішою буде любов.

Польща

У День святого Валентина в Польщі прийнято йти до Познанської митрополії. Тут знаходиться чудотворна ікона святого і, згідно з повір’ям, покояться його мощі.

Норвегія 

Норвегія твердо включила День святого Валентина у свій щорічний календар. Це стало великою подією для норвежців, особливо для молодшого покоління, яке напередодні свята із задоволенням купує троянди, замовляє страви, деякі навіть готуються зробити пропозицію своєму партнеру.  Існує давнє повір’я, що саме в цей день птахи спаровувалися, аби народити потомство. І тому зараз, якщо норвежець бачить пару крилатих на День святого Валентина, він переконаний, що знайшов справжнє кохання. 

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела