Прості, але дуже важливі фрази, які варто говорити дитині

Чи знаєте ви, що кожне наше слово, сказане дитині, може залишити в її душі слід на все життя, сформувати характер. У Біблії сказано “Смерть та життя у владі язика, хто ж кохає його, його плід поїдає” (Приповісті 18:21). Згідно з цього вірша, правильні слова можуть принести життя, тобто окрилити дитину та вплинути на її долю.

Діти вчаться поводитися і взаємодіяти з іншими, слухаючи і дивлячись на батьків. Отож самі батьки, здебільшого,  своїми словами щоденно й творять той соціальний патерн, в рамках якого дитина надалі взаємодіятиме з іншими. Так, це велика відповідальність. Але ж ніхто й не обіцяв, що виховувати дитину – це просто. Але окрім “наполеонівських” стратегічних планів і детально розроблених для себе інструкцій, варто тримати в голові “список” того, що необхідно постійно говорити дитині. Бо слова – це сильна зброя. Використання батьками “правильних” слів може допомогти дитині стати уважнішою, співчутливішою та добрішою – як до себе, так і до однолітків, знайомих та інших.

Я тебе люблю

В будь-якому віці – і 2 місяці, і в 15 років – дитина має чути ці слова від близької людини кожен день, це основа всіх основ. Звичайно, слова потрібно підтверджувати діями: проводити час разом, вислуховувати дитину, обговорювати проблеми. Нехай не проходить жодного дня без визнання в любові. Діти відчувають себе спокійно і впевнено, знаючи, що їх люблять.

«Ти завжди можеш розраховувати на мене»

Дитині, особливо підлітку, доводиться пізнавати цей світ у його різноманітті. І звісно ж, батьки не можуть уберегти від усього. Але коли дитина відчуває підтримку, коли вона знає, що за будь-якої ситуації може звернутися до батьків, їй є куди піти, вона росте більш упевненою в собі, а також більш відкритою, щирою й успішною.

Як здорово, що у нас народився саме ти

Важливо, щоб з самого раннього віку діти розуміли, що вони унікальні, відмінні від інших, особливі, адже всі ми тим чи іншим чином відрізняємося від інших. Поставте перед собою мету щодня говорити дітям про те, що їхня поява на світ – це найкраще, що трапилося у вашому житті. Особливо це важливо чути дітям, у яких є брати і сестри. Заспокойте дитину, нехай вона знає, що маминої і татової любові вистачить на всіх і кожна дитина для батьків – особлива та дорогоцінна.

 Ти — найталановитіший

Чому важливо говорити цю фразу? Тому що коли діти ростуть, вони зіштовхуються з ситуаціями, коли в них щось вдається, а щось — не дуже. А в інших дітей цього ж віку може швидше щось вдатися — наприклад, вони почнуть швидше говорити, читати чи писати. І тоді діти починають сумніватися у своїх силах. Пам’ятайте: не потрібно говорити дитині, що з нею щось не так, що в неї щось не виходить, вона до чогось не доросла чи поки не вміє щось робити — вона сама зрозуміє це в якийсь момент життя. Але, якщо кожного дня підкреслювати й говорити дитині те, що в неї виходить найкраще, говорити їй, що вона талановита тим, як говорить, що робить, як розмовляє з іншими, як живе і посміхається цьому світу, — це кожного дня додаватиме дитині впевненості, цілісності. І коли вона виросте і прийде час реалізовувати себе і свої таланти, їй навіть не спаде на думку ідея, що в неї щось не вийде. Так вона зможе досягти у своєму житті багато чого.

Я чую тебе/ Я бачу/ Розумію

Іноді діти гніваються та влаштовують істерики лише тому, що це здається їм єдиним способом бути почутими. Простіше розібратися з ситуацією, поки вона не дійшла до максимуму гучності, емоційності та реальних проблем з поведінкою.

Але слова про те, що ви чуєте і розумієте дитину, не мають бути простим і лаконічним гирчанням у відповідь. Говоріть про розуміння тільки тоді, коли називаєте і визнаєте їхні емоції:

  • “Бачу, ти засмутився, що треба вже йти спати, а ти ще не хочеш.”
  • “Чув, ти сильно занепокоєний завтрашнім виступом.”

Це ще один спосіб хороший розвинути емпатію дитини, допомогаючи виражати свої і чужі емоції зрозумілими словами.

Я тобою пишаюся

Будь-який маленький крок для людства – великий крок для дитини: сам зав’язав шнурки, написав перше слово, перший раз вийшов на сцену на дитячому ранку – це справді досягнення. Покажіть дитині, що ви високо цінуєте її успіхи. Це дасть їй сили для нових подвигів і відкриттів.

Давай обіймемося

Психологи говорять, що дитині для виживання потрібно 4 обійми на день, для того щоб вона відчувала себе добре – 8, а для того щоб вона виростала і розвивалася як особистість – 12. Дослідження показують, що обійми здатні знімати стрес, покращувати фізичне і психологічне здоров’я. Крім того, якщо дитина «недоотримує» необхідну кількість обіймів, вона може вирости байдужою людиною, яка не буде здатною любити.

Май сміливість робити те, що хочеш

Батькам часто не подобається те, що роблять їхні діти. Іноді ми зустрічаємо опір з їхнього боку, вони протестують, говорять: «Я не хочу!», «Не буду!», а ми наполягаємо. Іноді вони змушені підкорятися і робити те, що ми від них вимагаємо, а іноді починають відкрито бунтувати.  Ця сміливість — дуже важлива для нашого майбутнього. Адже бувають ситуації, коли ми приймаємо рішення, яке впливає на все наше життя.

Ти дуже розумний/а

Чому дитині важливо знати, що вона розумна? ЇЇ самооцінка може бути заниженою. В один прекрасний момент, орієнтуючись на успіхи однолітків, вона вирішить, що не володіє видатними розумовими здібностями. Це призведе до того, що при найменших труднощах дитина буде пасувати і спише невдачі на власну дурість. Тому при кожному зручному випадку хваліть її інтелект.

Дякую 

Не забувайте дякувати дитині, якщо вона прибрала за собою іграшки, допомогла вимити посуд або витерти пил. Неважливо, наскільки добре у неї це вийшло: на помилки можна буде вказати потім, а відразу – слід подякувати за прагнення допомогти. Це чарівне слово не тільки зближує і мотивує, але й навчає ввічливості.

Твій світ з плсиланням на Інтернет джерело